Színházban jártunk

Színházban jártunk

A tegnapi napon (január 26.) a Pécs 1, illetve Pécs 2 csoport a Pécsi Nemzeti Színházba látogatott.

A megtekintett előadás a Bányavakság című mű volt, melyet Székely Csaba vetett papírra és Bérczes László vitt színpadra. Kicsit utána olvasva a műnek, kiderült, hogy a színdarab egy trilógiának a középső része. Helyszíne egy romániai kis bányászfalu, amely szinte már a reménytelenségbe süppedt, hiszen a fiatalok elmennek, akik pedig ottmaradnak, vagy öngyilkosok lesznek, vagy alkoholba fojtják bánatukat. A mű fő cselekményszálai a korrupció, illetve az idegenek gyűlölete köré szövődnek. Ez a kis település az adott pillanatban polgármester-választás előtt áll. A falu jelenlegi polgármestere rendőrt hívat a központból, hogy leleplezze a falu élére törekvő másik jelöltet, mert korrupció gyanúját vélik felfedezni. A kiérkezett román rendőr ezen a vidéken kisebbségnek számított, de gyorsan szót értett a viccesen furcsa akcentusa ellenére a helyiekkel, persze ebben hatalmas szerepe volt a pálinka nyelveresztő segítőkészségének. A darab végére a rendőr nemcsak az „ellenzék” ügyes-bajos dolgaira jön rá, hanem a jelenlegi polgármester nem kívánatos dolgait is fel véli fedezni. Az eddig ellentétben álló két polgármesteri címre hajtó fél most az egyszer hajlandó összefogni, hiszen nem érdekük, hogy minden kiderüljön róluk, s börtönben üssék el az elkövetkezendő pár évet, így sorsközösséget vállalva a rendőr föld alá kaparása mellett döntenek.

Véleményem szerint a mű a rengeteg humor mellett képes volt visszaadni a helyzet s a problémák komolyságát. Ami pedig különösen tetszett, az a számtalan szójáték, illetve a nyelvezet. Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy megtekinthettem ezt a darabot, reméljük társaimmal, hogy lesz még lehetőségünk hasonlóan színvonalas, humoros előadásra közösen ellátogatnunk.

Szabó Gábor, Pécs 1 csoport

Január 26-án, hétfőn lehetőségünk volt megtekinteni egy előadást a Pécsi Kamara Színházban, melynek címe Bányavakság. A színdarab a magyar-román ellentétekre épül. Utóbbi képviselője egy román rendőr volt (Florin), akit kirendeltek falura egy első látásra is kusza ügyhöz. A rendőr szerepét a színész teljes mértékű profizmussal játszotta el, temérdek humorral vegyítve. A józannak kicsit sem mondható faluban kezdte el a nyomozást, amivel egy iszákos székely férfi bízta meg, aki nem mellesleg a falu polgármestere is egyben. Később aztán megtudta a faluban csak is az itallal lehet szóra bírni a népet, így hát minden egyes székely emberrel, akivel beszélt, ivott is. A teljes lerészegedés ellenére olyan fejlemények kerültek napvilágra, amelyek kicsit sem mondhatóak előnyösnek a polgármester úr számára. Egyik estén amikor együtt mulatoztak rendőr és polgármester,  Florin rájött mindenre és elmondta, hogy börtön fog várni mind rá, mind pedig a testvérére. Ennek hallatán kezdődött csak el igazán a két nép (magyar-román) egymást pocskondiázó szócsatája. A csata később aztán addig fajult, hogy szegény rendőrünk egy székely szalonnavágó kés által életét vesztette.

Kovács Dániel, Pécs 2 csoport