Hazaérkeztünk

Hazaérkeztünk

Még délelőtt (július 20.) a tűző nap hevében vágtunk neki utunknak a pécsi Közösségi Házból.

Nem panaszkodhattunk az időjárásra – patakokban folyt rólunk a víz mire felvettük társainkat a kaposvári Közösségi Ház előtt. Hasonló túra várt ránk egészen Budapestig, de minden cseppje megérte, hiszen ismét együtt a csapat. Már nagyon vártuk a viszontlátást és az augsburgi utat. Összeszorult gyomorral éltük meg a landolást; nem csak a pilóta manőverei miatta, hanem mert sűrű felhők közepette szálltunk le. Judit néni és Edina néni magabiztos vezetése segített abban, hogy miután megtaláltuk bőröndjeinket, a sofőrre is rátaláljunk, aki Münchenből Augsburgba hozott bennünket, ahol vendéglátó családjaink már vártak ránk. Úgy tűnik esős hideg napoknak nézünk elébe, de ez mit sem változtat azon, hogy teljes lelkesedéssel kezdjük meg holnap a hetet.

Egyre csak esik. A hétfői nap esővel köszöntött ránk és az órák múlásával sem hagyott alább. Időben érkezett mindenki az iskolába. A csoport minden tagja nagy magabiztossággal közlekedett a városban, hiszen nem először vagyunk már itt. A nap a bemeneti teszt megírásával kezdődött, majd, míg a tesztek javításra kerültek, beszélgettünk vagy az udvarra mentünk le. Miután megmondták a teszt eredménye alapján a szintünket, nem maradt más hátra, mint megkeresni a termeinket és a tanárunk utasításait követve bekapcsolódni a munkába. Ezt követően délután kettő órakor találkoztunk a város főterén és az eső ellenére egy „fedezd fel a várost” quiz versenyben vettünk részt. Bár a hideg és a szakadó eső igen kiábrándító, mi mégis igyekeztünk erőt venni magunkon, és közös erővel megcsinálni a házi feladatot. Hat óra körül járt az idő, amikor mindenki hazaindult, hogy a vendéglátó családoknál felmelegedjen, és a vacsoráját elfogyassza. Bízunk abban, hogy holnap szebb időnk lesz és többet tartózkodhatunk kint a szabadban.

Nem derített jobb kedvre bennünket a kedd reggel, mert szakadó esőben kellett útnak indulnunk az iskolába. Az esernyő és az esőkabát, amit gondosan bepakoltunk és magunkkal is hoztunk mit sem használt. Semmi sem mentett meg attól, hogy bőrig ázzunk. Ma is megdolgoztattak bennünket az  iskolában, komoly munka folyt egész nap és a házi feladattal sem bántak szűkmarkúan tanáraink. A nap végére elégedetten de kicsit zsongó fejjel indultunk a találkozónk helyszínére Edina és Judit nénihez. Kiváló közlekedéssel bír Augsburg, így miután mindenki megérkezett, könnyű szerrel eljutottunk a Zwerggasse 6 szám alatt található Art Caféba, ahol a tulajdonos körbekalauzolt bennünket. Nagy odaadással mesélt a számos lehetőségről és technikáról, amit felhasználhattunk az alkotó délután során. Itt aztán a kellemes környezet, a gondos és szakszerű segítég percek alatt áthangol bennünket és már kevertük is ki a színeket, vadásztunk a minták után, amit meg kívántunk örökíteni a kerámiánkon. Lassan 5 óra is elmúlt amikor elbúcsúztuk és hazandultunk. Nem tudtuk leplezni boldogságunkat, amikor a napot kibújni láttuk a felhők mögül. Nem adjuk fel a reményt, hogy az időjárás holnaptól megjavul.

A hétfői nappal indult meg a képzésünk német nyelven. Egy olyan csoportban folytattuk tanulmányainkat, ahol több idős és számtalan nemzetiség tartózkodott. Az órai munka mellett házi feladatot is kaptunk, amit késő délután társainkkal és a családdal közösen megbeszéltünk és megoldottunk. Szerdától új csoportbontásban dolgozunk. Itt jóval fiatalabb, lendületesebb a haladás. Számtalan kreatív feladatot oldunk meg. Közelebbről tanulmányozzuk a német kultúrát, mivel interjút készítünk a helyi lakosokkal. Megismerhetjük zenei ízlésüket is. Bizakodom abban, hogy a hátralevő napok is hasonlóan színesek lesznek.
Szabó Gábor

