Történelmi és honismereti tábor – Délvidék

Történelmi és honismereti tábor – Délvidék

1. nap

A szegedi csoportok július 17-én délelőtt indultak a Közösségi Háztól az Alapítvány által szervezett délvidéki-honismereti táborba. Első napunk kicsit hosszúra sikerült. Első utunk Horvátországba vezetett, ahol ellátogattunk a Kopácsi-rét Nemzeti Parkba.

A rét különleges élővilága mindnyájunkat elvarázsolt. Az egy órás hajóutunk során számos érdekes madárfajjal: kárókatonákkal, bakcsókkal, szürke gémekkel, cankókkal találkoztunk, amelyekről a szemfülesebb fotósaink képeket is készítettek.

A rét idegenvezetője az élővilágról és a természetvédelmi tevékenységekről tartott számunkra egy rendkívül tartalmas beszámolót.  A nap zárásaként Vukovárba utaztunk, ahol a jóleső, kiadós vacsora után együtt jártuk be a város háborús emlékeit, a kis-mentorunk pedig bemutatta a város történelmét és a vukovári csata eseményeit.

Bédi Norbert, Jászberény 1-es csoport

2.nap

A mai napon a gyönyörű dalmata témájú szállást elhagytuk, és egy kiadós reggeli elfogyasztása után rövidesen megindultunk Szerbiába. Egy megközelitőleg 3 órás út után megérkeztünk Újvidékre. A városnéző túra során megtekintettünk több nevetségességet, köztük templomokat, szobrokat, tereket. Illetve megcsodáltuk Európa második legnagyobb várát.

A séta után, megkóstoltunk egy helyi különlegességet, a pljeskavicat. Az ebed után karlócán egy borászaton kóstoltuk meg a terület legfinomabb mézeit, és borait.

Le voltunk nyűgözve a borászat mézkiállítása miatt is. A pincészet után elmentünk Belgrádba megvacsorázni és elfoglalni a szállásunkat a kimerítő nap után.

Gábor Bence Szegedi 1-es csoport

3. nap

A délvidéki honismereti tábor harmadik napján Belgrádot elhagyva Szendrőbe látogattunk és annak várát tekintettük meg.

Ezt követően visszatértünk a fővárosba, hogy az itteni várat is közelebbről megismerhessük. Ahogy (régi nevén) Nándorfehérvárat jártuk körbe, megtekintve a már több, mint 80 éve épülő hatalmas paroszláv templomot, nemcsak maga a vár, de az egész város történelmét megismerhettük; vallási és etnikai sokszínűségét egyaránt.

Benczúr Anna, szegedi 2-es csoport

4. nap:

Csoportunk útja a pénteki napon a szerbiai Zimonyból indult, ahonnan kalandos út vezetett Orsovába, Romániába. Itt hajóra szálltunk és megtekintettük a Vaskapu szorost a Dunán, amely Széchenyi István grófnak köszönhetően hajózhatóvá vált, ennek tiszteleg a 1,5 hónapja avatott Széchenyi emlékmű is, valamint itt található Európa egyik legnagyobb vízerőműve is. Korábban Traianus hídja állt itt, melyen átkelve a római légiók elfoglalták Daciát a 2. század első éveiben. Ennek állít emléket Traianus táblája.

A hajóútat követően Herkulesfürdőre utaztunk, ahol finom vacsorával és kedves fogadtatással vártak minket. Összeségében elmondható, hogy egy újabb élményekkel teli napot zártunk.

Faragó Brunó Szegedi 1-es csoport

5.nap

Ötödik napunkat kezdtük meg délvidéki utazásaink alatt. Románia területén keltünk fel, Herkulesfürdőn. A város méltán híres a nevéből is adódóan fürdőhelyéről. Ez történelmi szempontból is érdekes ugyanis az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb és legpatiánsabb fürdője volt.

Akkoriban rengeteg ember itt frissült fel és egészsége érdekében látogatott el ide, ahogyan azt ma mi is tettük. A jó hangulatot jó ebéd követte és Temesváron pihentünk egy keveset. Ezután visszatértünk Szerbiába, ahol korábban jártuk körbe a történelmi helyeket. Az utazás jó kedvvel, énekléssel, kártyázással telt.  A tábor vége felé közeledve átbeszéltük az eddig történteket. Már rengeteg emlékkel gazdagodtunk és reméljük ez így folytatódik. Nagykikinda városába betérve egy ízletes fagylalttal hűtőttük le magunkat. Esténket a szállás elfoglalásával zártuk ahol egy esküvő zajlott, így a jó hangulat megmaradt és izgalommal várjuk a folytatást.

Sebők Marcell

szegedi 1-es csoport

6.nap

A mai napon 8 órakor keltünk a hotelpark nevű pihenőhelyünkön és egy gyors reggeli után indultunk neki a hosszú utunknak melynek célja a szabadkai piac volt. Délben értünk Szerbia híres piacára mely a hatalmas kiterjedésű kirakodóterével és olcsó portékáival csalogatja az arra tévedőket.

A csoport egy 2 órás szabad programot kapott hogy bejárhassa e területet. A kimerítő séta után kerestük fel új szálláshelyünket a Róka tanyát hol elfogyasztottuk az ebédünket. A szobák elfoglalása és egy kis pihenővel egy közeli nevezetességet a Palicsi tavat és környékét látogattuk meg.

A tó köré kiépített park és egyéb fennmaradt nevezetességek felkutatása után egy helyi fagyizó kínálatát kostólhattuk meg. Egy óra szabadidő után tértünk vissza szállásunkra . A vacsora elfogyasztásával sok egyéb szabad programon vehettünk részt mint például: a pinpongozás, focizás, úszás.

A Róka tanya udvarában gyújtott tábortűznél pihenhettünk meg A tegnapi hosszú programok miatt nehezen de újult erővel indultunk neki a mai napnak. Az ennivaló elfogyasztása és a táskák kihordását követően Szabadka városát látogattuk meg. Az idegenvezetés közben megcsodálhattuk e város szépségeit és építészeti csodáit.

A nagyjából egy órás látogatás után mentünk a Röszkei határon át a Szegedi közösségi házba.

Turuczki Szabolcs

szegedi 2-es csoport