Szülők Akadémiája Pécsett a bűnmegelőzés jegyében

A mai napon (január 16.) Szülők Akadémiája előadásán vettünk részt, melynek témája a bűnmegelőzés és prevenció volt, amit Oláh-Paulon László rendőr alezredes előadásában élvezhettünk.

Az előadás igen időszerű és elgondolkodtató volt a szülők és gyermekek számára egyaránt, hiszen a mai világban egyre inkább nagyobb veszélynek vagyunk kitéve. A droghasználat és megelőzése, a probléma kezelése egyre fontosabb szerepet kap napjainkban.  A szerek begyűrűznek az otthonokba, iskolákba, és a tinédzserek mellett egyre fiatalabb gyerekek is kipróbálják azokat. Az előadáson szóba került még a kriminális kockázatot jelentő és viharos gyorsasággal terjedő globalizációs technológiák ellenőrizhetetlensége (facebook, instagram), kontrollnélkülisége is. Az előadás hallatán a szülőben (bennem is) felvetődik az a kérdés, hogy hogyan kell jó szülőnek lenni a digitális világban. Minden szülő kezében ott az okostelefon, notebook, tablet, a gyermekek meg követik a ragadós példát a házi feladat megoldására hivatkozva bújnak bele a számítógépbe, okostelefonba, tabletbe. Bár mindenki egy kicsit más szemszögből közelített a témához, abban teljes volt az egyetértés, hogy már gyermekkorban nagy gondot kell fordítani a megelőzésre, a nevelésre, valamint a példamutatás is nagyon fontos. Köszönjük az előadást, nagyon elgondolkodtató és élvezetes volt.

Schneiderné Gyurisa Ivett, szülő Pécs 3.

Azt gondolom, egyik Csányis szülő számára sem volt kérdés, hogy a mai Szülők Akadémiája előadását meghallgatja. Bármennyire is „engemugyannemérint”-ként szeretnénk kezelni az előadás témáját adó” Kábítószer jelenlét a fiatalok életében, a biztonságos internetet használat és a közösségi oldalak veszélyei”-t,  az ezzel kapcsolatos lehetséges problémák aktualitása – sajnos- nem kérdés. A mi gyermekeink mindennapjainak része a számítógép használata. Mint mindennek, ennek is van számtalan pozitív, nagyon hasznos és bizony negatív oldala is. Oláh-Paulon László rendőr alezredes a BRFK Bűnmegelőzési Osztályvezetője ezekről tartott igen tanulságos, sok hasznos tanáccsal szolgáló előadást. Örömteli volt látni sok diákot is a teremben, mert így első kézből, a legilletékesebb, hiteles személytől hallhatták a megfontolandó és a biztonságuk érdekében betartandó dolgokat. Hogy mi szülők és a fiatal hallgatóság is érezze a téma súlyát, megtörtént, sajnos tragédiával végződött esetek előzményeit és végződését mesélte el László. Ahhoz, hogy mindezen veszélyek elkerüljék gyermekeinket, a legfontosabb mondat úgy szólt: mi szülők szánjunk több időt gyermekeinkre, bármennyire is elfoglaltak vagyunk. Beszélgessünk velük, hallgassuk meg az őket foglalkoztató dolgokat, hogy  érezzék, tudják, mi ott állunk mellettük és mindig, mindenben számíthatnak ránk.

Kerekes Edit, szülő Pécs 1.

Január 16-án ismét szülők népesítették be a Közösségi Házat. Oláh- Paulon László rendőr alezredes Budapestről érkezett hozzánk, hogy a bűnmegelőzésről tartson előadást. Személyes történeteit, tapasztalatait nemcsak mi felnőttek, hanem gyermekeink is hallhatták. Megtudhatták milyen következményei lehetnek nemcsak a kábítószer terjesztésnek, de még a fogyasztásának is további életükben. Ezek a szerek azontúl, hogy egészségüket károsítják, jövőjüket is nagymértékben befolyásolják. Aki szeretne továbbtanulni egyetemen, szeretne közszférában elhelyezkedni vagy akár egy világcégnek dolgozni jobb, ha a közelébe sem megy a szernek. A szülők felelőssége is többször elhangzott. Figyeljünk gyermekeinkre! Beszélgessünk velük! Így könnyebben észrevesszük a változásokat. A problémák nem oldódnak meg maguktól. Ne féljünk időben segítséget kérni! Beszédében kitért a virtuális világ veszélyeire  is. Interneten keresztüli zaklatás, fenyegetés áldozatává válhatnak a gyerekek. Fontos itt is a szülői figyelem, az internet biztonságos használata és bizonyos korlátok bevezetése. Végül szomorú, megtörtént esetekről hallottunk az iskolákban zajló megfélemlítésekről, az oktatási intézmények, pedagógusok felelősségéről. Bátorítást kaptunk, hogy merjünk beszélni osztályfőnökkel, igazgatóval, ha ilyesmit észlelünk a diákok között.

Köszönjük az érdekes és hasznos előadást. Köszönjük, hogy abban a szerencsés helyzetben lehetünk, hogy ezekkel a problémákkal nem egyedül kell megküzdenünk, hiszen gyermekeink itt a Csányi Alapítványban olyan szakemberekkel és pedagógusokkal vannak körülvéve, akik szintén figyelnek rájuk és mindig számíthatunk a segítségükre.

Menus Ildikó, szülő Pécs 3.