A mi felelősségünk…

A mi felelősségünk…

Május 30-31-én az Alapítvány szegedi és szentesi mentorai, valamint a fenntartót képviselve részt vettünk a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által szervezett Országos Gyermekvédelmi Konferencián, Szegeden.

A tanácskozás témája a bántalmazás felismerése, jelzése és megelőzése volt, ami a szakellátásban élő gyermekek és fiatalok életében sajnos nagyobb gyakorisággal érhető tetten, ami az ő gyermekkorukban átélt traumákból, illetve azok feldolgozatlanságából fakad. Ugyanakkor a családokban elszenvedett erőszak, vagy a kortárs bántalmazás, amelynek egyik leggyakoribb megjelenése napjainkban a cyberbullying, valamennyi gyermekekkel, családokkal foglalkozó szakember számára kiemelt fontosságúvá teszi ezt a kérdéskört, amelynek felismeréséhez, kezeléséhez kaphattak muníciót, ismerhettek meg jó gyakorlatokat a részvevők a nagyon különböző intézményi háttérrel, tudással  és tapasztalattal rendelkező előadóktól.

Valódi tudásmegosztásban volt részünk, megismerhettük a kutatások legújabb eredményeit, ugyanakkor az előadók azt a kérdést is boncolgatták, ami a konferencia mottója volt: „A mi felelősségünk…”

Közhelynek tűnik, de ez a valóság: a gyerekek életében minden nap, minden hét és hónap sokszorosan számít, amit egy átélt traumából fakadó szorongással, magányossággal, kirekesztéssel élnek meg. Segítséget mi felnőttek nyújthatunk, de ennek első lépése a gyermekhez való odafordulás, a probléma beazonosítása és aztán persze a megfelelő kezelése.

Az első valódi kérdés nagyon egyszerű: Mi történt veled…?

Merjük feltenni…

A konferencia szervezői nagy körültekintéssel a gyermekek érdekében dolgozó valamennyi szervezetet és személyt megszólítottak, és egy közös GYEREKVÉDŐ HÁLÓ alá hívtak.

Ehhez a hálóhoz mi is szívesen csatlakozunk.

Elismerésünket fejezzük ki a konferencia szervezőinek, és köszönjük a meghívást!