Séf the World! versenyen jártunk

A Magyar Természetvédők Szövetsége szakmai együttműködésben a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségével szervezett „SÉF the World!” háromfordulós környezetvédelmi vetélkedőn vettünk részt, melyet 7–12. osztályos diákok számára hirdettek. A vetélkedő témája: Fenntartható és egészséges étkezés a húsfogyasztás csökkentésével. A vetélkedő célja: a heti egyszeri húsmentes étkezési nap bevezetésének megismertetése és népszerűsítése. Erre a versenyre a Jászság 4-es csoportból négy lánnyal neveztünk: Sas Maja, Kovács Hanna, Pege Angelika, Burkus Lili. A csapatnevünk: CSAK (Csányisok a konyhában).

A verseny márciusban kezdődött, az első és a második forduló online került megrendezésre. Két feladatsort kellett megoldanunk, melyek során megismerhettük a nagyüzemi állattartás hátrányait és veszélyeit, emellett a húsmentes étkezés előnyeiről is sokat tanultunk. Április 21-én a Közösségi Házban vártuk a vendégeinket és egy húsmentes nap során különböző hús nélküli ételeket készítettünk és kóstoltattunk társainkkal. Ezeket a tapasztalatokat is beillesztettük a második forduló megoldásai közé. Izgatottan vártuk az eredményt, és májusban kiderült, hogy a több, mint 300 versenyző közül a második helyen állunk. Az utolsó fordulóban az első 8 helyezett mérte össze tudását június 8-án a budaörsi Metro Gasztroakadémián. Ezen a napon húsmentes bolognait kellett készíteni és mellé salátát, valamint elméleti feladatok is voltak. A nagy nap előtt több alkalommal elkészítettük a menüt, így némi rutint szereztünk a konyhában. A verseny napján másodikként főztünk a nyolc csapatból és négy tányér ételt kellett tálalnunk a zsűri elé. A főzés alatt a kísérőknek igazi gasztroélményben volt részük, hiszen sült szöcskét és százlábút is kóstolhattunk. A zsűri tagjai között volt Vomberg Frigyes is, a „Séfek séfe” népszerű zsűritagja, aki rengeteg bátorítást adott és hasznos tanácsokkal látta el a csapatot. A zsűritagok kiemelték, hogy a lányok konyhapultja végig tiszta, rendezett volt, nagy volt az összhang közöttük és remek hangulatban, szívvel-lélekkel főztek. A három forduló után a 3. helyen végeztünk, ami nagyon szép eredmény, hiszen a versenyző fiatalok között voltak szakács tanulók is. Nagyon büszke vagyok a lányokra, hogy ilyen szép eredménnyel térhettünk haza. Hábenciusné Balla Andrea mentor Jászság 4-es csoport

A résztvevők szemével:

„Nagyon izgultunk és kíváncsian vártuk, hogy milyen lesz a konyha, milyen is lesz ennek az egésznek a menete. A konyhai tevékenységek nem voltak ismeretlenek, hiszen nagyon sokat gyakoroltunk rá és nagyon sokat beszéltünk róla. Két óránk volt főzni és próbáltuk kihasználni maximálisan az időt, ami sikerült is. Bolognait készítettünk vega módra, hiszen a hús helyett mást kellett felhasználni. A mi választásunk a vöröslencse volt, azt gondoltuk, hogy az lesz a legideálisabb. A főzés nagyon gördülékenyen ment, hiszen összeszedettek voltunk és közben nagyon jól éreztük magunkat. Nagyon sok tapasztalattal és élménnyel jöttünk haza.

Rengeteg feladatot kellett elosztanunk a csapatban, ami nagyon jól ment, én a tűzhely mellett voltam a legtöbbet és a sofrito-t, majd a mártást felügyeltem. Persze a többiekkel cseréltünk néha, de nekem ez volt a legkézenfekvőbb feladat. A tálalást közösen csináltuk, próbáltunk nagyon kreatívak lenni, de nem túloztunk, hiszen néha a kevesebb több, ahogy a mondás is tartja.” Sas Maja

„Én a konyhában leginkább a salátatálat készítettem el. Mivel nagyon sok paradicsomot vágtunk fel, ezért majdnem mindet fel kellett használnom. Összességében szerintem nagyon jó lett a végeredmény, de lehetett volna még jobb, mivel a zsűri visszajelzése alapján, a ragunknak nem volt elég intenzív íze.” Burkus Lili

„Próbáltam mindenhol segíteni, ahol tudtam, és a tésztáért voltam felelős, de párhuzamosan csináltuk a mártást és az alapanyagokat szeleteltük, előkészítettük. Mindig nagyon nagy rendet, tisztaságot kellett tartani, amin mi nagyon jól helyt álltunk, nagy volt a csapatmunka. A kommunikáció is fontos szerepet játszott, mindent megbeszéltünk és a nehézségeken közösen túljutottunk.” Kovács Hanna

„Én főként a tisztaságért voltam felelős, mert erre külön felhívták a figyelmünket és pontozták is. Emellett a zöldségek aprításában is részt vettem, mert otthon is szoktam segíteni anyának. A verseny egyik feladata során meg kellett győznünk az egyik zsűritagot a húsmentes étkezés előnyeiről és én elmondtam, hogy a testvérem, Gyuszi vegetáriánus és mennyi pozitív dolgot hallottam tőle ezzel kapcsolatban.” Pege Angelika