Természetvédelmi tábor Békáspusztán

Természetvédelmi tábor Békáspusztán

A 2023-as nyár utolsó tábora rendhagyó, de remélhetőleg hagyományteremtő módon a Fauna és Flóra Alapítvánnyal közösen, Dr. Karikó Katalin nagylelkű támogatásával kerül megszervezésre Békáspusztán augusztus 13-18 között. A nyílt pályázat alapján nem csak Alapítványunk támogatottai, hanem a Mohácsi járás tehetséges és érdeklődő 5-8. osztályos diákjai vesznek részt a táborban. Az első napon (vasárnap) az ismerkedős játékok, a házirend állítás, a természettel és egymással való kötődés volt előtérben. Megismerkedtünk egymással, a hellyel, és a hétre vonatkozó elvárásokkal: a természeti nevelés mellett a csoportokban alkotás is fontos eleme a tábornak, amelynek végtermékét a tábor zárórendezvényén mutathatják be a gyerekek.

A hétfői nappal kezdetét vette a valódi tábor; az ismerkedős, laza játékokat felváltotta a szakmai programok sorozata. A Bóly Zrt. vadászainak vezetésével jártuk be a Kölked melletti erdőt, helyeztünk ki vadkamerákat és ismertük meg a környező vidék jellegzetes növényzetét és állatvilágát. A délután folyamán megtekintettük a szállásunk szomszédjában található mezőgazdasági múzeumot, illetve Gaál Dorka táborvezetőnk tartott nature journaling foglalkozást, ahol a gyerekek a természetben tanulhattak és figyelhették és örökíthették meg a számukra érdekes, fantáziát megmozgató dolgokat. Volt, aki tobozt festett a legaprólékosabban megfigyelve minden részletét, volt, aki leveleket rajzolt művészi pontossággal.

Kedden korán indultunk a Szigetvár mellett található Sumonyi Madárvonulás-kutató állomásra, ahol nem csak egy kiselőadást tartottak a 2023-as év madarának választott barkóscinegéről, de a gyűrűzés rejtelmeibe is betekintést nyerhettünk, sőt, még a meggyűrűzött madarakat is elengedhettük. Az egész délelőttöt itt töltve tanultunk a többségében nádi madárvilágról, valamint elkísérhettük a gyűrűzőket a hálókhoz, ahol óránként gyűjtötték össze a befogott madarakat. Egy rövid sétatúrával zártuk délelőttünket a sumonyi halastavak körül. A délután során projektfoglalkozás következett, melynek fő témája a madárvilág volt. A gyerekek csoportokban kellett dolgozniuk és egy előadással készülniük az általuk választott madarakból, s ezeket bemutatni társaiknak. A nap folyamán elhangzottakból pedig egy Kahoot! kvízzel készültünk.

Szerdán a martonfai Vadászudvarba vezetett utunk, ahol Agyaki Gábor tartott vadászebes bemutatót, illetve megismerkedhettünk a vadászkürttel is, a vadászok kultúrájával, hagyományaival. Az egyik legizgalmasabb az volt, amikor az alapvetően nagyon barátságos és játékos vadászebekkel különböző feladatokat végeztetett el; a lelőtt vad megkeresése és elhozása mellett a támadónak álcázott kollégájára is ráugrasztotta az ebet. A legérdekesebb az volt, amikor a fekszik (náluk drop) parancs nem csak egy pillanatig tartott, hanem amíg „fel nem oldotta” azt.
A délután a DDNP boki-duna halászati bemutatóhelyére mentünk, ahol előadónk Omacht Zoltán természetvédelmi őr volt. Bemutatta a halászat, a halászközösségek történelmét, kultúráját, technikáit, az elmúlt évtizedekben elkobzott orvhalász eszközöket, beszélt a természetvédelmi őrszolgálatról is; feladataikról, tevékenységük sokszínűségéről. A délutánt egy általuk helyben főzött halászlével zártuk, de a nap még itt nem ért véget, ugyanis az este folyamán, mikor már kellően besötétedett, a Bóly Zrt. vadászával kimentünk a természetbe meghallgatni a hét folyamán sokszor emlegetett szarvasbőgést. Úgy gondolom, hogy méltó lezárása volt a napnak.

A csütörtök délelőttöt sportolással töltöttük: a Béda-Karapancsa holtágban kenuztunk a DDNP vezetésével. Az evezés közben nagyon sok érdekességet megtudtunk a helyi faunáról és flóráról, különös tekintettel a madárvilágra. A bő két órás programot követően Miklós bácsi lepte meg a csipet-csapatot egy rövid, de annál jelentősebb viziten. A hétfőn kihelyezett vadkamerák képeit közösen dolgoztuk fel; meghatároztuk a lefotózott állatokat, majd ezt követően a vadászatról és a halászatról-vízes élőhelyekről készített Kahoot! kvízekkel csatoltunk vissza a hét folyamán tanultakhoz. A délután további részében pedig a gyerekek három csoportban készülődtek a pénteki záróeseményre, ahol végre nem tanulókként, hanem játékmesterekként tehették próbára a Fauna és Flóra Alapítvány kurátorainak tudását. A három csoport három különböző játékkal rukkolt elő, amelyek szorosan kapcsolódtak a hét folyamán tanultakhoz: volt kvíz, készült asztali társasjáték, valamint memóriajáték is!

A pénteki nap különleges érzéssel indult: egyik szemünk örült, másik sírt, hiszen mindenkiben tudatosult, hogy ugyan egy varázslatos hetet töltöttünk együtt, mégis csak ez az utolsó napunk. A délelőtt folyamán még véglegesítettük játékainkat, leellenőriztük, hogy minden jól működik-e, és vártuk vendégeink érkezését. Fél tizenegy magasságában meg is érkezett Csányi Erika, a Csányi Alapítvány kuratóriumának Elnök Asszonya, a Fauna és Flóra Alapítvány Alapítója, valamint az FFA kuratóriumának tagjai: Dr. Sándor Gyula, a kuratórium elnöke, Dr. Heltai Miklós és Dr. Szőts József kurátorok, valamint Anikó néni is. A rövid bemutatkozást és köszöntést követően a hétről készített kisfilmet tekintettük meg, amelyet még a gyerekek sem láttak korábban, majd a játékos tudáspróbát követően elfogyasztottuk közös ebédünket. A délelőtt folyamán a gyerekek folyamatosan lenyűgözték a szakmában kiemelkedő kurátorokat. Az ő búcsúzásukat a sajátunk követte. Kicsit könnyezve, kicsit nevetve ültünk körbe idén utoljára. A gyerekeknek átadtuk a tábori emléklapokat, és egy csoportos öleléssel hivatalosan is véget ért táborunk.

Köszönjük a Fauna és Flóra Alapítványnak, a Csányi Alapítványnak, Dr. Karikó Katalinnak, hogy megvalósulhatott ez a tábor, és természetesen a gyerekeknek, hogy megismerhettük őket, hogy varázslatossá tették ezt a tábort!

Éles Annamária, Gaál Dorottya, Szép Hanna, Gázsik László

A hét folyamán készült képeket a galériában tekinthetik meg!