Történelmi és honismereti tábor Röszkén

Július 25-31-ig került megrendezésre a a 12. évfolyamosok számára a Délvidéki Tematikus Honismereti Tábor. A tábor előzetes szervezését a Covid helyzet egy kissé átírta. A klasszikus tábori helyszíneinket módosította, ezért Röszkére terveztük a kirándulásunk főbb állomását. Július 25-én indultunk Nagybajomból, Baján át Szeged érintésével Röszkére. Mivel a hazai múzeumok és kiállítóhelyek többsége hétfőn zárva tart, ezért a kultúrából kisebb, viszont a szórakozásból annál nagyobb kanállal merítettünk.

Megtekintettük a Paprikamolnár családi vállalkozást Röszkén. „Szívügyünk a paprika” hirdeti Molnár Anita a vállalkozás egyik tulajdonosa, aki szívén-lelkén viseli a szögedi paprika ügyét. Kerek egy órás látogatást tettünk, ahol megláttuk, megízleltük és megismertük a nemes fűszernövény történetét, történelmét, szegedi hagyományait egy fantasztikus előadás formájában. A délutánt már az Aquapolisban értük. Kipróbáltunk minden csúszdát, medencét, sportolási lehetőséget.

Kedden, Szeged város tragikus történelme elevenedett fel előttünk. Az 1879-es nagy árvíz napja, amely a „régit” eltörölte az „újat” elindította. A város kétharmada hajléktalanná vált. A Szegedi Fogadalmi Templom gyönyörűen mesélte el nekünk a történetet.

„A keddi napon megtekinthettük Szeged egyik leghíresebb építményét, a Szegedi Dómot. A csoport ledöbbenve bámulta a hatalmas építményt. Felmentünk a legmagasabb pontjára és tökéletes kilátás tárult elénk. Ezt követően az IZI. Travel applikáció használatával, a Szeged 2-es csoport egyetemistái közül Benczúr Anna idegenvezetésével, Berta Luca vezetésével egy belvárosi buszos, illetve vízi körutazáson vehettünk részt.Szorosan követte a délutáni program, amelynek köszönhetően eljuthatunk Ópusztaszerre. Itt a híres Feszty-körképet csodálhatta meg a társaság, mindenki le volt nyűgözve.” Pálfi Gábor, Nagybajom 3-as csoport

A tábor harmadik napján a reggelit követően elindultunk Szerbia felé, hogy ellátogassunk Szabadkára. Itt délelőtt lehetőségünk volt a város híres piacán vásárolni, majd az ebédet követően először a szabadkai zsinagógát, azután pedig a város főterét tekintettük meg. A nap végét a Palicson töltöttük, ahol a tájat csodálva hűsölhettünk egyet a tó vizében.” Kovács Dániel, Szeged 1-es csoport

„Csütörtökön hosszú út várt ránk, ugyanis Szolnokra látogattunk el, ahol Magyarország egyik legfiatalabb múzeumának, a RepTárnak a tárlatát tekinthettük meg, ahol a 4D moziban átélhettük a repülés élményét. Repülésünk után, utunk Tiszakécske legújabb strandjára, a Barack Fürdőbe vezetett, ahol a sok csúszdának és medencének köszönhetően gyorsan repült az idő.” Wensofszky Balázs, Pécs 3-as csoport

„Pénteken Gyulára utazott kis csapatunk. Legtöbben a gyulai várat csak fotókról és internetről ismertük, izgatottan vártuk a személyes találkozást. Rekkenő hőségben érkeztünk a városba. Minél többet láttunk, annál jobban megelevenedett az erődítmény szerepe, történelmi  jelentősége és kulturális értéke számunkra. Megtudtuk, hogy rendkívül fontos végvári erőd volt az 1500-as évek derekán. Olvastuk Kerecsényi László kapitány hőstetteit, megnéztük milyen díszes korabeli fegyvereket, ruhákat használtak, illetve milyen szertartások közt élték mindennapjaikat az akkori magyar emberek. A kiadós ebéd után az utolsó délutánt a szállásunkon töltöttük, ahol társainkkal fociztunk, röplabdáztunk, ping-pongoztunk. Végezetül szeretnénk köszönetet mondani Orf József autóbusz vezetőnek a lelkiismeretes, kitartó munkájáért, Forró Balázsnak a Forró Fogadó tulajdonosának és természetesen a Csányi Alapítványnak, hogy lehetővé tette a színes programokkal teli utazást.” Tarnay Ákos, Pécs 3-as csoport

Ui.:   A labdarúgás a közösségépítő erejére bárhol és bármikor számíthatunk!