Egy hónap, egy könyv!

Egy hónap, egy könyv!

Februárban a Jászság 3. csoportja beiratkozott a jászberényi Városi Könyvtár gyermekrészlegére. Megismerkedtek a könyvtár szolgáltatásaival, részlegeivel, a beiratkozás és a kölcsönzés módjával, elsajátították az információ keresés technikáit is.

Sajnos, nem túl sok gyerek tud igazán jól olvasni, a gyakorlás sokuknál hiányzik. A mai világban a televízió, az interaktív játékok, és az internet is elvonja a gyerekek figyelmét, érdeklődését a könyvektől.
Célunk, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást, amivel nem csak az olvasási készségük, szövegértésük, hanem fantáziájuk, képzeletük, egyúttal gondolkodásuk is fejlődik.

Egy játékot vezettünk be Tóth Mariannal, a szövegértés foglalkozás vezetőjével. Minden hónapban egy, saját maguk által választott könyvet kell elolvasniuk a gyerekeknek, majd egy könyvajánlóval pedig bemutatniuk a könyvtárban tartandó foglalkozáson.

Egymást pontozva megtudhatják, melyik könyv volt abban a hónapban a legérdekesebb számukra. Majd ezen fellelkesülve, akár egymás könyveit is választhatják a következő hónap olvasmányául.
Az első hónap győztes könyvajánlója: Chmelik Attila.

J. K. Rowling:
Harry Potter és a Halál Ereklyéi

 

Nagyon kicsi koromtól olvasok és nézek Harry Pottert, és már rég vártam a Hetedik Könyvre.

Engem rabul ejtett, hogy milyen lényeket teremthet a fantázia.
A kedvencem Dobby volt, a házimanó és sajnáltam, hogy végül meghal. Arra pedig nem számítottam, hogy a Black család házimanója, Sipor Harry mellé áll. Ez a könyv sokkal fordulatosabb az előző hatnál, azokban többnyire csak a végén történik valami, itt már a negyvenedik oldaltól röpködnek az átkok. A könyv elején, Rémszem Mordon meghal, a végén Remus Lupin, Nymphadora Tonks, Perselus Piton jó útra tér ezért hal meg, Fred Weasley is meghal, George pedig fülét veszti el.
Rengeteg dologra fény derül, és persze tele van izgalommal, fordulatokkal. Ebben a világban majdnem ugyanaz minden, mint az emberiben. Itt Irakban van háború, ott Harry Potter környezetében. Harry pálcája eltörik, Voldemorté lesz a Pálcák Ura, a Halál Ereklyéinek első számú varázseszköze. Bodzafából nem jó pálcát készíteni. A Pálcák Ura abból van. Maga a Halál készítette, a Feltámadás Kövével, és a Láthatatlanság Köpenyével együtt.
A Köpeny Harry-é, a Pálca és a Kő pedig Dumbledore-é volt. A Pálcák Ura mindig azé, aki erőszakkal veszi el gazdájától, így az Draco Malfoyé lenne. Voldemort feltöri Dumbledore sírját és ellopja a Pálcát. Dumbledore egy cikeszt hagy Harryre, amely a Feltámadás Kövét rejti. Ráhagyja Griffendél kardját, de azt a Minisztérium nem adja oda. De az a kard hamisítvány. Az eredetit Harry találja meg. Hogy hogyan? Ha tudni akarod, olvasd el!

 

Chmelik Attila (12 éves) Jászság 3.