Tokaj

Tokaj

Még a hosszú és kissé kalandos út sem szegte kedvünket a tegnap kezdődött tokaji idegen nyelvi táborban, ami nagyon jó programokat ígér nekünk. A tábornyitón megtudtuk merre kalandozunk a héten, mi vár ránk, és azt is, hogy mely nyelvi csoportba kerültünk. Az angol és német órák ma igazán nagyszerűek voltak. Egyáltalán nem voltak „iskolaszagúak”, és nem csak azért, mert az óráknak a tokaji bormúzeum termei adnak otthont. Sokat játszottunk, igyekeztünk folyamatosan beszélni angolul az angol anyanyelvű önkéntesünkkel Mr. Hammel, Zsuzsa néni óráján izgalmas történetbe kezdtünk. Németórán egyszerre játszottunk és tanultunk, így gyorsan telt az idő. A kis-mentorokkal mindenki nagyon gyorsan összebarátkozott. Ők sokat segítenek nekünk mindenben. Nem volt időnk unatkozni délután sem, a múzeumban gyertyát öntöttünk, ördöglakatot készítettünk, és kipróbáltuk az összes interaktív játékot. Megkóstoltuk milyen is a jó tokaji fagyi. Természetesen nem maradhatott ki a foci sem. Az este jó hangulatú vetélkedéssel zárult, melyet a kis-mentorok szerveztek nekünk. Ez még csak a kezdet! Fekete Lilla és Székelyi Fruzsina

A tokaji hírmondó – 2. rész
Az elmúlt két napban nem szokványos nyelvi órákon vagyunk túl, és filmprojektünk is utolsó állomásához érkezett. Angol órákon megszülettek idegen nyelvű forgatókönyveink, egy részükből már le is forgattuk a jeleneteket. Német óráink végén sikeresen le is vizsgáztunk. A média szekcióban megtanultuk a kamera kezelését, készítettünk időzítővel rögzített kamera segítségével animációs filmeket. Kommunikációs órákon megismerkedtünk a dokumentum fotózás alapjaival, és arról is beszéltünk, hogyan kell jó forgatókönyvet írni. A délutáni programokon is kiváló volt a hangulat, a kenutúra mindannyiunk egyik kedvenc programja lett. A mai hajókirándulás is emlékezetes volt, tetszett mindenkinek a hajóút. Érdekes volt a szabolcsi István korabeli templom és érdeklődéssel hallgattuk meg az egyedülálló földvár történetét. Esténként mindig több programból válogathattunk, ki-ki kedve szerint. Volt aki a sportban vagy kézműves dolgokban remekelhetett, és volt aki sétára indult a Tisza parton. Minden este jól elfáradunk. Várjuk a folytatást. Gállfy Kíra Pintér Vanessza

A tokaji tábor – zárógondolatok

Sajnos elérkeztünk a táborunk utolsó napjához. Pénteken Széphalmon kezdtünk a finom reggelit követően, megtekinthettük a Magyar Nyelv Múzeumát, ahol tovább bővíthettük ismeretünket Kazinczyról és a magyar nyelv mélységeiről. A múzeumban mindent saját magunk fedezhettünk fel, mindent kipróbálva. Ha minden múzeum ilyen lenne, biztosan szívsebben járnánk oda. A kiállító termek megtekintése után rövid időre mi is nyelvújítókká válhattunk, s olyan szavak magyar megfelelőjét kellett közösen megalkotnunk, mint virtuális, digitális, LOL, sms, interaktív. Hamar beláttuk, hogy nem is lehetett olyan könnyű dolga Kazinczy mesternek. Ez után következett a várva várt bobozás Sátoraljaújhelyen. Először is libegővel mentünk fel a kilátóba ahol, megcsodálhattuk a tájat. Mindenki izgatott volt, legtöbben meg sem bírtuk állni, hogy mehessünk még egy kört, majd együtt kacagtunk az elkészült képeken. Egy kellemes fagyizás után máris mentünk Sárospatakra. Ott megnéztük a várat és érdekes történeteket hallottunk mentorainktól. A napot egy kis kikapcsolódás gyanánt, ismét a kis-mentoraink által összeállított, az elmúlt napok eseményeiből válogatott játékos kérdésekkel zártuk.

Az utolsó napunkon délelőtt számot adtunk nyelvtudásunkból. A délutánt pedig a nyíregyházi állatkertben töltöttük. Mindannyiunk kedvence volt a fóka show, ami után kérdéseket tehettünk fel az idomároknak. Sokat meséltek arról, hogyan is zajlik ezeknek a nagyon okos állatoknak a betanítása. A táborzáró est méltó befejezése volt ennek a nagyszerű hétnek. Mindenki kitett magáért: megnéztük az angol órákon készített filmünket, a kis-mentorok eredményt hirdettek: megtudtuk végre kik nyerték az egész heti játékos vetélkedőt. Jutalmul édességeket kaptunk, aminek mindenki nagyon örült. A magam részéről elmondhatom, hogy rengeteget tanultam, és nagyon jól éreztem magam. Mindent nagyon szépen köszönök a magam és társaim nevében, s most íme társaim véleményeiből egy rövid válogatás a tokaji idegen nyelvi és honismereti táborról:

„Nekem a kenuzás volt a legnagyobb élmény, mert nagyon jól összehozta a csapatot”
„Mindenképpen a kenuzás emelném ki, mert érezhettem, milyen jó csapatban dolgozni”
„ Nekem az angol órák tetszettek, elsősorban Mr Ham miatt”.
„ A kvízjátékok tetszettek a legjobban, mert nagyon izgalmasak voltak, és jókat lehetett nevetni. Minden nap jó hangulatban telt”
„Az állatkert tetszett a legjobban, mert rengeteg, számomra új és érdekes állatot láthattam”
„Nekem a Kazinczy Múzeum tetszett, végre egy olyan múzeum lehettem, ahol nem unatkoztam”
„Én azt szerettem a legjobban, hogy a táborban jobban megismerhettem a jász és a kaposvári társaimat, sokakkal sikerült összebarátkoznom”
„Mindenképpen a bobozás volt a legjobb! Mert hosszú volt a pálya!”

Polgár Antónia