Darvak, díjak, élmények

Darvak, díjak, élmények

A szegedi 2-es csoport november 9-én és 10-én a Kiskunsági Nemzeti Park által szervezett VII. Fehértavi Darvadozás rendezvényén vett részt.

November 9-én a kicsik iskolai tanítása után indultunk ki az általunk már jól ismert „darvász” helyszínre a Sándorfalva mellett lévő Macskási gyepre, hogy a Nemzeti Park őreinek vezetésével részt vegyünk az idei darulesen.

A Macskási gyep felett szállnak be a környéken táplálkozó darvak éjszakai pihenőhelyeikre a szegedi Fehér-tó tavaiba. Ebben az időszakban több tízezernyi daru repül el naplemente előtt a természetbarátok által közismert helyszín felett.

Mint minden évben mi ebben az évben is részt vettünk ezen az eseményen, sőt, az idén beválogatott ifjú csoporttársainkat is magunkkal hoztuk az eseményre.

A darvak behúzását és a gyönyörű naplementét megörökítve a Szatymaz melletti Postakocsi Csárdába vezetett utunk, ahol nagy izgalommal vártuk az előzetesen leadott és a helyszínen kiállított Fotópályázat eredményét. Az én egyik fotóm is bekerült a kiállításba, amit különdíjjal jutalmazott a zsűri. Nagyon örültem a díjnak.

  

A Csárdában a díjátadó ünnepség után vacsoráztunk, majd a jelenlévő természetfotósokkal és nemzeti parki őrökkel átbeszéltük a másnap rendezendő Fotós Futam részleteit, amelyre idén is benevezett Fotós csapatunk (Berta Luca, Benczúr Anna, Turuczki Szabolcs).

Miután mindent átbeszéltünk, a kisebb csoporttársainkat hazavittük, majd a Közösségi Házba mentünk, ahol az éjszakánkat töltöttük a másnapi hajnali ébredés jegyében. Nagy örömünkre a házban egy másik meglepetés is várt minket, amit szeretnénk ezúton is megköszönni Erika néninek! Másnap (november 10-én) még napfelkelte előtt keltünk fel, hogy a felkelő nap fényeit és a deres tájat már Fehér-tavon tudjuk lencsevégre kapni.

A tervünk sikerült: a sándorfalvi út mellett szemünk elé tárult az első olyan mező, amely egyik kedvenc fotótémánk lett a nap folyamán.

Ezután a Fehér-tavon kijelölt területre mentünk tovább, ott folytatva a Futamot. Délig maradtunk a meghatározott területen, ahol darvak mellett levelibékát, szürke gémeket, récéket sikerült lencsevégre kapnunk.

Délben visszaindultunk a városba, hogy legyen elég időnk ebédelni és a kicsikért elmenni az iskolákba, illetve a fotókat kiválogatni, míg a pályázati leadási határidő le nem jár.

Minden dolgot elintézve, kicsikkel kibővült csapatunk visszament a csárdába és időben leadta a pályázatra készített fotókat. Én sajnos nem tudtam a csapattal tartani, de Anna és Szabi segített a képek leadásában és a kisebbek kísérésében.

Az esti behúzás után volt a Fotós Futam díjátadó ünnepsége az előző napi helyszínen. Peti bácsi telefonon hívott fel és mesélte, hogy Szabi és én is díjazottak lettünk. Szabi az „Állatfotó” kategória 3. helyezését, én pedig a „Darvadozás különdíjat” kaptam meg.

Ezúton is szeretném megköszönni az Alapítványnak, hogy társaimmal részt vehettem ezen a neves rendezvényen!

Berta Luca, Szeged 2-es csoport

 

Darvadozás a kicsik szemével

„A darvadozás előtt egy csárdában megnéztünk egy fotó és rajz kiállítást, ahol a nagyok közül Lucának is ki volt állítva egy fotója. Onnan mentünk a Fehér-tó közelébe ahol a darvak elhaladtak.

Azzal kezdtük a megfigyelést, hogy kipakoltuk a kisbuszból azokat a dolgokat, amikre később szükségünk lesz és elindultunk arra a helyre, ahol később a „táborunk” volt. Ott felállítottuk az állványokat bekapcsoltuk a fényképezőgépeket. Sokat fotózgattunk, távcsövekkel kémleltük a darvakat.

Később visszamentünk a csárdába, ahol egy fotóversenyen Szabi 3. helyezett és Luca pedig különdíjas lett.

Nekem nagyon tetszett a darvadozás, jövőre is szeretnék jönni.”

Péter Dávid, Szegedi 2-es csoport