A mai csoportváltás igazán jól sikerült. Úgy érzem, az új tanár nagyon érdekes, fiatalos órákat tart, élvezettel veszünk részt rajta és vidáman beszélgetünk az adott témáról. Rengeteg érdekes, tartalmas feladatot kapunk. Délutáni elfoglaltságként e-mailt, fogalmazásokat írunk fontosabb témákban. Szabadon kifejthetjük véleményünket a komolyabb kérdésekben is. Az idő így hamar telik. Esténkét összeülünk, tanulunk együtt, s két feladat között jókat nevetünk. Tartalmasan múlik az idő. Rengeteg új tapasztalatot szerzünk.
Roubál Nikolett

Az órákon izgalmas témákat dolgozunk fel, lehetőséget kapunk a szókészletünk bővítésére és arra, hogy nyelvhez értő tanárral beszélgessünk. Ez növeli önbizalmunkat a mindennapokban is.
Karácsony Csilla

Mindenki nagyon örült a szerdai csoportváltásnak, mivel így mindannyian egy csapatban tanulhatunk. Az órák így sokkal jobb hangulatban telnek, észre sem vesszük, hogy elrepül az a pár óra. A jó hangulat mellett fontos az is, hogy így tudunk egymásnak segíteni, egymást motiválni.
Kiss Kinga

Az augsburgi út az eddigi legjobb nyelvtanulási lehetőségem. Aktív órákat tartanak a tanárok. Közeli életszituációkban is tudjuk gyakorolni a nyelvet. A csapat nagyon jó, sokat nevetünk. Csak úgy repül az idő!
Fekete Judit Adél

Első nap sok házi feladatot kaptunk. Nagy nehezen , közösen végül is sikerült megoldanunk. Szinte minden nap más oktató tanított minket. Szerencsére fiatalos  és rokonszenves oktatókat kaptunk. A legjobb nap a szerda volt, mivel csoportokban kimentünk a városba és interjút  készítettünk az augsburgi emberekkel.
Izsák Bendegúz

Most vagyok Augsburgban másodszor. Nagyon jól érzem magam itt, sok új dolgot tanultam és a várost is jobban megismertem. Bár egyszer majdnem eltévedtem, de végül megtaláltam a haza vezető utat  a családhoz. Az idő az első pár napban nem volt túl jó, de reménykedtünk benne, hogy javulni fog. Nagyon sok programunk volt eddig, de legjobban a bögrefestést élveztem. Mindenkinek fantáziadús ötlete volt és sikerült is kiviteleznünk őket. Pénteken, a kiégetést követően  kiderül, hogy sikerültek.
Fitos Alexandra

Az augsburgi egy hetünk alatt, a délutáni programok előtt egy intenzív nyelvi tanfolyamon veszünk részt. Az órák minden nap jó hangulatban telnek, hamar elrepülnek a hosszú percek.  Nekem a mai,- Gerard által oktatott –  óra tetszett eddig a legjobban. Az órát a német TABU játékkal zártuk. Természetesen a mi csapatunk nyert.
Tischlér Renáta

A csapatváltás után fejest ugrottunk a német nyelv tengerébe. A sok mindenkinek érdekes téma mellett az ismerős tanár is sokat lendít az órákon. A foglalkozások tanulást segítő játékokkal zárulnak és minden a nyelv használatára motivál. Ez pozitív!
Járay Bianka

Egy intenzív egy hetes kurzuson veszünk részt, ami eleinte nehézkesen indult. A szintfelmérő eredményeként csoportokba  szerveződtünk, ahol keményen dolgoztunk, illetve sok házi feladatot kaptunk. Szerdán új csoportba kerültünk, ahol fiatal tanáraink vannak, az oktatás érdekesebb, s így gyorsabban repül az idő.  A tanár korban közelebb áll hozzánk, így jobban el tudja magyarázni a tananyagot.
Kovács Patrícia Lilla

Az augsburgi nyelviskolában töltött egy hetem alatt egy kicsit tovább fejlesztettem német tudásomat. A család , ahol lakom nagyon kedves és amiben tud segít. A tanárok is nagyon segítőkészek.  A délutáni programok rendkívül színesek. Örülők, hogy itt lehetek.
Gálosi Patrik

Augsburgban az ADK nyelviskolában tanulunk egy hétig. Az első két nap egy szintfelmérő alapján csoportokba osztottak bennünket. Felnőttekkel tanultunk egy B2 szintű csoportban, ami eleinte nehéz volt. Aztán gyorsan megkedveltük a tapasztaltabb emberekkel való beszélgetést. A napokban viszont már együtt van a magyar csapat egy fiatal tanárral, ezért könnyebben tudunk vele szót érteni. Az órák vidámabban telnek.
Kovács Péter

