Tanév végi matek túra

Május végén végre eljutottam Budapestre abba a matematika – logika táborba, amelyben Pósa Lajos tanár úr, matematikus ajánlására vehettünk rész két csoporttársammal Kaposvár 2-es csoportjából. A téli szünetben az első tábor idején sajnos beteg voltam, de igyekeztem azóta mindent pótolni és a feladatokat elkészíteni. Izgatott voltam tehát, hogy három napon keresztül milyen lehet csak matekozni, amit amúgy nagyon szeretek. Az is izgatott, hogy kikkel fogok megismerkedni, milyen lesz a rózsadombi kollégiumban lakni. Pénteken délután rögtön az iskola után indultunk, Budapesten várt minket egyetemista csoporttárunk Trixler Szabó Péter. Peti kapott az alkalmon, és megmutatta nekünk egyetemét, persze legtöbbet arról beszélt, ahova ő jár: az építész karról. Csak csodálkoztam mennyi minden van ott, olyan mint egy egész kis város. Peti azt is elmondta, hogy a Budapesti Műegyetemnek 22000 hallgatója van és majdnem ennyi oktató, személyzet is tartozik a létszámhoz. Láttuk azt is, ahol az egyetemisták sportolhatnak, a laborokat, és a főbejáratnál az aulát is. Itt éppen filharmonikusok készültek koncertre, így beljebb nem mehettünk. nem is volt nagy baj, hiszen már sietnünk kellett a matematika táborba. Antal Dominiknak és a testvéremnek Petinek ismerős volt a közeg. De én is gyorsan feloldódtam, két nagyon kedves lány, szobatársaim fogadtak, meg azok az egyetemisták, fiatal tanárok, akikkel a feladatokat oldottuk meg. Azt hittem több szabadidőnk lesz, de sajnos nem így történt. Tényleg itt a főszerep a matematikáé, a megoldandó feladatoké volt. Nagyon elfáradtam, de azt hiszem megérte.

Sárközi Péter: „A múltkorihoz képest több ellenőrzés, feladat megbeszélés volt. Egyénileg és csoportban is dolgoztunk, de főleg csoportos munka volt több. Ez azért meg is könnyítette kicsit a dolgunkat. Együtt könnyebb volt megoldásokat találnunk. Este megint társasoztunk, ami persze inkább a logikához volt közel, mert stratégiai játékok voltak. Gondolkodnunk itt is kellett csak ez könnyebb volt nekünk. A tábor végén abban maradtunk, hogy a nyárra is kapunk feladatokat a folytatáshoz. Jól éreztem magam, de nagyon kimerültem. Így pláne a tanév végén és ez most nehezebbnek éreztem, mint az előző táborban.”

Antal Dominik: „A tábor hasonló tematikára épült, mint az előző alkalommal. Most azonban többféle feladatot kapunk.  Nagyon tetszett, hogy a feladatok egyre ötletesebbek voltak, illetve egymásra épültek. Mindegyiknek volt egy története, ami miatt izgalmasabbak is voltak, így motiváltabb lehettem, hogy megtaláljam a jó megoldást. Kicsit nehéz volt a kollégium zárt termeiben maradni, végre jó idő volt, amely kicsit csábított ki a szabadba. Szívesen sétálgattam volna még Petivel az egyetemen, nézelődtem volna még, és jó lett volna még többe hallani róla, hiszen én vágyaim között is szerepel az a campus.”

Trixler Szabó Péter: „Tisztelem fiatalabb csoporttársaim és büszke is vagyok rájuk, hogy ilyen ügyesek matematikából, hogy egy ilyen színvonalas táborban vehetnek részt. örömmel mutattam meg nekik az egyetememet. Azt tapasztaltam, hogy jó lenne egy olyan „Budapest tour”, amely során a fővárosi életritmust, közlekedést, nevezetességeket is bővebben ismerhetnék meg. Elhatároztam, hogy ezt a jövőben együtt, a csoport többi tagjával is megvalósítjuk.”

Köszönjük hát, hogy ott lehettünk, Pósa tanár úrnak, az Alapítványnak és kis-mentorunknak, aki gondoskodott rólunk. Izgultam attól, mi vár rám, de örülök annak a sok élménynek,. amiben részesülhettem a hét végén.

Sárközi Emma, Kaposvár 2-es csoport