Sajtgyárat látogattunk

Sajtgyárat látogattunk

Május 13-án szombaton, a Pécs 1., Pécs 2., Nagybajom 1., Kaposvár 2., és Mohács 3.  csoportok tagjai a Sole-Mizo Zrt. bácsbokodi üzemébe látogattak.Ez a kirándulás jutalom volt, hiszen az Alapítvány a Bonafarm cégcsoporttal közösen „Minden ami sajt” címmel kiírt pályázatán a most utazó gyerekek sikerrel pályáztak és készítettek színvonalas anyagokat. Az érkezést követően egy kis kóstolóval kedveskedtek nekünk. A gyárban készült termékeket ízlelhettük meg kedvünkre, ameddig a hasunk bírta. Majd körbevezettek minket az üzemben, természetesen először be kellett öltöznünk és fertőtlenítettük a kezünket is. Végig jártuk a sajtkészítés folyamatait. Megtudhattuk milyen sajtokat készítenek és a hatalmas raktárat is körbe jártuk. A látogatás egy finom ebéddel zárult, majd a pályázat nyertesei vehették át megérdemelt jutalmukat.
 

Így láttuk mi…
„Végig nézhettük hogyan készül a 8 kg-os gyúrt sajt. A sajtkészítők egy nagy darálógépbe rakták ami tömörítette és apróbb darabokra törte szét a túrós masszát, majd végül formába öntötték.”
„A pasztőrözés folyamata során megmutatták, hogy a nagy kádakban milyen módon készítik elő a pasztőrözéshez a tejet. Onnan tejcsöveken keresztül, nagy tartályokba távozik.”
„Kóstoltunk, különböző ízű túró rudikat: natúr, különböző gyűmölcsös, mogyorós ízekben. Különféle sajtokat, gyümölcsös joghurtokat, kakaót, madártej ízű italt.” Demerácz Lili, Varga Izabella Pécs 2.„A sajtok csomagolásának folyamata különösen érdekes volt. A trappista sajtok csomagolását nézhettük meg. Először a sajtokat két részre vágták, majd feltették a szalagra, ami bele vitte a sajtokat a már jól ismert piros műanyag csomagolásba. Azután egy gép levágta a felesleges fóliát, ezt követte a gőzölés, hogy rátapadjon a sajtra a borítás. Végül belekerült a sajt egy olyan gépezetbe ami megigazította rajta a csomagolást és már készen is állt arra, hogy raktárba kerüljön a friss sajt.” Polgár Antónia Pécs 1.