Pénzügyi ismeretek tábor – Kaposvár

Pénzügyi ismeretek tábor – Kaposvár

Idén technikai okok miatt a szokásos balatonszemesi helyszín helyett helyi táborként valósult meg a pénzügyi ismeretek tábor július 25. és 30. között.

07.25.: Vasárnap délelőtt azzal kezdtük a tábort, hogy kis-mentorunkkal, Trixler Zsófival, a Kaposvár 1-es csoport tagjával jobban megismerkedhettek a gyerekek. A kölcsönös bemutatkozás után alapvető pénzügyi fogalmakat tanultak meg a gyerekek és ezt a tudást mindjárt le is mérhették a két, különböző nehézségű fogalompárosító játék során. Ezután egy érdekes feladatot kaptak a csapatok: ki mihez kezdene 50 millió forinttal? Minden csapat felolvasta az általa összeállított elképzelést, majd megszavaztuk, kinek melyik tetszik a legjobban. Ebéd után egyik kedvenc feladatukkal, az Activityvel töltöttük a délutánt, ahol a pénzhez, pénzügyhöz kapcsolódó szavakat kellett kitalálni, elmutogatni és lerajzolni.

07.26.: A tábor második napján a társasjátékoké volt a főszerep: előkerült a Monopoly, a Gazdálkodj okosan, a Banking is. Mindenki játszhatott mindegyikkel, illetve lett egy új kedvenc játéka is a csoportnak, ez pedig nem más, mint a póker – természetesen pénz nélkül. Nagyon jó hangulatban telt a délelőtt, ebéd után pedig lementünk a Városligetbe, ahol lehetőség volt nemcsak az agyunkat, hanem a testünket is megmozgatni.

07.27.: A délelőttöt keresztrejtvénnyel, totóval és bingóval töltöttük. A keresztrejtvény megoldásához először új pénzügyi fogalmakat, kifejezéseket tanultak, ezután már könnyen ment a megoldás is.  A totóban olyan adatokra kérdeztünk rá, amit még nem tanulhattak a gyerekek, de előkerültek a pénztárcák és a bankjegyek, érmék segítségével vagy akár tippeléssel megoldották a kapott feladatokat. Ez nehéz feladat volt, de hasznos is, hiszen rengeteg új információt tanultak belőle. A délelőtt zárásaként pénzügyi bingó következett, majd délután Sasával drámafoglalkozás volt, a pénzhez, az értékhez kapcsolódó játékokkal.

07.28-29.: Az OTP Fáy Alapítvány munkatársai, Rigó Fanni és Szekerdi Rafael sok érdekes, izgalmas és hasznos feladatot, játékot hozott el a gyerekeknek. Sokat tanultak, sok új ismerettel lettek gazdagabbak a gyerekek, miközben nagyon jól érezték magukat, sokszor hallatszott az egymásért szurkolás vagy éppen a nagy nevetések hangja a teremből.

2021.07.30.: A hetet a Virágfürdőben zártuk, ahol különösen jól esett ejtőzni, pancsolni ebben a nagy melegben, kicsit kipihenni magunkat.

 

„Minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy kihozzuk a maximumot a helyi táborból. Kis-mentorként igyekeztem hozzájárulni, hogy a gyerekek minél változatosabb és hasznosabb programokon vehessenek részt. A jó hangulat mellett arra törekedtem, hogy a gyerekek minél bővebb pénzügyi ismeretekkel gazdagodjanak a táborban. Nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben a táborban és ilyen jó közösségbe kerültem.” Trixler Zsófia, Kaposvár 1-es csoport, kis-mentor

„Véleményem szerint a pénzügyi tábor nagyon hasznos volt, és sok új ismerettel gazdagodtunk a foglalkozások során. Fanni és Rafi – az OTP Fáy Alapítvány trénerei – tartottak nekünk előadásokat, ahol a prezentációkat kártyákkal és képekkel tették egyszerűbbé és színesebbé. Emellett érveltünk, illetve ellenérveltünk pénzzel kapcsolatos helyzetekkel kapcsolatban, megtippelhettük, hogy például egy gombóc fagyi Olaszországban mennyibe kerül, hogy mit tehetünk, ha elromlott a hangszórónk, és ezekhez hasonló játékokkal egészítették ki a foglalkozást. Amikor éppen nem ezekkel foglalatoskodtunk, akkor kvíz kitöltéssel, társasjátékokkal, fogalompárosítással töltöttük a szabadidőnket. Szerintem fontos, hogy legkésőbb ebben a korban már elkezdjünk ezzel foglalkozni, hiszen később ezekre tényleg szükségünk lesz.” Kovács-Nagy Sarolta, Kaposvár 4-es csoport

„Nagy örömmel és várakozással fogadtak bennünket, az OTP Fáy András Alapítvány trénereit a diákok a Csányi Alapítvány kaposvári táborában, hogy július 28. és 29. között játékos formában izgalmas, élménydús, pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási ismeretekben gazdag programon vehessenek részt. Mindkét napon két tréningmodul és két miniprogram került megvalósításra, amelyek egyenként háromórás foglalkozásokat jelentettek.  A tréningmodulok a szórakozva tanulás jegyében a gazdaság szereplőit, a tudatos fogyasztást, valamint az Európai Unióhoz kapcsolódó általános és gazdasági ismereteket mutatták be, dolgozták fel. A tréningeket követő miniprogramok játékos gyakorlatokat, valamint szórakoztató, izgalmas, illetve kreatív fizikai és szellemi kihívásokkal tűzdelt feladatokat nyújtott a lelkes tanulóknak, amelyek során szintén nagy hangsúlyt kaptak a pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismeretek. A visszajelzések alapján egyértelműen kijelenthető, sikerült a tábor résztvevőinek emlékezetes, örömteli pillanatokat szerezni úgy, hogy közben bővült a pénzügyi ismeretük, fejlődött a logikai, kritikus gondolkodásmódjuk, együttműködési képességük. Ehhez természetesen szükség volt a fiatalok nyitottságára, aktív hozzáállására, ami még hatékonyabbá, színesebbé tette a két napot. Mindennél többet jelentett a diákok őszinte, szívből jövő nevetése, mosolya, önszántukból kifejezett köszönetnyilvánítása felénk, jelezve, hogy maradandó élményt nyújtottunk számukra.” Rigó Fanni, Szekerdi Rafael, OTP Fáy Alapítvány

A tábor további képei a Galériában láthatóak.