Educatiós nap a Microsoftnál

A Csányi Alapítvány, a MICROSOFT Magyarországgal közösen alkotói pályázatot hirdetett „Szörfözz Te is felelősen a világhálón” címmel általános, középiskolai és felsőoktatásban tanulmányokat folytató diákok részére.

A pályaműveket esszé és videó formájában lehetett benyújtani. A sikeres pályázók részt vehettek 2016. január 8-án a Microsoft Graphisoft Parkban lévő központjában Budapesten egy educatiós napon. A programokat a gyerekek életkori sajátosságának megfelelően alakították ki a szervezők. Az általános iskolás korosztály a biztonságos internethasználattal kapcsolatban interaktív bemutatón vehetett részt, megismerhették és kipróbálhatták a KODU és a Minecraft játékos kódolást. A középiskolás és főiskolás korosztály a karrierépítés jegyében az online önéletrajz készítéssel tevékenykedett. Természetesen mindkét korcsoport megismerhette a Microsoft okos eszközeit, valamint képzeletük szárnyalhatott a digitális térben. Fantasztikus napot töltöttünk a Microsoft Magyarország központjában. Köszönjük Schubauer Krisztinának és Trefán Gábornak a nap lebonyolítását és a színvonalas programokkal való megtöltését.

Így láttuk mi….

„A kedvenc részem a napon az volt, hogy beszélgettünk a Windows 10 újdonságairól és fejlesztéseiről. Megcsodálhattuk a Microsoft két új telefonját, valamint laptopját. Voltak kérdések az új telefonokról, és aki helyesen válaszolt kaphatott egy hordozható akkumlátort, vagy egy fülhallgatót. Nap végén kapott mindenki egy microsoftos pólót. Szuper napunk volt a Microsoft központban.”
Schneider Krisztián Pécs 3.

„A mai napban először is az tetszett, hogy Budapesten voltunk. Fantasztikus volt Tibi bácsi bemutatója a jövőről és a sok változatos eszközeiről. Nagyon jó volt, hogy az ott dolgozó felnőttek nagyon segítőkészek voltak és mindent elmagyaráztak.”
Orsós Dániel Pécs 3.

„Január 8-án lehetőségünk nyílt betekinteni a Microsoft cég magyarországi leányvállalatába. Bemutatót tartottak a Microsoft legújabb szoftveréről: a Windows 10-ről és kipróbálhattuk az Xbox termékeket is. Nekem személyesen az utóbbi tetszett a legjobban, mert mindenki játszhatott a saját ízlésének megfelelő játékokkal. Remélem máskor is eljutunk ehhez a céghez.”
Wensofszky Balázs Pécs 3.

„Nekem az tetszett a legjobban, hogy nagyon szép volt a Microsoft Magyarországi központja. Emellett érdekes volt a termék bemutató is. Délelőtt elképzelhettük a világot egy másik szemszögből, amikor a digitális világ lesz a meghatározó az életünkben. Kaptunk szuper ajándékokat is végén az ügyeskedésünk miatt.”
Jakab Kata Pécs 3.

„Ma a Microsoft központban voltunk. Nekem a legjobban az tetszett, amikor beszéltünk a jövő nagy informatikai újításairól. Nagyon érdekesnek találtam, mert szabadon szárnyalhatott a képzeletünk.”
Horváth Anna Pécs 3.

„Nagyon jól éreztem magam a mai napon. Amikor az internet használatról beszélgetünk sok új információt tudtam meg. Egyik kedvenc programom volt mikor a telefonokat mutatták be és beszéltünk róla. Tetszett, hogy megtanulhattam „megcsinálni” a saját virtuális világom. Nagyon szépen köszönöm a pólót.”
Balogh Szintia Pécs 3.

„Úgy éreztem magam, mintha egy jövőbeli utazáson vettem volna részt. Megismerkedhettünk különféle modern elektronikai eszközökkel. Nekem a karperec tetszett a legjobban, mert felismerte a ruhák mintázatát és olyanra változott. Sajnálom, hogy a vetélkedőn nem kerültem a kiválasztottak közé. Sok élménnyel és új ismeretekkel gazdagodtunk. Külön köszönöm a meglepi ajándékokat.”
Majoros Ivett Pécs 3.

„Busszal utaztunk Budapestre, ahol látogatást tettünk a Microsoftnál. Bemutatták nekünk a legújabb fejlesztéseket, a Windows 10 programot, az ehhez kapcsolódó mobiltelefonokat. Kipróbálhattunk X-boxos játékokat, és egy olyan programot, amellyel játékokat lehet létrehozni. Beszélgettünk a biztonságos internetezésről is. Ajándékba kaptunk pólót és egy tollat, az ügyesebbek hordozható töltőt vagy fülhallgatót is átvehettek. Csodajó napot töltöttünk a Microsoftnál.”
Kovács Tibor Pécs 3.

