Töprengés egy táborban

A téli szünet első napjait – vagyis közvetlen a karácsony előtt – Budapesten egy matematika – logika táborban vehettünk részt Pósa Lajos és Nagy Zoltán matematikusok jóvoltából. A tábor ideje alatt rengeteg különböző fajtájú és nehézségű feladattal kellett megbirkóznunk. Ezek közül emelném ki a barkóba történeteket. Ezek olyan kitalált történetek, amelyeknek csak egy részét ismerteti a mesélő, és ki kell találni, hogy mi, miért és hogyan zajlott le valójában. Mindezt csak úgy, hogy eldöntendő kérdéseket tehetünk fel. A másik feladat, ami nagyon tetszett, az a torpedó játékhoz hasonló volt. Kaptunk egy 6×7 négyzetből álló táblát, ezen kellett az egyik játékosnak egy mezőt kijelölnie, a másiknak pedig a lehető legkevesebb találgatásból kell kitalálnia melyik az. Annyi segítség volt, hogy ha a választott mezővel szomszédos négyzetre tippeltünk, az „meleg”-nek számított, hogyha a csúcsaira, azok „langyos”-ak voltak, bármely másik pedig „hideg”. Három napon keresztül igyekeztünk helyt állni, megtalálni, bizonyítani a megoldásokat vagy azok hiányát. Kiváló oktatókkal, igazán elkötelezett emberekkel tölthettük el a karácsony előtti utolsó hétvégét Budapesten. Köszönjük a megtisztelő lehetőséget Pósa Lajosnak és Nagy Zoltánnak, a tábor vezetőinek, és Alapítványunknak, hogy segítettek abban nekünk, hogy mindezt átéljük. Antal Dominik és Sárközi Péter Kaposvár 2-es csoport