Redemptios túra

Redemptios túra

„A Jászkun Redemptio emléknapján (május 6.) egy kis túrát tettünk városunkban mentorunk, Andi néni vezetésével. A „Redemptios séta Jászberényben” című esemény során végiglátogattuk a megjelölt műemlékeket, szobrokat, és a szúrópontokon igazoltuk a túra teljesítését, amivel majd egy-egy egyedi befutó érmet fogunk kapni a szervező Jászkerület Nonprofit Kft.-től.

Első utunk a Korsós lány kútjához vezetett, ami közel van a Közösségi Házunkhoz, a Főtéren található. A szobor érdekessége, hogy mozgásérzékelővel működik a kút, ami vicces dolgokat eredményez, hiszen néha önálló életre kel és vizesek leszünk tőle. Az eredeti kút másik helyszínen állt az 1960-as évekig – az emlékére állított jelenlegi kút a Redemptio 250. évfordulójára készült 1995-ben.

Második úti célunk a Nádor-oszlop volt, melynek különlegessége, hogy a kb. 5 méter magas oszlop egy része a tengerszint alatt van. Az oszlop a jászok legkedvesebb nádorának állít emléket, József Antal főhercegnek, aki 1797-ben Jászberénybe látogatott.

A harmadik látványosság az „1848-as hősök emlékoszlopa” a Petőfi téren. Ez a tér egy szép zöld területen van, ahol minden év március 15-én a helyi óvodások kis papírzászlókat helyeznek el, ami a rózsák mellett igazán szép látványt nyújt. Az obeliszk 1870-ben készült és a mostani helyére szállítás során találtak benne egy rejtekhelyet, melyben a jászsági honvédek névsora, Kossuth Lajos arcképe és 48’-as emlékpénzek voltak. A több méter magas oszlop tetején látható többek között a magyar korona ábrázolása is.

Negyedik és egyben utolsó célpontunk a Rákóczi fája volt, amihez elég sokat kellett gyalogolnunk, mivel a többi helyszínhez képest jóval messzebb volt. A legenda szerint itt pihent meg II. Rákóczi Ferenc, amikor 1710-ben városunkban járt. Összesen 3,6 km-t sétáltunk és kellemesen elfáradtunk. A túra során sok hasznos ismerettel gyarapodott tudásunk.” Sas Maja Anna, Kovács Hanna és Kovács Zsolt, Jászság 4-es csoport

További képek a Galériában láthatók! Egy kis összefoglaló a Jászkun Redemptio-ról: https://www.youtube.com/watch?v=rhTbbctJ6Co