Unalommentes hétvége a Közösségi Házban

A fejlesztőórák több helyszínen, több térben zajlottak a Kaposvári Közösségi Házban január 23-án, szombaton. Logika játszóházban a gondolkodást igyekeztünk tökélyre fejleszteni a kaposvári és a nagybajomi csoportokban (ismét) Balogh Ádámmal. Mindannyian kedveljük azokat a kihívásokat, fejtörőket, amelyeket Ádám elhoz nekünk.

„Az emlékezetes augusztusi Noszlopy emléktúra után volt szerencsém ma újra Nagybajomra látogatni. Ezúttal a Közösségi Házban tartottuk a programokat, elsőként az 1-es csoporttal logikáztunk, ahol az ifjak, a közelgő veszprémi táborra készülve megismerkedhettek a Könnyű, mint az ABC(D) rejtvénnyel, a csacsipacsival és még más gondolkodtató feladatokkal is, erőfeszítéseik gyümölcseként pedig egy-egy csokinak örülhettek a foglalkozás végén. Ezt követően az érettségire készülő „öregekkel” próbáltuk meg bepótolni az idén elmaradt egyetemi nyílt napokat és késő délutánba nyúlóan beszélgettünk a felvételiről, ponthatárokról, illetve főleg a jelenlévőket legjobban érdeklő egyetemi szakokról. Remélem, jövőre velük már hallgatóként találkozhatok majd újra egy hasonló látogatás alkalmával! Szombaton Kaposváron folytatódott a program, ahol három csoporttal agytornáztunk. Itt kreativitásunk szabadjára engedésével szólások mássalhangzóiból próbáltunk értelmes mondatokat kreálni, megverni a világ legjobb sakkozóit és még az Alapítvány szót is vagy 126-szor kiolvastuk egy ábrából. A gyerekeknek szárnyalt a fantáziája és aktívan, koncentráltan tudták végig dolgozni a 90 perces fejtörést.” Balogh Ádám, önkéntes

„Én Ádámhoz most kerültem első alkalommal, tetszett, hogy megismerkedtünk, hogy kezet fogtunk, és belecsaptunk a munkába, ami nem is volt munka számomra. A feladatokban ugyan sereghajtó lettem, de egyáltalán nem keseredtem el, mert mindvégig nagyon jól éreztem magam, sokat nevettünk.” Sipos Levente, Kaposvár 4-es csoport

„Kedvenc feladatom az volt, amikor a szólásokból kivettük a magánhangzókat, a megmaradt mássalhangzókhoz új magánhangzókat rendeltünk, és így kellett új mondatot, mondatokat alkotni. Rettenetesen vicces mondatok jöttek létre. Ha van kedvetek, próbáljátok ki ti is az „Aki másnak vermet ás, maga esik bele” szólással. Várjuk a megoldásokat!” Burucz Nóra, Kaposvár 4-es csoport

A Ház többi csapata sem unatkozott: Kaposvár 1-es csoportjának tagjai már nagyon készültek a szombati virtuális sétára, az online megtartott Educatio kiállításon. Az előzetes regisztráció után mindenki érdeklődésének megfelelően tudott nézelődni, információkat szerezni a magyarországi egyetemek, felsőoktatási intézmények induló képzéseiről. Nem könnyű a döntés, s mivel a csoport több tagja is továbbtanulás előtt áll, hasznos volt – együtt az alapítványi keretek között – a virtuális oktatási kiállításon való részvétel. Örömmel vettük, hogy kérdéseinket egyetemistáinknak, Deák Sári, és Fitos Alexandra alapítványi társunknak is fel tudtuk tenni, akik a legfiatalabb kaposváriaknak segédkeztek a hétvégi fejlesztőórákon.

„A sikeres vizsgaidőszakom után örömmel jöttem be a Közösségi Házba. A kicsik lelkesen mutatták meg a készülőben lévő bábjaikat, a szünetben egy kicsit ott is tudtam segíteni nekik.” Deák Sára, Kaposvár 3-as csoport

„Az online platformon lehetőségünk nyílt kérdéseket feltenni a különböző egyetemeknek, előadásokba belehallgatni és egy tesztet is kitölthettek az érdeklődők, ami egyfajta irányultságot mutat arról, hogy mik az erősségeik. Ezután a fiatalabb csoporttársaimmal átbeszéltük az elkészített teszt alapján, hogy változott-e valakinek az elképzelése a jövővel kapcsolatban. Örültem, hogy tudtam segíteni a többieknek, hiszen többen azokban a pályákban gondolkoztak, amik hozzám is közel állnak, hiszen Bartyik Petra és Mirjam is egészségügyi területén kíván továbbtanulni. Fitos Alexandra, Kaposvár 1-es csoport

Kaposvár 2-es csoportja az ECDL modul utolsó fejezetéhez érkezett, s megkezdte a felkészülést a vizsgára. Az összművészeti tábor kreatív írás szekciójában is több kaposvári vett részt a két napos online találkozón. Azt hiszem megint tartalmasan telt a hétvégénk, jól éreztük magunkat.