Spanyolországban mentőautóval

Spanyolországban mentőautóval

Az Erasmus ösztöndíj programnak köszönhetően Február 28-án elutazhattam Xativába, Spanyolországba és egy egész hónapot tölthettem ott. Ezidő alatt mentőápolóként dolgoztam. Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy a hivatásomat gyakorolhattam a helyi kórházban, a Hospital Lluís Alcanyís de Xatíva-ban, ahol egy mentőautó legénységének tagjaként dolgozhattam. Megismerhettem az SVB autót (Support Vital Basic). Az első napomon nagyon izgultam és tartottam is kicsit tőle, hogy hogyan fogom elvégezni a kiszabott feladataimat. Szerencsére mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, és a nyelvi nehézségeket is leküzdöttük egy fordító alkalmazás segítségével. Néhány gondolat a munkát illetően: Először is, a legénységhez rádiós segélykérés érkezik, amely tartalmazza az alapvető információkat, dokumentálják papíron, majd később digitálisan is rögzítik.

Megismerkedtem a SAMU (Servei D’Ajuda Médica Urgent) járművel is. Mint az ALS egységeknél, ezen a járművön is van egy mentőtiszt a mentőápoló és technikus mellett, viszont az autó felszereltebb, mint az SVB. Láthattam azt is, hogyan fertőtlenítik az autókat.

Majdnem mindennap különböző eseteket láthattam: elesett beteg, Covid-beteg (ezesetben a fertőzés elkerülése érdekében a kocsiban maradtam), mentális betegséggel küzdőt, eszméletlen beteget, stb. Nagyon várom már, hogy további tapasztalatokat szerezhessek itt!

Horváth Anna Jászság 1, META-DON BOSCO Szakgimnázium, mentőápoló