Természetbúvár Klub – május

Természetbúvár Klub – május

A szegedi Természetbúvár Klub májusi foglalkozásait a Közösségi Ház élőlényeinek és vízi táplálékláncának kutatásával töltöttük. A foglalkozások során a nagyok segítségével rendbe tettük az udvart (gazoltunk, füvet nyírtunk), és a péntek és szombat délutánokon felépítettünk egy napelemes algatermelő fermentáló rendszert az alsóbbrendű rákjaink számára.

„Az első foglalkozást egy játékos kísérlettel kezdtük. Homok, cukor és szódabikarbóna segítségével égetett cukrot állítottunk elő, mintha egy titokzatos kígyó bújt volna elő a homokból. A kísérlet után Peti bácsi és Bella elmagyarázta a kísérlet lényegét. A cukor karamellizálódásával és szén-dioxid keletkezésével láthattuk kígyónak az égetett cukrot.

   

Ezek után Bella mutatta be a gyászbogarak fejlődését, hozott be nekünk gyászbogár lárvákat, bábokat és kifejlett rovarokat, amiken a nemi különbségeket is bemutatta nekünk.

Ezek után kimentünk a természetbúvárosokkal a kis tóhoz és megfigyeltük a vízben lévő kis rákokat mikroszkóp, illetve egy telefon segítségével.

A mai nap nekem nagyon tetszett. Eddig nem próbáltam még mikroszkópot használni, de most megtehettem.” Németh Máté, Sszeged 2-es csoport

A második foglalkozáson Nóri segítségével kigazoltuk a kiskertet, és elkezdtük építeni az algás rendszert Peti bácsi segítségével.

A kutató szobában található mikroszkópra rákötöttünk egy telefont, ami time-lapseket készített pajzsosrák peték kikeléséről. Nagy szerencsékre egy kelést is sikerült „lencsevégre kapni” a hét folyamán.

 

Triops time lapse egy hetes megfigyelés

Az utolsó két foglalkozáson a napelemes rendszert építettük ki Luca, Gergő, Szabi és Anna segítségével. Az órák maradék részében és a szerdai órák előtt fotókat készítettünk a házban található mikroszkópikus élőlényekről és petéikről.

 

Pediastrum és kova algák a tóból vett mintából

Tavaszi tócsarák pete

Pajzsosrák (Triops) pete

Moina sp. talajmintából kikeltetve

Édesvízi hidra (Turuczki Szabolcs levélázadék minta)

Moina sp. embriók

Bosmina sp. (benti aquapónia gyökérzónjából)

Aranyhal ivadék (tavi mintázás)

Szúnyoglárva összetett szeme (termelő tégely-bioreaktor minta)

Algatermelő rendszerünk

Temészetbúvár Klub

Szeged 2-es csoport