„A mai nap a legjobban az tetszett, hogy a nap második felében telefon bemutatót tartottak nekünk. Egy úr bemutatta a Microsoft legújabb csúcskategóriás készülékeit, a Lumia 950-et és a Lumia 950XL-t. Rengeteg adattal és újdonsággal ismerkedhettünk meg. Nemis gondoltam volna, hogy egy okostelefont akár számítógépnek is lehet használni. Köszönöm a Csányi Alapítványnak ezt a lehetőséget, hogy eljuthattam egy ilyen csodálatos helyre.
Tarnay Ákos Pécs 3.

„Nekem a legjobban a kodu game lab tetszett. Sok dolgot tanultuk a hasznos és érdekes előadásból.”
Veréb Zsanett Pécs 3.

„Nekem az egész nap nagyon tetszett. Örültem, hogy a jövő technológiájával megismerkedhettem. Nagyon tetszett a Microsoft új telefonja is. Örülök, hogy eljuthattam a Microsoft központba.”
Kiss Vivien Pécs 3.

„Pénteken egy pályázat keretében meglátogathattuk a Microsoft „főhadiszállását”. Itt nagyon sok programon, előadáson vettünk részt. Sokat hallottunk a Windows 10-ről és az új Microsoft modellekről. A nagy során kipróbálhattunk magunkat a játékprogramozásban és szárnyalhattunk a jövő technológiáját illetően.”
Bártfalvi Benjamin Pécs 3.

„Január 8-án elmentünk Budapestre a Microsoft központjába, mert a Csányi Alapítvány és a Microsoft által meghirdetett pályázaton jól szerepeltünk. Kedvencem a programozás volt. Nagyon jól éreztük a színes programokon magunkat.”
Izsák Balár Mór Pécs 3.

„Amikor beértünk a Microsoft épületébe egy kis várakozást követően beléptünk egy terembe, ahol egy videót néztünk meg a jövő technológiájáról. Nagyon sok hasznos dologról beszéltünk a helyes internethasználattal kapcsolatban. Megtekintettük a legújabb fejlesztésű Microsoft termékeket. Az interaktív előadáson kvíz is volt. A helyesen válaszolók ajándékot kaptak. A napot programozással zártuk, ami számomra a nap fénypontja volt.”
Czulák Linda Pécs 3.

„A mai napon a Microsofthoz látogathattunk el. Először egy előadáson vettünk részt, ami több évre előre megmutatta, hogy milyen fejlesztések várhatóak, nagyon érdekes és megdöbbentő volt egyszerre látni a jövő technikai vívmányait. A mindenhol elrejtett számítógépek és képernyők mindenkit megleptek. Ezután egy nagyon hasznos beszélgetés következett, ahol mindent megtudhattunk az állásinterjúk menetéről. Úgy gondolom, ezt az egész csoport hasznosítani tudja a jövőben. Ebéd után a legújabb fejlesztésekről beszélgettünk, aminek nagy részét ki is próbálhattuk. Videokonferenciát kezdhettünk, közösen szerkeszthettünk egy dokumentumot egy időben az interneten keresztül a felhő rendszerben, ami elterjedésével mindenki életét megkönnyíti majd, mivel ezután nem lesznek eltűnt személyes képek vagy videók.
Nagyon jó hangulatban telt a nap és rengeteg új információt szereztünk! Köszönjük!”
Kispál Kitti Jászság 3.

„Tegnap látogatást tettünk a budapesti Microsoft főhadiszállásra. Amikor megérkeztünk egy bemutató videót tekinthettünk meg, amiben a világunk igen modern változatába nyerhettünk betekintést. Ezt követően olyan számítógépekről beszéltünk, amik a hétköznapjainkban is elő fordulnak az úgy nevezett „kijelző nélküli számítógépek”. Eközben bemutatták a Microsoft Band-et ,azaz egy olyan érintő kijelzővel ellátott órát, ami nem csak a hagyományos illetve megszokott idő mutatása és stopper  funkciókat tudja, hanem az okos telefonunkra jött értesítéseket is megtudja jeleníteni ami szerintem nem csak jól néz ki, de még hasznos is. Két csoportra váltunk és mindkét csoport más-más programot kapott. Mi a megfelelő internet használatról beszéltünk. Elmondták, hogy adjunk meg jelszavakat, a bankszámla használattal kapcsolatban is megtudhattunk érdekes dolgokat. Ez után egy fél órás szünet majd ebéd következett. A félórás szabad foglalkozásban mindenki letudta magát foglalni, hiszen különféle játék lehetőségek voltak csocsó, billiárd, konzolok, és a jó öreg flipper gép. Az ebédet elfogyasztva lementünk közösen egy bemutató teremben ahol öt sornyi kényelmes szék és egy hatalmas érintőképernyős tv készülék várt minket az előadóval együtt. Itt a két legújabb és szerintem eddigi legjobb telefonok bemutatására került sor. Ezeken megannyi hasznos funkcióval például „offline” hálózat nélküli GPS, szemmel való telefon feloldás, és elképesztően gyors telefon, ami a hihetetlen erős processzornak és a túl melegedést megakadályozó vízhűtésnek. Utolsó program keretein belül megszerkeszthettük a saját kis játékunkat, amit később otthon is könnyedén letölthetünk és használhatunk. Szerintem nagyon változatos, izgalmas programok vártak minket, amik a lehető legjobb hangulatban teltek és szívesen vissza mennék még ha lesz rá lehetőség.”
Visontai Leonard Kaposvár 3.

