Kirándulás Szarvason

A szegedi két csoport idén egy szarvasi kirándulással zárta a tanévet. Kirándulásunk célja Szarvas természeti- és kultúrtörténeti értékeinek megismerése, és a Halászati Kutatóintézet meglátogatása volt.

A korai szegedi indulás után első utunk Szarvason a Halászati és Öntözési Kutatóintézetbe (HAKI) vezetett. Az intézet munkatársai a jelenleg folyó kutatásokat mutatták be nekünk elméletben és gyakorlatban. A kutatók által bemutatott előadásból megtudhattuk, hogy mely halfajokkal folynak jelenleg a kísérletek. Az előadás után az idén kikelt ivadékokat (pl.: lapátorrú tokok, kecsegék, afrikai harcsák) tekinthettük meg. Az ivadéknevelő házból kitérve az afrikai harcsák számára létrehozott termálvizes medencéket mutatták be nekünk. A látogatás után elfoglaltuk a szállásunkat. Kiadós ebédünk után a történelmi Magyarország középpontjához vitt a buszunk, ahol a Katalin II-es hajó kapitánya előadásából ismertük meg Szarvas történelmi emlékeit és kulturális értékeit. A merészebb vállalkozók a hajó kormányozásával is megpróbálkozhattak. Hajókirándulásunk után a szállásunkon kialakított szabad strandon hűsítettük le magunk a nagy melegben. Sötétedés után nekivágtunk GPS-el megkeresni a Szarvason elrejtett multi geoládát, amiről előzetesen a geocaching.hu honlapon informálódtunk. A láda kódjai köztéri szobrokon és műemlékeken volt elrejtve előre megadott koordinátákkal. A keresendő öt pontból csak négyet sikerült ezen a napon megtalálni.

A második napon a Pepi kertet (Szarvasi Arborétumot) tekintettük meg, a kertben látható növényfajok közül talán a legnagyobb élményt a több mint száz éves mamutfenyő látványa nyújtotta számunkra. Az arborétumi látogatás után a GPS-ünkkel ismét azt a bizonyos 5. koordinátát kerestük, amit az előző este nem sikerült megtalálni, és ami azért is fontos volt számunkra, mert a ládát rejtette. Hosszas keresgélés után sikerült megtaláltuk egy erdőben a pontot és a gondosan elrejtett ládát. Ez volt az első nem virtuális geoládánk, amit megtaláltunk. (eddigi megtalálásaink: http://www.geocaching.hu/logs.geo?user_id=67733).
Az ebédet követően a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai fogadtak minket a Körösvölgyi Látogatóközpontban. A 1,5 órás foglalkozás során bemutatták nekünk a Nemzeti Park értékeit bemutató tárlatot, kipróbálhattuk a madárvonulást bemutató interaktív-gondolkodtató játékokat, majd a Magyar Madártani És Természetvédelmi Egyesület által készített a madárgyűrűzés 100 évét bemutató film megnézésével zártuk a szarvasi kirándulásunkat.