Első nap, hétfőn különböző csoportokba soroltak bennünket, de ezek a csoportok már felnőttekből és több hónapja itt tartózkodó tanulókból állt. Szerdától saját csoportot indítottak a „ csányis” tanulóknak. Ez a csoport nagyon jó, mert fiatal és rugalmas tanárok tanítanak.  Mivel már többen is harmadjára járunk Augsburgban, ezért nagyon otthonosan érezzük itt magunkat. Már magabiztosan vágunk neki a városnak és kiismerjük magunkat a tömegközlekedésben.
Gábor Ferenc

Az augsburgi programterv egyik színfoltja a csütörtök esti színházi előadás volt. A tábor első napjaiban nagyon aggódtunk az időjárás miatt. Hétfőn és kedden szakadt az eső. Mi lesz a szabadtéri előadással, az nem lehet, hogy az eső miatt nem látjuk ezt a csodás musicalt. Szerdán már bizakodóbbak voltunk, hiszen a felhők már nem takarták el a napot.  A 20.30 órakor kezdődő előadás fergeteges volt.  Nemcsak a díszlet, a zene, a hangulat és a tüzijáték volt magával ragadó, hanem a büszkeség is dagasztotta mellünket, hiszen magyar szereplők is emelték az előadás fényét. My fair lady, de jó, hogy láthattuk!

Pénteken az utolsó iskolanapunk jó idővel köszöntött ránk. Gerald ismét kiváló és érdekes feladatokkal ösztönzött minket a német nyelv használatára. Alig vártuk, hogy 12:45 óra legyen, hiszen Edina és Judit néni ma hozták el a kiégetett bögréinket. Igazi műalkotás mindegyik! Hasonlóan alkotó délutánban volt részünk, hiszen a város textilgyárában, kreatív foglalkozáson vehettünk részt. Szitanyomás technikával pólót és táskát festhettünk. A gyár múzeumában megismerhettük a gyapjúfeldolgozás és kelmefestés lépéseit. A legrégebbi és a legmodernebb szövőszékek működését láthattuk. A nap zárásaként fesztiváloztunk: a városban 3 napos rendezvény kezdődött. A péntek esti fellépők kapcsán elmondható, hogy megérintett bennünket a kultúrák érdekes találkozása.

Szombaton kissé félve indultunk egész napos kirándulásunkra, mert lógott az eső lába. Mire Ulmba értünk már esett is. Mivel az idő dél körül járt, a gyomrunk is korgott és egyre hidegebb lett, a legjobb megoldásnak a Münster melletti pizzázó tűnt, ahová betértünk. Mire mennünk kellett a városnéző túrára nemcsak jól laktunk, de a nap is kisütött. Ulm óvárosa igazi ékszerdoboz! Boldogan szedtük lábunkat idegenvezetőnk után, aki rengeteg érdekes anekdotát és történetet mesélt a középkori város életéről, szokásairól és a hétköznapokról. Így indultunk a Münster megtekintése után „veréb-lesre” és a „kis Velencébe”.  Megtudtuk honnan is ered az „Unter der Haube sein” „enen Vogel  haben” kifejezés. Hamar elrepült a másfél óra. Ismeretekkel gazdagodva jártuk be újra a hangulatos, virágokkal díszített utcákat a vonatunk indulásáig. Érdemes lesz ide visszajönni jövőre!

Köszönet

Az augsburgi hét pillanatok alatt elrepült. A tábor kapcsán átélhettem a repülés csodálatos élményét, életemben először. A nyelvtanulás miatt jöttünk Németországba. Olyan gyorsan elszállt ez a hét – igen keményen dolgoztunk az iskolában. Jó érzés volt minden reggel bemenni és gyakorolni az idegen nyelvet, új dolgokat megismerni. Németország számos új helyzetet és ismeretlen dolgot tartogatott számomra, de ezek megismerése jó emlékeket hozott magával. Fekete Judit

A tábor hihetetlenül hamar ért véget, de minden egyes napját élveztem. A programok sokkal jobbak voltak, mint a tavalyi évben, talán ezért is tűnt olyan gyorsan tova ez a pár nap. A régi barátságokat megerősítettem és újakat kötöttem. A város egy év alatt csak szebb lett, a vendéglátó családomnál azonban megállat az idő és minden ugyanolyan barátságos volt, mint mikor tavaly elmentem tőlük. A házinéni épp olyan kedves, a főztje kifogástalan, a szoba, mintha csak a sajátom lett volna, ugyan olyan otthonos. Ha lesz lehetőségem jövőre is szeretnék pályázni és kijönni, kihasználni ezt a lehetőséget, mert minden egyes évben felejthetetlen élményekkel lettem gazdagabb. Roubál Nikolett

