Hazaút előtt

Hazaút előtt

Péntek este szerencsésen megérkezett 7 fős csapatunk Csíksomlyóra, ahol megkezdődött az angol és német idegen nyelvi tábor. A tábor első napján (június 25.) délelőtt megérkeztek a táborlakók.

A köszöntő után, ismertetteük a tábor rendjét, elkészítettük a szobapontózó lapokat, majd Szabó Gábor kis-mentor bemutatta Alapítványunkat videók kíséretében, melyek láthatóan nyitottabbá tették a fiatalokat. Ezt követően csapatépítő játékok következtek, amik nagyon jól sikerültek, rengeteget nevettünk. Ebéd után Lévay Melitta lépett a „porondra” és előadást tartott arról, hogy lehet könnyebben tanulni, hogyan maradnak meg a legjobban a hasznos információk. Vélhetően ennek nagy hasznát tudják venni majd a táborlakók, hiszen a délelőtti tanórák után délután ránk a tanulószoba vár. 🙂 Az előadások után a szórakozásé volt a szerep. Forgó rendszerben, csapatokban játszottunk csocsót, focit, kölyök-angolt, csapatépítő játékokat, és még még közös olvasásra is jutott idő. Vacsora után filmestet tartottunk, ami szívhez szóló témája miatt igen megérintett minket.

Így láttuk mi

Ádám: Az ebéd várakozáson felüli volt.

Gábor: Nagyon tetszett, hogy sok kedves emberrel ismerkedhettem meg.

Szidi: A barátkozós, forgós játék rendkívül jó volt.

Nelli: Nagyon tetszettek a csapatépítő játékok.

Zsuzsi: Tetszettek az előadások és a finom ebéd.

Heni: Nagyon tetszett a pihenő, hogy együtt voltunk és a közösen jókat játszhattunk.

Dezsőke: Nagyon tetszett a játék az új barátaimmal.

Norbi: Jól esett a délutáni pihenő.

Olivér: Finom volt és jól esett az ebéd.

Kati: Jól esett a csendes pihenő.

Pali: Tetszettek a csapatépítő feladatok.

A második napunk (Június 26.) nagyon korán kezdődött. Már 7 órakor fent volt az összes táborozó és kint folytattuk a reggelt egy kis átmozgató tornával. Nem volt könnyű feladat ebben a meleg napsütéses időben bent tanulni az órákon. Igaz a délután folyamán belelkesedtünk, mivelhogy megtapasztalhattuk milyen is egy IGAZI vulkán működése kicsiben, Melitta segítségével. Gábor trükkös kérdéseket tett fel nekünk az előző napi előadásából, ami a Csányi Alapítványról szólt. Izgatottan vártuk, hogy ki zsebeli be majd az első helyezést. Ádám szorgalmasan készítette a fotókat, ami segítségünkre lesz a tábor zárásaként és jó emlékként visszük magunkkal. A hét utolsó napja pedig egy közös szurkolással zárult a Magyar nemzeti válogatottnak Belgium ellen. 🙂

Így láttuk mi

Heni: Nagyon tetszett, mikor a délutáni kísérletezés közben kitört a vulkán! Izgi volt! De még a reggeli torna is jól esett!

Rivi: Nagyon tetszett a délutáni Quiz, kíváncsian várom az eredményét!

Olivér: Nekem a legjobban a délutáni programok tetszettek!

Ádám: Nem volt puliszka!

Gábor: Számomra izgalmasak voltak az angolórák, illetve a délutáni sportolás, mókázás a kicsikkel.

A mai napunk (június 27.) a tehetségnapról szólt, Hargita megye fiataljai megörvendeztették társaikat: táncoltak, énekeltek, megválasztották a jelenlévők közül a legszebbeket, és legmagabiztosabbakat. Elmaradhatatlan része volt a napnak az ebéd, megkóstolhattuk a helyi különlegességnek számító kürtöskalácsot, és a délutáni szieszta alatt 2 fergeteges koncertet hallgathattunk végig mely maradandó élmény lesz számunkra hosszú időn keresztül. A programok mellett volt hegyi mentő, drog prevenciós és kézműveskedős sátor. Hazaérvén pinpongoztunk, fociztunk, játszottunk.

Így láttuk mi

Kinga: Nagyon jó volt találkozni azokkal a gyerkőcökkel akiket személyesen évekkel ezelőtt láttam utoljára és még így is szeretettel tudtunk egymással beszélgetni és nagyokat nevetni.

Gábor: Nagyon tetszett az ebéd utáni kártyaparti a kicsikkel.

Judit néni: Nekem a napban a legjobban az tetszett, hogy sikerült a tavalyi és tavaly előtti csoportból találkozni majdnem minden fiatallal akik elmondták, hogy az eltelt években mi történt velük és hogy alakult sorsuk

 

A mai nap (június 28.) eseménydúsan telt. Páran közölünk felfedező útra indultak: Lehetőségünk volt ellátogatni Ádámmal a közelben fekvő meseszép helyekre. A kora délelőtti órákban, reggeli után vágtunk neki túránknak, melyben Jani bácsi, sofőrünk is partner volt. Első állomásunk a Gyilkos-tó volt, ahol megcsodálhattuk a ringatózó csónakokat a farönkök között. Ezt követően lecsordogáltunk a Békás-szoroson. Meglátogattunk pár kirakodó árust és vásároltunk szuvenírt az otthoniaknak. Hazafele úton Pongrác-tetőről csodáltuk meg a kilátást. Megérkezésünk után csatlakoztunk csoportunkhoz, ahol délután izgalmas feladatokkal ütöttük el az időt fiatal barátainkkal. Remélem lesz még lehetőségünk ellátogatni ezekkel a természeti csodákkal teli helyekre. -Gábor

