Szegedi lehalászat

Szegedi lehalászat

November 3-án a foglalkozások előtt már nagy volt a nyüzsgés szegedi ház udvarán. Az idei évben erre a napra szerveztük a kerti tavunk lehalászatát, az udvaron létrehozott aquakultúrás rendszerünkben növekedő halak áttelelésének biztosítását.

Az előző évekhez képest az idén a Természetbúvár Klub tagjai által megtervezett és a nagyok által nyáron megépített napelemmel működő önetetős öntöző-víztisztító rendszer is segítette a kint tartott halaink növekedését, fejlődését. A megépített rendszer egész nyáron kristálytiszta oxigéndús vizet, állandó táplálékot (vízibolhákat, kagylósrákokat, szúnyoglárvákat, bolharákokat) biztosított halainknak, miközben veteményeskertünket is öntözte alternatív energia felhasználásával.

A tó lehalászatát az elburjánzott vízparti és vízi növények kiválogatásával kezdtük, majd a víz kimerésével és szűrésével válogattuk ki a halainkat.

A tóból és a rendszerből kihalászott halak számunkra is meglepetést okoztak.
Összesen 88 példány közepes méretű kárászivadékot sikerült kihalásznunk, tavasszal ebből a fajból 10 példányt engedtünk el a tóba.

A két kiengedett sárga Koi pontyunk kétszeresére nőtt a nyár folyamán, hasonlóan a 2 egy éve vásárolt aranyhalunkhoz hasonlóan.

Az idei évben beszerzett és az aquapóniás rendszerben táplálkozó aranyhalak is szemmel láthatóan nagyot növekedtek az elmúlt pár hónapban mindegyikünk örömére.

A lehalászat végén elkészítettük az aranyhalak és a Koi-k téli lakhelyét a Közösségi Házba, ahol tavaszig táplálkozási megfigyeléseket végzünk rajtuk.

A kihalászott kárászokat odaajándékoztuk egy helyi horgász egyesületnek, így a jövő évtől csak színes halak lesznek a kialakított rendszerünkben, amelyek reményeink szerint szaporodni is fognak az ideális életkörülmények között.

Zombori Dániel, Szeged 3-as csoport