Egészségtábor – Jászberény

Péntek: Egészséges csokidesszertet készítettünk Andreával, ehhez datolyát turmixoltunk le, cukor nélküli kakaóporral és banánnal ízesítettük, kis golyókat formáztunk a keverékből és kókuszba hempergettük. Nagyon finom lett, ajánljuk mindenkinek, mert nagyon egyszerű elkészíteni. Majd a hét összefoglalójaként, egészséges táplálkozással kapcsolatos tesztet töltöttünk ki. Végül Andinak megköszöntük az egész hetes tanítását. A strandra érkezve Árpi nordic-walking botokkal várt bennünket, megmutatta, hogyan kell használnunk. A nordic több izom csoportot megmozgat, ezért is ajánlják bátran mindenkinek ezt a sportágat. Megtanultunk vele különböző tornagyakorlatokat is. Ezt követően jót játszottunk a vízben miközben Árpi dobolt nekünk és mi vele együtt doboltunk a vízben. A finom ebéd után Fecót köszöntöttük fel a 13. szülinapja alkalmából, lazításként Árpi bá hangtálakat vett elő, és azt szólaltatta meg. Nagyon érdekes volt, nagy örömünkre mi is kipróbálhattuk. Délután úsztunk és játszottunk a vízben. Végül elköszöntünk Árpi bácsitól abban a reményben, hogy jövőre is találkozunk vele a nyáron. Köszönünk mindent Andinak és Árpi bának, és a Csányi Alapítványnak! Pintér Nóri és Kiss Noémi Jászság 3.

Csütörtök: Saját készítésű saláta volt a reggeli a mai napon a helyi Egészségtáborban. A zöldségekről megtudtuk, hogy rengeteg vitamint tartalmaznak és emellett még fehérje forrás is. Legalább 6 féle zöldséget aprítottunk fel és feta sajttal ízesítettük a salátát. Nagyon finom volt, még ebédre is jutott belőle. Andrea házi fa malmot hozott, amivel friss teljes kiőrlésű lisztet készítettünk gabonafélékből. Ezek után, tízórainak az előzőnap készített vizesalapú gyümölcsfagyit ettük meg. Majd Ádám kiselőadást tartott az Amerikai Egyesült Államokról. Nagyon érdekes volt, mert új dolgokat tanultunk meg az országról és összehasonlítottuk a két kultúrát. Megtudtuk, hogy egyetemistaként mennyi lehetőség nyílik meg előttünk. Ismét kimentünk a strandra és most kivételesen a kinti medencében kezdtünk. Ma is fejlesztettük az úszás technikánkat, azonban délután végig játszottunk, ahol Árpi bácsi és Ádám is csatlakozott a medencébe. A fiúk fociztak egy nagyot, ahol Sebi szerezte meg a győztes gólt. Tamasi Tilda, Szücs Márk Jászság 3.

Szerda reggel kicsit fáradtan Andi nénivel azonnal megnéztük a fermentált zöldségeket és ,,megsziszegtettük”. Azért kell ezt a folyamatot végrehajtani, mert így távoznak a felesleges gázok az üvegből. Majd a fehérjékről tanultunk, megtudtuk, hogy a szervezet nem raktározza el, ezért mindennap meg kell enni testsúlyhoz mérve 2 gramm fehérjét. Kiderült, hogy nem csak a húsban, hanem a babfélékben, borsóban és a lencsében is található nagy mennyiségben fehérje. Ezután limonádét készítettünk, cukor szegényen és sok gyümölccsel. Gyümölcsöt aprítottunk, amit vizalapú jégkrémhez használtunk fel, sárgabarack, citrom, ribizli került bele és mentával, zsályával és levendulával ízesítettük. A finom, több kancsónyi ital nagyon gyorsan elfogyott ebben a nagy hőségben. Az uszodában Árpi bá sorversenyt állított össze nekünk, ami nagyon izgalmas volt, rengeteg különböző feladattal. Sok energiát beletettünk, hogy nyerjünk, végül a 2. csoport nyert. A feladatok fejlesztették az úszás technikánkat és megmozgatta az összes izomcsoportunkat. Sajnos kisebb zivatar zavarta meg a napot, azonban a fedett uszodában tovább tudtunk játszani. Fáradtan, de vidáman tértünk haza rengeteg élménnyel gazdagodva. Kóczián Olivér, Orosz Nóra Lili Jászság 3.

Kedd: A mai egészégmegőrző foglalkozáson a tartósítószer mentes tartósítástól tanultunk, melynek alapja a só. A sónak rengeteg változata van, melyek közül a legegészségesebb a bányászott só pl: a Parajdi só. Az emberi szervezet számára nagyon fontos a só, de a mennyiség nem mindegy! Andreával a mai reggel fermentált savanyúságot készítettünk. Feldaraboltuk a zöldségeket: lilahagyma, répa, karalábé, brokkoli és káposzta és aztán sós vizet öntöttünk rá. A sós vizet előtte nap kell felforralni és aztán lehet azt használni. Nagyon figyelni kell rá, hogy a sós oldat teljesen ellepje a savanyúságot, mert ha nem akkor megromlik. Kioldódott anyagok és vitaminok a zöldségből a vízben maradnak és ezért a levét megisszuk a későbbiekben, ami nagyon egészséges. Minimum egy hetet kell várni mielőtt el tudjuk fogyasztani a tartósítószermentes befőttet. Ezek után elfogyasztottuk a tegnap készült tejszínes gyümölcsös jégkrémeket, ami mindenkinek nagyon ízlett. Majd elindultunk a strandra. Az úszás során gyakoroltuk a tegnap tanult elemeket és azokat erősítettük. A technikákat csiszoltuk és sokat játszottunk. A fiúk fociztak délután egy keveset. Oláh András, Juhász Lídia Jászság 3.

Hétfő reggel megkezdődött a Jászság 3-as csoport Egészség tábora. A napot egy egészséges reggelivel kezdtünk, amiben Szappanos Andrea segített, aki a Családi Egészségmegőrző Egyesülettől érkezett. Finom gyümölcsös turmixot készítettünk, amibe banán, barack és ribizli került. Majd a tejszínes gyümölcsös fagylalt következett, amit holnap kóstolhatunk meg. Ezt követően Andrea előadást tartott nekünk a vízről, szóesett a csapvízről, a palackozott vízről és a termálvízről is. Megtudtuk az ember számára nélkülözhetetlen, ezért nem mindegy milyen vizet és miből iszunk. Például a műanyagban tárolt  veszélyes lehet, mert a műanyag részecskék idővel kioldódhatnak, ezért inkább az üveget ajánlja a víz tárolására. Sok egyéb hasznos tanáccsal is ellátott bennünket.

Az izgalmas reggeli kezdés után indultunk ki a Lehel strandra, ahol Véghelyi Árpád úszóedző és többszörös IRONMAN várt minket. Nagy szeretettel üdvözöltük a tavalyi felejthetetlen úszótábor után. A bemelegítést követően a fedett uszodában játszottunk, aztán a kinti medencében sokat úsztunk és ugráltunk. Árpi Bácsi a vízilabdával mutatott nekünk pár gyakorlatot, és azokat kellet elvégeznünk. Szappanos Ádám kismentor sokat focizott velünk és vigyázott a testi épségünkre. Kicsit elfáradva, de várjuk a következő napot. Horváth Ferenc és Varga Orsolya Jászság 3.