Gyakorlat teszi a mestert XII.

Gyakorlat teszi a mestert XII.

2025. november 12. Pick ->Szeged

„2025.11.12.-én a pályázat által ellátogathattunk Szegedre a Pick gyárba. Már az is izgalmas volt, hogy Szegedre utaztunk, mivel nekem még nem volt alkalmam eljutni oda. A gyárban Fülöp Zsolt fogadott minket, aki a száraz áruk megfelelő elkészítésének a felelőse. Először is vele beszélgettünk egyet, hogy mit fogunk látni és miket fogunk megnézni. A higiénia érdekében védő felszerelést kellett felvennünk. Több helyiség előtt meg kellett mosni a kezünket és utána fertőtleníteni, mert a tisztaságra különösen oda figyelnek a gyárban. Leginkább a száraz szalámik elkészítését láthattuk, de megnézhettük ahogy a virslit vagy éppen a párizsi készítésének folyamatát is. A csomagoló részleg munkájába is bekukkanthatunk, de azt leginkább a robotok csinálják. Miután mindent megnéztünk utána ebédet is biztosítottak nekünk. Nagyon tetszett ez a nap, szerintünk nagyon érdekes volt.” – Bogdán Tímea, Váradi Niké, Nagybajomi 3-as csoport

2025. november 6. Bonafarm HR központ ->Pécs

2025. november 6. Csányi Pincészet – Kisharsány -> Villány

„Hogy miért is pályáztam meg a szőlészeti szakmai napot? Mezőgazdasági tanulóként a „Gyakorlat teszi a mestert” című pályázat lehetőségeként két alkalommal már részt vehettem állattartó telepek látogatásán, most viszont így a növénytermesztés ágazatot választottam. Szüleimnek -legfőképp édesapámnak- az otthoni kertünkben van néhány sor szőlő, amit művelnek és készít is belőle bort. Kíváncsi voltam, hogy egy hatalmas területtel rendelkező szőlészetnél ez mégis hogyan működik? November 6-a reggelén Kisharsányba érkeztem a Csányi Pincészet szőlészeti telepére, ahol Kecskés Csaba, a szőlészet vezetője fogadott. A ráhangolódó beszélgetés után bemutatta a telephelyen azokat a gépeket, melyek állandó tevékenységükkel segítik a szőlészeti munkát mind a szőlő telepítésekor, nevelésekor és szüretelésekor. Sajnos a jelenlegi időszakban, -mint ahogy már a szüret vége után járunk, mely október 22-ével befejeződött-, nem sok érdemi munka van ilyenkor a szőlőben, ezért túl sok munkafázist nem láthattam. Az első munkálatok a fagy beköszöntével, talán már januárban a metszéssel kezdődnek. Viszont lehetőségem nyílt egy terület felszámolásába betekinteni, illetve Csaba megmutatta részemre a metszési technikát. Ahogy a terepjáróval körbevitt a hatalmas területen, közben beszélt arról, hogy egy szőlészeti telepvezető mekkora felelősséggel gondoskodik a szőlőterületén zajló munkálatokról és az ültetvény megőrzéséről, hogy a szőlőből jó bor készülhessen. Ezután elvitt Villányba a Csányi Pincészethez, ahol Pléli Zsófia, a pincészet borásza fogadott és kalauzolt végig a telephelyen. Utam során megismerhettem azt, ahogy egy szőlőfürt végighalad a tőkén való neveléstől, a feldolgozáson keresztül, a palackozáson át a csomagolásig. S azt, amit még e mellé megtapasztaltam, hogy Kecskés Csaba, mint szőlész és Pléli Zsófia, mint borász hivatással végzik ezt a tevékenységet. Talán másképp nem is lehet vagy nem is érdemes. Köszönöm Nekik és a Csányi Alapítványnak, hogy végigkalauzoltak ezen a napon!” – Horváth Zsófia, Nagybajom 2-es csoport, MATE Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum

 

2025. november 5. Sole Mizo – Szeged

„A szerdai napon egy kora reggeli indulást követően értünk Szegedre, a Sole Mizo gyár egyik telephelyére.

