Jászberényi Táncpanoráma

Jászberényi Táncpanoráma

A hétvégén  résztvettünk az első alkalommal megrendezésre kerülő Táncpanorámán Jászberényben (június 5-6.).

Pénteken a Táncoló Filmkockák népszerű előadás sorozat első részét: a Táncoló ikonokat láthattuk Lakatos Jánostól a nívódíjas koreográfustól, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanárától. Megismerkedtünk a legnagyobb táncos legendákkal a 40-es 50-es évekből. Megtudtuk hogyan változtatta meg a táncos mozit Fred Astaire eleganciája, Gene Kelly sármja, vagy a villámlábú Nicolas testvérek azóta is utánozhatatlan technikája! Megcsodáltuk Esther Williams sellőtáncát is a víz alatt. Rengeteg kulisszatitkot láthattunk és ismerhettünk meg, ami néha megdöbbentő, néha pedig nagyon vicces volt.

Szombaton este a jászberényi Szabdtéri Színpadon néztük meg a Feketetó című néptánc előadást a Duna Művészegyüttes előadásában. A nyár közpén készülünk Erdélybe, történelmi táborba, ezért is fontos, hogy az  előkészületekben ráhangolódásként láthattuk ezt a fergeteges daradot.

Az Erdély történelmi határán fekvő Feketetón rendezik évszázadok óta Közép-Európa egyik legnagyobb vásárát. A 19. században virágkorát élő vásárban eredetileg a paraszti világ mindennapi szükségleteire koncentrálódott a kínálat, a józan paraszti ész diktálta a csere-berét. Napjainkra azonban idegenforgalmi látványosság lett belőle, afféle zsibvásár, ahol olcsó bóvliként kínálják nekünk a múltat, fél áron a jövőt. Ahogy a vásár forgatagában egyaránt jelen vannak (voltak) a román, magyar és cigány árusok és vásárlók, úgy az előadás táncanyaga is Erdély és a Partium táncaira (román, magyar és cigány táncokra) épül.

Mindannyian elcsodálkoztunk a táncosok profizmusán, akik megdöbbentően tudnak énekelni is és csodálatos koreográfiával dolgoznak. Nemcsak  sok szimbólumot, hanem vicces, poénos részleteket is belecsempésztek a rendezők a darabba, ettől még egyedibbé vált a műsor. A parádés tánc során számtalan kérdés vetődött fel bennünk, szeretnénk ha legalább pár válaszra a nyári tábor alkalmával fény derülne. Kíváncsian várjuk!

Jászság 3.csoport