Védjük a fecskéket!

Védjük a fecskéket!

Az elmúlt két természetbúvár foglalkozáson a Közösségi Ház környezetében élő élőlényekkel foglalkoztunk. Az Életút Nap előtt növényeket határoztunk a környéken, a mostani foglalkozáson pedig a hazai fecskefajokról beszélgettünk, az óra második felében fecskevédelmi programot valósíttunk meg a madárbarát kertünkben.

Az Életút Nap előtti héten kis csapatunk kihasználva a jó időt a környék növényvilágának megismerésével foglalkozott. A vasútállomás környékén számos természetes terület van, ahol a hazai erdőkre és pusztákra jellemző növényfajjal találkozhatunk. A növényhatározást egy mindeki számára elérhető internetes növényhatározó segítségével végeztük.

Ezzel is begyakorolva a mindennapokba talált növények egyszerű meghatározását. A  határozáshoz felvettük a növények adatait a terepen, és le is fotóztuk a meghatározandó példányokat. Az adatlapok és a fotók kielemzéséhez, a növények végső meghatározásához a következő honlapot használtuk:

http://novenyhatarozo.info/

A második óránkon az Európában élő fecskék helyzetéről és védelméről beszélgettünk, majd egy helyi fecskevédelmi projektet készítettünk az udvaron.

A hazai három (fecskefélék családjába tartozó) faj (partifecske, molnárfecske, füstifecske) állományának a csökkenéséről és a fecskék szempontjából káros környezeti és emberi hatásokat tanulmányoztuk a Magyar Madártani És Természetvédelmi Egyesület által publikált írások és megfigyelések alapján. A beszélgetés során megtekintettük a fecskék állományának a változásának diagramjait az elmúlt 10 évben, amely nagy megdöbbenésünkre mutatta be, hogy a hazai füsti- és molnárfecskék száma a felére csökkent ebben az időszakban.

A Közösségi Házunk szomszédjában és a mögöttünk lévő állomás területén is szerencsére még lehet látni fecskefészkeket, és a fiókáikat etető füsti- és molnárfecskéket. Ezen példányok és a lehetséges megtelepülő kirepülő fiokák védelme érdekében megnéztük, hogy mi mit tehetünk a közvetelen környezetünkben.

A közelben élő fecskék védelmében egy két sárgyűjtő helyet létesíttünk az óra második részében az udvarra. A sárgyűjtőhelyek nagyon fontosak a madarak fészeképítési tevékenységéhez. A földbe ásott gödörbe fóliát helyeztünk el, majd a kiszedett földből kivettük a kavicsokat és fagallyakat, majd a fóliára visszatöltve beöntöztük.

A sárgyűjtő hely nem csak a fecskék számára, hanem sok ízeltlábú számára is fészekanyag alapanyagot biztosít a nyár folyamán (méhek, darazsak).

A Paprikagyártól elválasztó tűzfalunkra pedig molnár- és füstifecske számára készített műfészkeket, és a „piszkolást” megakadályozó fecskepelenkát helyeztünk el abban a reményben, hogy a Közösségi Házunknak is lesznek hamarosan csivitelő lakói.

A foglalkozások során a kerti virágok makrófotozásának gyakorlása sem maradt el.

Természetbúvár Klub, Szeged 2-es, 3-as csoport