Cikcakk sakk, zakatol az agy, pár jó lépés és győztes vagy …

Cikcakk sakk, zakatol az agy, pár jó lépés és győztes vagy …

Nagy izgalommal készültünk Jászberényben a szombati napra (október 17), amikor útra kelhettünk Budapestre a „Világsakkfesztiválra”.

A rendezvény, amely a „Sakk ezer arca” címet viselte, a budai Várkert Bazárban kapott méltó helyet. Mikor megérkeztünk, egy igazi Sakkpalotába csöppentünk, ahol a remek programok minden várakozásunkat felülmúlták. Gólyalábakon sakkfiguráknak öltözött színészek, a színpadon jobbnál jobb műsorok szórakoztatták az oda érkező vendégeket. A több száz gyermek között a narancssárga póló különböztetett meg minket, jászberényi „Csányisokat”. Az egész napos érdekes, játékos vetélkedőben ki-ki bizonyíthatta rátermettségét, és pontokat gyűjtve, azokat felhasználva értékes sakk ajándéktárgyat „vásárolhatott”.

A nap számomra legnagyobb élménye a Polgár Judit nemzetközi nagymesterrel történő személyes találkozás volt, de a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Anatolij Karpov a sakkozás 12-szeres világbajnoka és Rusztam Kaszimdzsanov üzbég exvilágbajnok is.

A Polgár Judit Sakkalapítvány és Alapítványunk közös alkotói pályázatot hirdetett „Kalandozások a Budavári Palotában – Gyerekszemmel” címmel.

Nagyon büszkék voltunk mindannyian a Juhász Máté, Tálas Péter, Burai Tamás, Gulyás Patrik, Barankai – Erős Barnabás, Jászberény 2 – Budai vári vigadalom – RAP előadására, ami a 3. helyezést érte el a pályázaton. Együtt szorítottunk Pécsi Rolinak, aki Polgár Judittal játszhatott szimultánt a rendezvényen.

A nap végén kellemesen elfáradva, élményekkel telve értünk haza Jászberénybe. A hátizsákomban egy Polgár Judit által dedikált fotó lapult, amit azóta a kincseim között őrzök. Köszönjük szépen a Csányi Alapítványnak és Polgár Juditnak ezt a „sakkmesés” októberi szombatot. Peredi Olivér Jászság 2.

A Sakkfesztiválon szerepelhettünk

Már két hete készültünk a Sakkfesztiválra, ugyanis ahhoz, hogy részt vehessünk, pályáznunk kellett. Mátyás király korát idéző alkotásokat kellett készítenünk: volt, aki a régi budai vásárokról rajzolt, vagy verset írt a Labirintusról, mi pedig -öt fiú- úgy döntöttünk, írunk egy dalt, amit, ha jól sikerül, még elő is adhatunk a közönségnek. Legnagyobb örömünkre nyertünk is vele, teljesülhetett egyik legnagyobb álmunk! A harmadik helyezést értük el, így, amikor eljött a nagy nap, felutaztunk Budapestre és nem sokkal az érkezésünk után, már ott is álltunk a színpadon. Nagy megtiszteltetés ért bennünket azon kívül, hogy előadhattuk a dalt, a díjunkat Polgár Judit adta át nekünk személyesen. Ez a nap is a legjobb csányis élményeink között sorakozik.

Burai Tamás Gábor, Juhász Máté Krisztián, Tálas Péter, Gulyás Patrik, Barankai-Erős Barnabás a Jászság 2.