Sajnos ez az egy hét gyorsan elszaladt. Mire észbe kaptunk volna, már ismét a repülőtéren álltunk és hazafelé tartottunk. Sok színes és hasznos programot biztosítottak mentoraink és nagyon jól éreztem magam. A fogadócsaládom kedves volt, bármikor, bármiben segítettek. Szerencsére Augsburgot már annyira jól ismertük, hogy szabadidőnkben tudtuk hasznosítani a korábbi években róla megszerzett ismereteinket. Kiss Kinga

Örültem, hogy újra eljöhettem Németországba, sok új barátot szereztem, a családunk fantasztikus volt. A programok nekünk valóak és élvezetesek. Kár, hogy csak egy hetet lehettünk itt. Szívesen visszajönnék jövőre még. Kovács Péter

Az augsburgi tábor megint jó volt. Örülök, hogy eljuthattam ide az Alapítvány segítségével már másodszor. A hangulatos városban hamar elteltek a napok. Kiváló volt a hangulat és nagyon jó volt együtt lenni a csapattal. Tischlér Renáta

Jó volt a tábor, mert ez alatt a pár nap alatt sok újat tanulhattam és gyakorolhattam a nyelvet. Biztonságban éreztem magam, hiszen harmadszorra jöhettem ki és igen jól ismertem  már a várost. Kovács Patrícia

Nagyon örültem, hogy ismét eljöhettem Augsburgba. Mint az előző évben, idén is rengeteg tapasztalattal gazdagodtam. A programok színesek voltak, sikerült felfedezni a város minden zegét és zugát, ami különösen tetszett. Remélem lesz még lehetőségem ide látogatni. Szeretettel gondolok erre a hétre. Szabó Gábor

Nagyon jól éreztem magam, mert sok új dolgot tanultam, melyet a jövőben hasznosítani tudok. Az órák kicsit nehezek és fárasztóak voltak, de megküzdöttünk velük. Sok emléket szereztem és ezért nagyon hálás vagyok. Köszönöm szépen, hogy eljöhettem. Fitos Alexandra

Mivel már harmadszorra voltam Augsburgban ezért igen jól tudtam eligazodni a városban. Bár minden ismerős volt, mégis új élményeket nyújtott a város, új helyeket fedeztem fel. A németek nagyon barátságosak és vendégszeretőek ezen a környéken, ez még kellemesebbé tette az itt tartózkodásunkat. Azt szeretem az ilyen nyelvi táborokban, hogy miközben a nyelvtudásomat fejlesztem, új embereket, új helyszíneket ezzel egy más kultúrát ismerhetek meg – ez sokkal izgalmasabbá teszi az egészet 🙂 Karácsony Csilla

Olyan mintha szinte hazajöttünk volna. Minden apró negyedet ismertünk, így a szabadidőnket remekül tudtuk hasznosítani. A programok nagyon jók és kreatívak voltak, a mentoraink tündériek a csoport pedig egyszerűen szuper. A tanóráknak is meg volt a hangulata és a fogadócsaládom a legjobb választás volt. Járay Bianka

A belvárosban egy kedves néninél laktam Patrikkal. Itt jó volt az élet. Jövőre szeretném, ha nem lenne ennyi szabadidőm, és helyette el tudnék menni inkább megnézni Neuschwansteint. Ettől függetlenül nagyon jól éreztem magam, nagyon hamar vége lett a tábornak. Izsák Bendegúz

Immár harmadik alkalommal voltam Augsburgban. A tábor nagyon jó hangulatban telt, de az egy hetes nyelvi képzés kicsit rövidnek találtam. Idén a várostól 30-35 perc távolságban laktunk és minden nap busszal jártunk haza, ami fárasztónak bizonyult, de a vendéglátó családunknál lévő körülmények és az otthonuk kényelme kárpótolt jócskán bennünket mindezért. A helyre egy irányból lehetett bemenni és kijönni, igen hangulatos volt, mert erdő övezte a települést minden irányból. Gábor Ferenc

Nagyon örülök, hogy újra itt lehettem. Sok jó programban volt részem ezen a héten. Jól éreztem magam és nagyon szívesen maradtam volna még. Gálosi Patrik

112885_file