„A gyönyörű épületeknél álltunk meg, nagyon klassz környezetben és az épületbe lépve tovább ámultunk azon mennyire korszerű, modern és szép. Ilyen helyen szeretnék majd dolgozni ha felnövök. Megmutatták nekünk, hogy mik a veszélyei a számítógépnek, mire kell figyelnünk az okostelefok és a tabletek használatakor. Amikor vége lett, jött az ebédszünet. Délután rajtam a segítségemet kérte az előadó, hogy megmutathassa, hogyan lehet használni a Windhos hello –t, vagyis mit jelent az írisz beállítás. Ebédre pizzát kaptunk. Ez egy tökéletes nap volt.”

Dausek Nándor Kaposvár 2.

„Nem csak odafelé beszélgettünk folyton arról, izgatottan, kíváncsian, hogy mi vár ránk, hanem hazafelé is sok témát adott a mai nap. Beszélgetni kezdtünk a hosszú úton arról is, hogy vajon van-e „digitális analfabéta – vagy írástudatlan”, arról is, hogy lennie kell digitális műveltségnek, akkor meg műveletlenségnek is? Mit tegyen az a gyerek, akinek a szülei nem engedhetik meg maguknak, vagy elvi okokból nem vesznek okostelefont? Vajon hogyan érzik magukat ők abban a világban, ahol ez alapvető dolog… Szóval nem csak maga a program volt remek, hanem nagyon jól éreztük magunkat együtt az utazás alatti jó kis beszélgetésekben is.”
Karácsony Áron Kaposvár 2.

„Leszálltunk a buszról, majd az épületbe sétálva nagy szeretettel vártak minket. Felvezettek a második emeletre egy szobába, ahová a többi csoport már megérkezett. Nagyon elnyerte a tetszésemet ez a szoba. Mind a falak, mind a berendezés miatt. A falakat mindenütt graffiti borította, a berendezés pedig legfőképpen játékokból állt. Így a helyiség úgy nézett ki, mint egy játékterem, de nem akármilyen.  Itt először egy bemutatót láthattunk, illetve hallhattunk a jövőben tervezett megvalósítandó eszközökről.  Ámuldozó tekintettel nézte végig mindenki és sokaknak volt érdeklődő kérdése is. Később egy másik előadást hallgathattunk meg az internet és elektronikai eszközök előnyeiről, hátrányairól, veszélyeiről. Ebéd után dolgozhattunk egy játéktervező programmal. Szabadon engedhettük kreativitásunkat és megalkothattuk saját kis világunkat. A nap végén igazi meglepetésként megajándékoztak minket egy Microsoftos pólóval, ezzel zárták a napot. Felejthetetlen élmény volt számomra ez a kirándulás és nagyon tetszett minden, amit láttam. Örülök, hogy eljuthattam ide és köszönöm szépen a lehetőséget! Az biztos, hogy mindenkit arra bíztatok, írjanak legközelebb pályázatot! Kihagyhatatlan élmény volt!”
Deák Sára Kaposvár 3.

„Nemcsak kényeztető, hanem izgalmas és elgondolkodtató volt a látogatásunk a Microsoftnál. Egyik ámulatból estünk a másikba. Olyan gyorsan eltelt az idő, annyira szívesen maradtunk volna még. Az egyik legkedvesebb program nekem a legújabb termékek bemutatója volt, és a délutáni játékprogram, ahol csoporttársammal együtt megépítettük a „mi” világunkat. Sokat nevettünk, míg épült.  Szívesen fantáziáltunk arról, milyen lesz a jövő digitális világa majd, mire felnövünk. Ezek szerint izgalmas korszak előtt állunk. Hálás vagyok a lehetőségért, nagyon köszönöm, hogy ott lehettem.”
Pap Virág Nagybajom 3.