Szélerőmű és napenergia

November egyik borongós péntek délutánján Erkre látogattunk, de az esős időjárás ellenére is motiváltan indultunk el célpontunkra. A szélerőművet tekintettük meg először, amely 2005-ben kezdte az energiatermelést a településnek. A berendezés 74,5 méter magas, a 48 méter rotorátmérőjű. Felállítását egy éven át tartó szélerősség mérés előzte meg; egyúttal olyan helyet is kellett találni, ahol van a termelt elektromos energia elszállítására alkalmas vezeték. Az éves szinten hozzávetőleg 1,6 millió kilowattóra megtermelt energiamennyiség 750-800 család évi energiaszükségletét fedezi. Ezen információk mellett még sok érdekességet hallhattunk a szélerőmű építéséről. Naszradi Tamástól, az erki szélerőmű projektigazgatójától megkaptuk az erőmű építésének egyes fázisait bemutató fotókat is.

Erk után Jászdózsa felé vettük az irányt, ahol bepillantást nyertünk az ottani napelem parkra. Itt nem töltöttünk sok időt, azonban még nem hagytuk el Jászdózsa területét, mivel önkéntesünk, Fülöpné Paksi Katalin és testvére meglepetéssel készült nekünk, ahol az időjárás elől elbújva forró teát, palacsintát és mézeskalácsot fogyaszthattunk. Ez tökéletes lezárása volt napunknak, élményekben gazdagon, és boldogan mentünk haza. Tamasi Tilda Jászság 3-as csoport

Az utolsó novemberi Lego-robotika verseny felkészítő óra keretein belül Mezei Gábor a GridSolar Group Kft. ügyvezetője tartott nekünk előadást a napkollektorokról és napelemekről. Ötleteivel segített nekünk az innovációs projekt elkészítésében azzal, hogy elmesélte nekünk a napelemek előnyeit, hátrányait. Tudatta velünk a tulajdonságait, hogyan befolyásolja az időjárás, évszakok váltakozása, hőmérséklet ingadozás. Elmagyarázta a különböző típusú napelemek felépítési, működési differenciáját. Segített összegyűjteni az innovációs projektünk eszközigényeit, illetve felépítési szerkezetének árkalkulációit. Horváth Ferenc Jászág 3-as csoport