„20 év a gyermekekért”

„20 év a gyermekekért”

Szegeden megtartották a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának és Gyermekjóléti Központja és a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézmény Család-és Gyermekjóléti Szolgálata dolgozói a „20 éves Gyermekjóléti Központ” alkalmából megrendezett jubileumi ünnepséget, melyre meghívást kapott az Alapítványunk is.

Gál Antal előadó kiemelte, hogy már húsz éves a gyermekvédelmi törvény, majd áttekintettük az elmúlt két évtized gyermekjóléti szolgáltatásait.  Említésre került, hogy 2016-ban kiegészítésre kerültek a jól működő család és gyermekjóléti törvények, amely azt a célt szolgálta, hogy elérjük, hogy a gyermekvédelem mindenki közös ügye és felelőssége legyen. Ennek következtében a jelzőrendszer aktivitása növekedést mutat. 2018-tól megjelenik a szociális diagnózis is, amely további segítség lehet, hogy időben észlelje a rendszer, ha valahol segítségre van szükség.

Héderné Dr. Berta Edina főiskolai docens, a szegedi szociális munkás képzés szerepét emelte ki a gyermekvédelmi ellátásban. 2003-tól választható tantárgyként megjelent a „gyermekbántalmazás”, valamint a „amiről a gyermekrajzok beszélnek”; az előbbi ma már kötelező jelleggel van jelen a szociális munkás képzésben.

Az ünnepség alatt még hallhattuk Virágh József családgondozó összefoglalóját a szegedi gyermekjóléti központról, egy színvonalas műsort is láthattunk a szegedi értelmi sérültek előadásában, majd Kiss Ágnes kamaszoknak szóló érzékenyítő foglalkozásába tekinthettünk be.

A tartalmas, informatív előadásokat követően köszönetet fogalmaztak meg a több évtizede a szakmában helyt álló kollégáknak, majd egy hatalmas születésnapi tortával vendégelték meg a meghívottakat.

A jubileumi ünnepségen örömmel képviseltem Alapítványunkat, többek között azért, mert átfogó képet láthattam a Magyarországon több évtizede működő családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatásokról, valamint megerősítést kaptam abban, hogy az Alapítványunknál végzett munkánk is egy fontos közös ügynek a felvállalása.

Segítsük közösen a gyermekeket egy boldog élethez!

Szabóné André Piroska, a Szegedi Közösségi Ház mentora