Szeged Hundertwasser Kiállítás

Szeged Hundertwasser Kiállítás

Hétvégén a szegedi két csányis csoport Szeged egyik legszebb épületébe látogatott el, egy Hundertwasser kiállításra, utána egy interaktív hüllő-show részesei lehettek.

A REÖK (Regionális Összművészeti Központ) –palota néven ismert belvárosi épület szecessziós stílusban épült 1907-ben, melyet a fiatal Magyar Ede tervezett. Az építtető Reök Iván (1855-1923) vízépítő mérnök.

Ebben a gyönyörű épületben kapott helyet az osztrák művész tárlata, melynek anyagát a hetvenes és nyolcvanas évekből származó grafikai műveiből válogatták össze. A ragyogó színű és lendületes vonalvezetésű művek között találhatók litográfiák éppúgy, mint rézkarcok, japán fametszetek, szitanyomatok, továbbá akvarell, kollázs illetve vegyes technikájú alkotások. A képek sorát porcelántárgyak, plakátok, valamint Hundertwasser- bélyegsorozatainak egy része egészíti ki.

A sokoldalú művész Friedrich Stowasserként született 1928-ban a két világháború közötti Ausztriában, Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasserként halt meg 2000-ben. Nemcsak festőként, hanem tervezőként, építészként és filozófusként is bejegyezte nevét a művészettörténetbe. Hundertwasser tisztelte a természetet. Azt vallotta, hogy a művészet hidat jelent az ember és a természet között.

Miután megcsodáltuk Hundertwasser műveit, egy szegedi festőművésznő múzeumpedagógiai foglalkozást tartott többek között Hundertwasser egyik irányelve „az ablakhoz való jog témában”. ”. Eszerint a lakónak joga van „az ablakon kihajolni, a homlokzaton mindent úgy alakítani, ahogy neki tetszik, ameddig a karja ér. Hogy messze az utcáról látni lehessen: itt egy ember lakik.”

A gyerekek színes ceruzákat ragadtak és figyelemre méltó elképzelések születtek papíron…

Ezután ellátogattunk egy bemutatóra, ahol több mint 40 fajta hüllőt, óriáskígyót, krokodilt, kajmánokat, leguánokat tekintettünk meg. A gyerekek közelről figyelhették meg a különleges állatokat, miközben ismertették a fajok élőhelyeit, táplálkozási szokásait és más tulajdonságaikat. A műsor után lehetőség volt a szelídebb állatok simogatására.

Mind a kiállítás, mind a hüllőbemutató érdekes témájával hozzájárult, hogy a gyerekek még több élménnyel gazdagodjanak.

(2011.09.17. Szabóné André Piroska mentor)