A gyárban nagyon kedves fogadtatásban részesített minket Dr. Gerőné Nagy Katalin. A kezdeti ismerkedést követően a nyersanyag termeléstől, a gyártástól, a csomagoláson, raktározáson keresztül egészen az értékesítésig kaphattunk információkat. Megtudtuk, hogy a Sole Mizo négy telephellyel rendelkezik, Szegeden az UHT tej, ízesített italok, poharas termékek, Csornán a tejpor, vaj, -vajkrém, Bokodon a sajtok és Marcaliban a túrórudik készülnek.

A gyár területén számtalan munkalehetőséggel találkoztunk. A humán erőforrás, a koordinátorok, az operátorok, a mérnökök, a vezetők, a laboránsok összetett munkafolyamban dolgoznak együtt. A precízen megszervezett termelékenység nagyon bonyolult, jól átgondolt üzemi munkafolyamat eredménye. Szervesen kapcsolódnak a szakmaterületek, az egymást váltó folyamatok egymáshoz, ugyanis a piaci igényeket másféle szemlélettel nem lehet messzemenően kielégíteni.

Nagyon köszönjük vendéglátónknak: Dr. Gerőné Nagy Katalinnak, hogy ilyen alapos ismeretanyaggal látta el a gyerekeket és így a középiskolás évek elején bepillanthattak abba, hogy egy jól működő cég dolgozóinak milyen kompetenciákkal kell rendelkeznie.” Orsós Leila Vanessza, Horváth Fruzsina, Nagybajomi 3-as csoport, AJTP Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium

2025. november 4. Bóly-Békáspuszta

„2025.11.04.-én a „Gyakorlat teszi a mestert” című pályázat keretében egy szakmai napot tölthettem el a Bóly Zrt. Békáspusztai vadászterületén.

Sziládi Máté hivatásos vadász várt rám a hűvös reggel folyamán, aki a területen kalauzolt tovább ezen a napon. A szép idő miatt nagyon sok mindent megtudtunk nézni gyalog, illetve kocsival is ezen a kiváló adottságú területen. A nap folyamán néhány lest is arrébb szállítottunk a hajtás időszak kezdete miatt, melyben szívesen segítettem. Egy vadkamerát is megnéztünk, hogy mi az, amit esetleg az elmúlt időszakban fényképezett. Nagyon sokszínű terep rajzolódott ki a hosszan elterülő területen, mely jobbára mezőgazdasági jellegű, de találhatóak benne halastó rendszerek, erdőfoltok, nádasok és a vadak számára búvóhelyek. A közel 40 ezres vadászterület világhírű vadállománnyal rendelkezik. A gímszarvas és az őzállomány mellett 300 hektáros vaddisznókert is található. A nagyvadgazdálkodás mellett apróvadállomány is jelentős. Máté ismételten pozitívan szólt a vadászat minden velejárójáról, de közben jutott idő beszélgetésre a horgászatról is. Mint kiderült, mindketten nagyon szeretünk horgászni.

Köszönöm szépen Neki és a Vezetőségnek, illetve a Csányi Alapítványnak, hogy ismét részt vehettem a szakmai napon, melynek segítségével bővíthettem ismereteimet a tanulmányaimhoz kapcsolódóan.”

Kuckó Ármin, Nagybajom 2-es csoport, KSzC Dráva Völgye Technikum és Gimnázium

2025. október 27. Csányi Pincészet – Villány

A Csányi Alapítvány és a Bonafarm közös pályázatának köszönhetően ma lehetőségem nyílt egy szakmai nap keretein belül betekintést nyernem a villányi Csányi Pincészet életébe. Kereskedelem és marketing szakos hallgatóként azért választottam ezt a helyszínt, mert szerettem volna jobban megérteni, hogyan működik egy borászat üzleti és adminisztratív oldala, valamint miként kapcsolódnak össze a termelési folyamatok a marketing- és értékesítési tevékenységgel.  A látogatás során lehetőségem volt megismerkedni a borászat mindennapi működésével, és közelebbről megismerni ezeket a háttérben zajló adminisztrációs folyamatokat. A nap folyamán, Szabó István, a pincészet jövedéki és adminisztrációs szakértője részletesen bemutatta, milyen szerteágazó munka ez, mekkora felelősséggel járnak a háttérfeladatok és mennyire kulcsszerepet játszik az, hogy több mindenhez is értsünk. Továbbá érdekes volt látni, hogy a borászatban nemcsak a szőlő és a bor a fontos, hanem az adminisztratív teendők is. A nap során sok új ismerettel gazdagodtam, melyeket tanulmányaim során is tudok alkalmazni és igazán inspiráló volt látni mennyire precízen zajlanak a belső folyamatok. Innen is köszönöm a lehetőséget!

