Felvidék – történelmi tábor

Felvidék – történelmi tábor

Június 27-én pár órás út után, megérkeztünk Szlovákia fővárosába, Pozsonyba.

Itt már várt ránk egy helyi magyar származású idegenvezető, Lehel Katalin, aki rögtön megtalálta velünk /a Jászság 3. és Nagybajom 2. csoporttal/ a közös hangot. Az ebédet egy Duna-parti étteremben fogyasztottuk el, ahol eközben élvezhettük a lenyűgöző kilátást a folyóra. Katalin ezek után egy sétára invitált bennünket a parton, célunk Pozsony legújabb tere, az Eurovea volt. Itt a csodálatos szökőkutak és a Nemzeti Színház épületének látványa fogott meg bennünket. Egy kis szabadidő után, indultunk el a város szecessziós részébe, ahol többek között a kék templomot is megcsodálhattuk, és halhattunk Szent Erzsébet legendájáról is. Idegenvezetőnk nagyon felkészülta Felvidék történelméből és nevezetességeiből, ezért biztosra vehetjük, hogy egy tartalmas, és izgalmas hét elé nézünk, ahol hasznos információkkal bővíthetjük tudásunkat.
Sós Nikolett önkéntes

Második nap:

Reggeli után Dévény várában kezdtük napunkat. A várrom a Duna és a Morva folyók összefolyásánál található. Megismertük a vár történetét és legendáját. Dévény után Pozsonyban folytattuk kirándulásunkat. Villamossal mentünk a várdomb alatt a belvárosba, ahol a Grassalkovich- kastély előtt megnéztük az őrségváltást. A Slovak Pub étterembe ebédeltünk, melynek beltere úgy van kialakítva, hogy az egyes helyiségek Szlovákia történelmét és különlegességeit mutatják be. Itt ittuk az első csapolt kofolánkat is, mely egy tipikus szlovák üdítő ital. Délután a Prímási Palota legfontosabb látnivalóját néztük meg, a 17. századi angol gobelinek gyűjteményét, amely Leanderosz és Hero szerelmi történetét ábrázolja. Majd láthattuk a legrégebbi szökőkutat is. Délután olasz házi főzött fagyit is ettünk, ami nagyon finom volt.  A városi séta utolsó állomásaként betekintést tettünk a gyönyörű Szent Márton Dómba, amelyet Koronázó Templomnak is neveznek.
Este gyertyagyújtással emlékeztünk meg legjobb tanárunkról: Ágoston Attiláról…
„Az égen csillag gyúlt ma fel, egy lélek csendben útra kelt…”

Harmadik nap:

Délelőtt a csapat a Driny barlangba folytatta programját. Melyet Stefan Banic, az ejtőernyő feltalálójának fia fedezett fel. Ez a Kis Kárpátok egyetlen látogatható cseppkőbarlangja. A különböző formájú cseppkövek nagyon érdekesek voltak. A nagy melegben jól esett a 8 C°-os hűs levegő! Ezt követően a Vöröskői Várba látogattunk el, amely a Pálffy család székhelye volt. A négy bástyás reneszánsz erődítményben található  Közép-Európa legnagyobb várpincerendszere, itt forgatták a Frankenstein című filmet is. Az itt kiállított régi bútorok csodálatosak voltak. Láthattuk még többek között a család patikáját, könyvtárát, fegyver gyűjteményét, és kép gyűjteményét is. A finom ebédet a régi „fűrésztelep” helyén,  egy helyi család pincéjében fogyasztottuk el. Este a szálláson sokat sportoltunk: úsztunk, fociztunk, tollasoztunk. Kellemesen elfáradtunk ma is. 🙂

Negyedik nap:

Reggeli után a napot Jókán folytattuk, ahol a cölöpös vizimalmot néztük meg. A hangulatos Duna-parton megittunk előtte egy vinea nevű helyi üdítőitalt is, ami nagyon finom volt. A nagy melegben egy meglepetéssel készült idegenvezetőnk: Katalin. Elvitt bennünket a Szibériai Tigris Oázisba, a szlovákiai Egyházfára. Ezen a farmon 23 tigris és két oroszlán él, természetes élőhelyüknek megfelelő környezetben. Fantasztikus élmény volt látni ezeket a nagy cicákat kétlábon állva tejszínhabot enni! Az ebédet követően, Bogdán Barnabást köszöntöttük fel 18. születésnapja alkalmából. Majd a Galántai Honismereti Múzeumba látogattunk el, ahol megnézhettük a régió kultúrális értékeit. Este finom krájnolint és szalonnát nyársaltunk és elfogyasztottuk vacsorára. A nap végén kártyajátékkal és meccsnézéssel zártuk ezt a remek napot!

Ötödik nap:

A mai napon Közép-Európa leglátogatottabb és legszebb várkastélyát látogattuk meg Bajmócon. A múltban híres nemesi családok tulajdonában állt, utolsó tulajdonosa a Pálffy család volt. A pazar külsejű vár, belűlről még jobban elkápráztatott mindenkit.  Pálffy János gróf a XIX. század végén az egész épületet átalakítatta. Sajnos a gróf az elkészült várkastélyt már nem láthatta, mert hamarabb elhunyt, így soha nem használták rendeltetése szerint. Jelenleg a Művészettörténeti Múzeum gyűjteményét csoportosították ide, ezt néztük végig. A romantikus elképzelésű várat a fancia Loira folyó menti várak mintájára építették. 620 lépcsőt másztunk, és 1500 métert sétáltunk bent a kastélyban. A kastély tornyától a az épület alatti barlangig mindent bejártunk. A mesebeli helyszín, ahol számtalan filmet is forgattak már, elvarázsolt bennünket is. A várkertben pedig láthattuk a 700 éves hársfát is, mely alatt még Mátyás király is üldögélt. Utunkat Kistapolcsányon folytattuk, ahol a Habsburgok régi rezidenciáját a klasszicista stílusú várkastélyát nézhettük meg, az itt működő étteremben fogyaszthattuk el ebédünket. Ezt követően a közeli lipicai ménes lovardájában rendezett versenyre látogattunk el. A hosszú busz utazást gyorsan elfeledtette velünk ez a mai napiu remek program is. Köszönjük Katalinnak!

Hatodik nap:

Délelőtt az impozáns Pozsonyi Várba látogattunk el, amely 85 m magasságban emelkedik a Duna fölé. A fővárosban még szintén ilyen magas a Szlovák Nemzeti Felkelés Hídja, és a Szent Márton Dóm is. Idegenvezetőnktől újra részletes tájékoztatást kaptunk a vár történetéről, ő mesélte el a sárkány legendáját is. 1552-1784-ig a legrégebbi toronyban, a Koronatoronyban őrizék a magyar Szentkoronát. A többi tornyot később építette Pálffy János gróf, majd Mária Terézia fejezte be a teljes átalakítást. A vár mindannyiunknak nagyon tetszett, a kilátás a Dunára pedig pazar volt! Majd a belváros felé vettük utunkat, ahol láthattuk a legkeskenyebb házat is, mely kb: 130cm volt. Nagyon sok érdekességet mutatott még nekünk Kati néni, miközben ismét nagyon finom fagyit ehettünk. Ebéd után hajókirándulásra indultunk a Dunán, a határ felé közeledve, egyre jobban a természet uralta a látványt. Kikötöttünk a dunacsúnyi víztározónál, a Danubiana-nál. Ez a Modern Művészetek Múzeuma, mely éppen Joan Miró és a KOBRA csoport alkotásait állította ki. Az alkotásai nagyon érdekesek, a hely pedig fantasztikus volt! Köszönjük ezt a csodás hetet!