Taszár, repülő múlt

Nemrégiben megkötött együttműködési megállapodást a Csányi Alapítvány Kaposvári és Nagybajomi Közösségi Házai és a Magyar Honvédség Kaposvári Toborzó és Érdekvédelmi Központ, a Honvédelmi Minisztérium gyermekvédelmi programjának keretében. Ennek köszönhetően volt lehetőségünk volt megnézni a Taszári Hely- és Repüléstörténeti Kiállítást a Kaposvár 2-es csoportunkkal. Látogatásra Lóki Ferenc őrnagy úr és Andalics Enikő főhadnagy (volt csoporttársunk) is elkísért minket.

A kiállítás helyén az ’90-es évek közepétől az amerikai légierőnek volt itt egy állomása, az ebből, illetve a későbbi magyar századoktól származó tárgyak, emlékek kerültek itt megőrzésre. Több repülőgép is megtekinthető, és annak ellenére, hogy milyen kicsik, nagyon jól felszereltek és gyorsak. Az egyik képes volt a 2.5-szeres hangsebesség elérésére is. A múzeumban az akkori repüléshez megfelelő ruházatot, gépek alkatrészeit, tankönyveket, térképeket láthattuk. Ami meglepő volt számomra, az az, hogy minden egyes évszakra, szituációra volt tervezve egy arra szükséges öltözet. Sőt, néhány fajta repülőgéphez is külön felszerelés járt. De alkatrészek terén sem volt hiány, rettenetesen bonyolult egy ilyen gép szerkezete, felépítése, és az akkori technológia miatt számos problémára kellett megoldást találniuk a mérnököknek. Ezek mellett néhány pilótáról is hallhattunk történeteket, például Várhegyi Gyula balesete. Örülök, hogy ellátogathattunk ide, rengeteg, számomra új dologgal ismerkedhettünk meg. Antal Dominik Kaposvár 2.