Természetfotós workshop Szegeden

Természetfotós workshop Szegeden

A zord őszi időjárás sem szegte kedvünk, hogy megtartsuk első természetfotós szekciónkat Szegeden.

Az első szekcióforduló célja a fényképezőgépek manuális használatának megismerése, gyakorlatban való használatának elsajátítása, a Szeged környéki természeti értékek megismerése és lefotózása, a képek retusálásának és a fotók utómunkájának elkészítése volt.

Az első szekciónkra a pécsi Közösségi Házból fogadtuk a középiskolás korú jelentkezőket.

A workshop megkezdése előtt napokig szerveztük a túránk útvonalát, az általunk ismert őszi helyszíneket bejártuk, az érintett területek bejárhatóságát átbeszéltük mindenkivel. Nem volt más hátra, mint hogy belekezdjünk a 3 napos szekció workshopjába. A pécsi társaink kedden érkeztek meg hozzánk. Az első napon késő estig a fényképezőgépek működése és beállításait mutattuk be elméletben és gyakorlatban.

 

A gyors, és nagyon tartalmas oktatás után mindenki elment aludni a másnapi hajnali kelés jegyében. Sajnos a másnapi korai kelés a zord esős időjárás miatt csak később valósult meg, mint terveztük, de így sem szegte kedvünk a fotózás utáni vágy, így reggel fél nyolckor már a kiterített plédünk piknikeztünk a Mórahalom közeli védett Csipak-réten.

A rét gyönyörű színei elfelejtették velünk az esős időjárást és bele is vágtunk a makrófotózás rejtelmeibe.

Utunk innen az ásotthalmi erdőbe vezettet, ahol az őszi falevelek mellet néhány bogáncs fotót is sikerült készíteni. Napunk utolsó két állomása az Ásotthalom melletti Csodarét és a Mórhalmi bivalyrezervátum volt.

   

Délre értünk vissza a Közösségi Házba, ahonnan egy közös pizzázás után tovább induljunk a  sándorfalvi Macskási gyepre, kedvenc darvadozási helyünkhöz, sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, a darvak az intenzív eső miatt nem indultak ezen az estén, így a sándorfalvi Pallavicini kastélyban vártuk meg az eső végét. Ezután a szatymazi Postakocsi csárdába mentünk vacsoránkat elfogyasztani, majd a Közösségi Házba tanultuk ki éjfélig a fotóretusálás rejtlemeit az eddig elkészült fotókon gyakorolva.

A második napunkat ismét a Fehér-tó szatymazi rétjén kezdtük egy reggeli piknik keretében, innen indultunk be a Beretzk Péter kilátóba, ahol kárpótolt minket az előző napi darvadozás hiánya, szerencsére később indultak ki a darvak a tavakról, így az ügyesebbeknek sikerült lencsevégre kapni őket a kilátónál.

A napot az egyik kedvenc fotós helyünkön Mártélyon a Tiszai holtágnál fejeztük be, az őszi színpompák világát lefotózva.

A hazautazás előtt képet válogattunk és megbeszéltük az első virtuális kiállításunk technikai részleteit, amit cikkünkhöz kapcsolunk és az Életút Napon mutatunk be.

Az elmúlt három nap bízunk benne, hogy mindenkinek tartalmasan és élményekben gazdagon telt.

Legközelebb januárban folytatjuk a workshopot a Jászságban.

Mikics Péter, Turuczki Szabolcs, Benczúr Anna, természetfotós szekció témavezetők

Virtuális kiállításunk az alábbi linken tekinthető meg:

Virtuális kiállítás

 

A IV.össz-művészeti alkotóhét a Magyar Energetikai és Közmű- Szabályozási Hivatal támogatásával valósult meg.