Sándor Laura Éva, Nagybajom 1, MATE kereskedelem és marketing szak másodéves hallgatója

Mi a szakmai nap keretében Szegedre látogattunk, ahol lehetőségünk nyílt betekintést nyerni a Mizo Kft. humánerőforrás-folyamataiba. A nap során Lázár Anett, a vállalat HR üzleti partnere fogadott minket nagy szeretettel. Érkezésünkkor Anett bemutatta nekünk a szervezet működését, valamint átfogó magyarázatot kaptunk a HR szerepéről és helyéről a vállalaton belül. Ezt követően megismerhettük az egyetemisták felvételi folyamatát: betekintést nyertünk az online interjúztatás menetébe, és több interjút is meghallgathattunk. Emellett azt is láthattuk, hogy a különböző telephelyeken dolgozó HR szakemberek miként értékelik a jelentkezőket és hogyan történik a döntéshozatal. A program következő részeként ellátogattunk az üzem területére is, ahol körbevezettek minket. Nagyon érdekes volt testközelből látni a gyártási folyamatokat, és azt, hogyan kapcsolódik össze a HR munka a termelési tevékenységekkel. A nap végén részt vettünk egy online költségvetési értekezleten is, amelyből további képet kaptunk a vállalat gazdasági folyamatairól és a HR szerepéről a stratégiai döntésekben. Összességében a szakmai nap rendkívül tanulságos volt. Hasznos gyakorlati tapasztalatokat szereztünk, és jobban megértettük, mennyire sokrétű és felelősségteljes szerepet tölt be a HR egy nagyvállalat működésében. -Rickert Dávid és Sebesi Fanni Lili, Szentes 1.

A Csányi Alapítvány a Gyermekekért, és a Bonafarm cégcsoport közös pályázatának köszönhetően lehetőségem nyílt egy szakmai nap keretein belül betekintést nyernem a PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. életébe. Közlekedés és szállítmányozás szakos hallgatóként azért választottam a beszerzés szakot, mert szerettem volna jobban megérteni, hogy hogyan is zajlik le egy logisztikai folyamat. A látogatás során lehetőségem volt becsatlakozni egy igazi logisztikai feladatba, és belelátni annak legfontosabb munkamenetébe. A nap folyamán bemutatták milyen alkalmazásokkal segítik a munkájukat, hogyan zajlik egy meeting illetve milyen fontos is az ebben a szakmában, hogy pontosan dolgozzon az ember. Továbbá szerencsém volt megtekinteni egy új csomagoló gép programozását. A nap során sok új ismerettel gazdagodtam, melyeket tanulmányaim során is tudok alkalmazni. Köszönöm a lehetőséget! -Dancsó Zsanett, Szentes 2.

November 5.-én a Pick szegedi telephelyén az IT biztonsági szakemberek mindennapjaiba nyerhettem betekintést a Gyakorlat teszi a mestert pályázat keretén belül. A nap elején egy átfogó előadást kaptam az IT biztonságról, amiben többek között megismerhettem az adathalászat különböző típusait és azt, hogy mikor biztonságos egy jelszó. Ezután egy alap oktatást kaptam a social engineering témakörében, ahol a pszichológiai manipuláció különböző technikáit ismerhettem meg. Az előadáson többek között szó esett az úgy nevezett CEO fraud-ról is, ahol a csaló egy cég vezérigazgatójának tettetve magát e-mailben csal ki pénzt a vezetői pozícióban dolgozóktól. Ezek után a SIEM (Security Information and Event Management) rendszerek működését néztük meg. Ez a rendszer az egyes felhasználók számítógépén történő eseményeket gyűjti több kategória szerint. Az egyik ilyen kategória a gyanús tartalmú e-mailek, amiket elkülönítenek a többi e-mailektől, az esetleges anyagi vagy hálózati károk elkerülése végett. Összességében egy nagyon érdekes napot tudhatok magam mögött. Köszönöm szépen Dr. Ambrus Orsolyának, hogy végig kísérhettem egy napját és sok hasznos információval gazdagodhattam. -Nagy Balázs Szentes 2.