Volt egyszer egy Villány

Volt egyszer egy Villány

A hajnali kelést és indulást kárpótolta a csodás táj és a meglepően kellemes, napos időjárás.

A Csányi Alapítvány és a Bonafarm Zrt. támogatásával egy csodás napot tölthettek Villányban „A jó bornak nem kell cégér” pályázat nyertesei, köztük én is. A hajnali kelést és indulást kárpótolta a csodás táj és a meglepően kellemes, napos időjárás. Villányba érkezésünket követően bepillantást nyerhettünk Magyarország egyik legismertebb pincészetének, a Csányi Pincészet mindennapi életébe, ahol barátságos fogadtatásban volt részünk. Nyomon követhettük a szőlő útját a tőkétől a palackig, mely útvonal során az üzem minden helyiségébe bejuthattunk. A legnagyobb élmény a pincerendszer megtekintése volt, mely közel 1 km hosszú és teljes kihasználtságú. Régi és új hordók százai sorakoztak, sorszámmal ellátva, így jól elkülöníthetőek az egyes évjáratok. Külön engedéllyel olyan helyiségbe is bekukkanthattunk, ahol olyan borokat tárolnak, amelyek már nem kerülnek forgalomba, mint például egy 1951-es Burgundi. A közelmúltban barlangászok egy csoportja felfedezett egy mészkőbarlangot a pincerendszer egyik ágában, így további kutatások várhatóak.

A laktató ebéd után kilátogattunk a szőlőültetvényekre, melyek közel 500 hektárnyi területet foglalnak magukba. A mindennapi teendőket 9 darab kisebb-nagyobb teljesítményű New Holland márkájú traktor végzi, melyeket szintén szemügyre vehettünk. Terepjárók segítségével rövid körutat tehettünk a szőlőültetvények között, kóstolásra is lehetőségünk volt.

Ez volt az első alkalom, hogy Villányban tölthettem egy napot, de remélem, hogy nem az utolsó. Rengeteg élménnyel gazdagodtam. Köszönöm a Csányi Alapítványnak és a Bonafarm Zrt.-nek a lehetőséget!

György-Dávid Valentin
Kaposvár 3.