Októberi kalandok

Októberi kalandok

„A Jászság 4-es csoport Hábenciusné Balla Andrea mentor vezetésével tanulmányi kiránduláson vett részt október 2-án – a környezettudatosság projekt keretében indultunk felfedező útra. Segítőként a Jászság 3-as csoportból Sós Bence jött velünk. Első úti célunk a Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum volt. Amikor megérkeztünk, az épület impozáns látványa fogadott bennünket. A kellemes időjárás és a melengető napsütés csalogatón hívogatott az ott kialakított játszótérre, ahol ügyességi játékokat próbálhattak ki a gyerekek.

Bent az épületben tárlatvezetőnk kíséretében végigsétáltunk a víz alatti- és a víz felszíni területeken, ahol egzotikus, különleges, ritka és védett vízi állat- és növényfajokat tekinthettünk meg. A kiállításokon különböző halfajokat (növényevő, ragadozó), kétéltűeket,  (békák, siklók, kígyók), négylábúakat (vidrák), hüllőket (teknős), éjjeli állatokat ismerhettünk meg.

 

Ezt követően egy mozifilm volt terítéken. A 3D-s természetfilm bemutatta a Tisza-tavat és környékét, az ott élő vándor- és nálunk telelő állatainkat, növényeket és más, a vízi világgal kapcsolatos érdekes ismereteket. Majd egy interaktív eszközökkel felszerelt teremben mi magunk vizsgálódtunk, olvastunk, tanultunk a vízi világról.

Ebéd után az épület tetején lévő kilátót látogattuk meg, ahonnan meseszép táj látványa terült szemünk elé. Az épületet, mint érdekesség, úgy építették, hogy a magasból madár formájú legyen. Elöl, a bejáratnál a „csőr”, „fej” formája, hátrább a „test”, jobbra-balra a „szárnyak”, majd a „farokrész” található. Sétánkat egy különleges 45 perces csónaktúrával folytattuk, melynek során vezetőnk mesélt a Tisza élővilágáról, érdekességeiről. Természetközeli élményben volt részünk.

 

Az Ökocentrum parkjában egy kisállatkert is volt, őzeket, szarvast, vízi madarakat láttunk, illetve a pelikánok etetését is közelről megtekinthettük. Majd elsétáltunk a Tutajos tóhoz, ahol egy remek vízi játszótér fogadott bennünket. Természetesen minden gyermek kipróbálta valamelyik részét, a legtöbben a fa tutajokon eveztek, ami nagyon tetszett mindannyiunknak.

Ezt követően Mezőkövesdre látogattunk el a Mezőgazdasági Gépmúzeumba (amelyről itt olvashatunk bővebben: https://www.magyarkincsek.hu/kulonleges-latnivalok/gepmuzeum/). Ez a múzeum Magyarország egyedülálló szabadtéri múzeuma, melyet egy házaspár alapított – Hajdu Ráfis János és felesége. A hosszú évek alatt sokan segítettek adakozással, eszközökkel, hogy mára több ezerre tehető darabszámú emlékeket láthassunk 10.000 m2 területen. Európában a legnagyobb gépcsodákkal, eszközökkel, díszekkel és berendezésekkel rendelkezik.

 

A több, mint 100 éves vasmonstrumok, gépek többsége (Angliából is hoztak ide), még a mai napig is működőképes. Tárlatvezetőnk segítségével ezt meg is tapasztalhattuk, hiszen beindított nekünk egy 117 éves lokomobilt, ami hatalmas füsttel és hanghatással járt. Különleges élmény volt még, hogy Lili és Angi kipróbálhatott egy öreg targoncát is, amelyet profi módon vezettek és irányítottak a múzeum udvarán. Emellett mindenki felülhetett a régi mezőgazdasági gépekre, melyeknek közben megismerhettük a történetét.

  

A friss levegő, a sok séta, a millió élmény, a működő gépek füstje (szaga) csodájával, maradandó élményt nyújtott. Búcsúzóul még integettünk a 92 éves Marika néninek (Hajdu Ráfis János feleségének), aki minden látogatónak nagyon örül.” Simon Ramóna Jászság 4-es csoport és Simon Zoltánné szülő

További képek a Galériában láthatók!