Szülők Akadémiája Pécsett

Szülők Akadémiája Pécsett

November 12-én a Szülők Akadémiája programsorozat, egy újabb állomásához érkezett. Mint mindig igyekszünk hasznos, a mindennapi életben felmerülő aktuális kérdésekre vonatkozóan előadást szervezni csoportjainknak.

Ez alkalommal a Pécs 1 és Pécs 2 csoport szüleit invitáltuk egy kötetlen beszélgetésre gyermeki jogok témában. Ezen belül a gyermek jogai, a kapcsolattartás, a nevelőszülőség, a gyámság, a gyermektartásdíj megelőlegezése témakörök kerültek terítékre. A meghívott előadó dr. Kovács Zsuzsa önkéntesünk volt, aki családjogi szakjogász. A szülők nagy érdeklődéssel hallgatták az érintett témákat, majd fogalmaztak meg kérdéseket. A program jó hangulatban telt, a szülők hasznos információkkal távoztak.

Így láttuk mi…

November 12-én a pécsi Közösségi Házban első alkalommal vettünk részt a Szülők Akadémiája rendezvényen, mint az Alapítvány „legfiatalabb” gyermekeinek szülői, nagyszülői, nevelőszülői. Várakozással telve vártunk dr. Kovács Zsuzsa önkéntes segítő, családjogi szakjogász előadását, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a mai napra tervezett témák – gyermekek jogai, kapcsolattartás, nevelőszülő, gyám – vonatkozásában is. Az előadását mindannyian érdeklődve hallgattuk, megosztotta velünk személyes tapasztalatait és tanácsait. A gyermekek jogaiból kiemelte, hogy minden esetben a legfontosabb a saját családban történő mindennapi életvitel, nevelkedés lenne, de ez sajnos sokszor nem lehetséges. Ennek „pótlására” ma a legelfogadottabb a nevelőszülők által történő gondozás-nevelés, azonban a tendenciák azt mutatják, hogy egyre kevesebben jelentkeznek nevelőszülőnek, ezért kiemelten fontos minden segítség, amit a gyermekek kapnak. A kapcsolattartásra a családból kiemelt gyermekek, valamint az elvált szülők és gyermekeik kapcsán hallottunk különböző példákat, megoldásokat. Az előadó hangsúlyozta, hogy a legcélravezetőbb a kapcsolattartásoknál a szülők, nevelők közös megegyezése a gyermekek érdekeinek figyelembevételével. Információkat kaptunk a gyermektartásdíj hatóság által történő megelőzésének feltételeiről, lehetőségéről. Hallgatóságunkból több kérdés érkezett a kapcsolattartásra, gyermektartásdíjra és nevelőszülőkre vonatkozóan, mert ezekben a témákban köztünk is többen érintettek. A baráti beszélgetés hasznos információkat adott számunkra, oldott hangulatban telt. Köszönjük a mindennapi életünket segítő előadást.

Szabó Zsuzsanna, szülő Pécs 2.

Az előadó hölgy dr. Kovács Zsuzsa volt, nyugdíjas gyermekvédelmi vezető. Három témát ajánlott: gyámság, kapcsolattartás és gyerektartás. Érintettek voltunk egyik vagy másik témában, hisz többen neveljük gyerekünket egyedülálló szülőként, de volt köztünk gyámi jogokat gyakorló nagymama és nevelőszülő is. Számos hasznos információ mellett, mint például hogy 14 évesen mérvadó a gyerek véleménye, gyermek elhelyezési ügyben meghallgatható; 16 évesen gyámhatósági engedéllyel házasságot köthet és ezáltal polgárjogi szempontból nagykorúvá válik, önállóan képviselheti magát, beszéltünk arról is hogy a családok felbomlásakor a gyerekek pszichésen sérülnek és szülőként talán kevesebb cívódással megkönnyíthetnénk nekik a helyzetet. Szó volt a Gyámhivatal céljairól is, hogy a lehetőségekhez képest próbálják a családból kiemelt gyerekeket a lehető legrövidebb időn belül visszahelyezni a családba, de addig is családban, azaz nevelőszülőnél elhelyezni. Tanulságos volt az együtt töltött idő és főleg elgondolkodtató.

Dénes Csilla Melinda, szülő P1.