Az ifjakat egy újabb délelőtt várta, ahol tudásukat bővíthették az utazás nyaralás témakörében. Az eső sem szegte kedvüket. Délután csapat-ügyességi verseny vette kezdetét, de volt cukorka vadászat és kézműveskedés is. A vállalkozó szelleműek még dalra is fakadhattak, a kedvenc dalaikat énekelve. A vacsora kihagyhatatlan eleme volt a szokásos puliszka, és egy nyugodt séta után szabadidőnk is volt akadt még lefekvés előtt, amikor beszélgethettünk és élvezhettük egymás társaságát.

Így láttuk mi

Melitta: A gyerekek nagyon hálásak és ők is szeretnének vissza adni abból amit mi adunk nekik.

Olivér: A mai napban a kézműveskedés volt a legjobb.

Norbi: Vagány volt az angol óra, és tetszettek a versenyek.

Szili: A cukorka vadászat volt a kedvencem.

Elérkezett az angol tábor zárónapja (június 29.) Holnaptól a németé lesz a főszerep. Csoportokban kezdtünk dolgozni délelőtt, rengeteg hasznos dolgot tanultunk és siker élményünk is volt. Fontos számunkra, hogy segítsük egymást. Sajnos három társunktól búcsút kellett venni, mert a holnapi napon vizsgázni fognak – Szorítunk nekik, már most hiányoznak! Az élet azonban nem állt meg. A délután csapatokban vetélkedtünk, szurkolástól volt hangos a ház és a környék :-). Megtanultuk, hogy is lehet pálcával diót cipelni, együttműködni a csapattársakkal, labdával bánni, lufit fújni a lehető leggyorsabban és sprintelni. Megosztjuk veletek, hogy az egyik csapat hogyan buzdította egymást: „Heten vagyunk a legjobbak, hajunk hosszú, szemünk nagy megnyerjük a játékot, megmutatjuk mit  tudunk, hajrá hajrá hajrá.” Jó volt együtt nevetni, felszabadultan játszani és örülni a jó időnek és egymásnak, mitagadás szeretünk itt lenni. Kellemesen elfáradtunk, de még jutott erő, hogy bele vessük magunkat a süti készítés fortélyaiba. Le sem tagadhatjuk, hogy az egyik legfinomabb falat volt a mai napon.

Így láttuk mi

Szidi: A csapatjátékok meg a sütés tetszett nekem.

Rivi: A versenyek tetszettek a legjobban a mai napban.

Norbi: A mai nap legjobb eseményei a csapatverseny és a délutáni pihenő volt.

Klemi: A mai napban a versenyek voltak a legjobbak.

Június 30-a is számos élménnyel gazdagított minket. Alig ettük meg a reggelinket máris a német nyelv rejtelmeibe kalandoztunk, ahol a magyar, német és román kultúrák közötti hasonlóságokat és különbségeket beszéltük meg. Sok vidám percet töltöttünk együtt. A csoportok tagjai húzták egymást segítve azokat a társaikat, akik bár nem tanulták a nyelvet mégis itt vannak a táborban. A kiadós ebédnek mindannyian nagyon örültünk és jól esett a csendes pihenő, ahol probléma nélkül nagyot aludtunk. A délután a ragyogó napsütés mellett feladatokkal is bőven szolgált, nyelvtanoztunk, szituációt tanultunk. Nagy büszkeséggel töltött el bennünket, hogy el tudtuk mondani társainknak és egymásnak a mai napon tanultakat. Ezután gitárszótól volt hangos a ház vacsoráig. Egyik társunk énekelt és játszott nekünk, amíg mi egyszerű, látványos kémiai kísérletekkel tetteük színessé az est közeledtét. Jó móka volt!

A napot csapatversennyel zártuk és a szürkületben a jól megérdemelt apró ajándékok után kutattunk, amit elrejtettek számunkra a fűben. Annak is nagyon örültünk, hogy két társunk visszajött a táborba és azzal a jó hírrel örvendeztettek meg bennünket, hogy a vizsgájuk sikeres volt – jól szorítottunk nekik!

A pénteki nap (július 1.) délelőttjét ismét az idegen nyelv oktatásának szenteltük, ahol Kinga színes feladatokkal készült a fiataloknak. Az ebédet és csendes pihenőt követően ismét érdekes, vidám programokkal készültünk. Ádám megtartotta előadását a sportról és az egészséges életmódról. Számtalan jó tanáccsal látta el a többieket. A délután további részében Melitta agytornával, Csabi pedig érdekes, vicces quizzel mozgatta meg elménket. A jutalmak itt sem maradtak el! A délutáni sütés folyamán kókuszos keksztekercset gyártottunk, mely igazán vidám hangulatban készült, köszönhetően a zenélésnek is.

A vacsorát követően a szomszéd telekre látogattunk, ahol az első gyógynövényfesztiválon vehettünk részt. Rengeteg finom illat keringett szerte az egész kertben. Mindemellett kézműveskedhettünk, sétálhattunk, megtekinthettük a helyi termelők termékeit és kipróbálhattuk a szép, izgalmas játszóteret. Az este kellemes hangulatban telt: zenét hallgattunk, beszélgettünk, sokat nevettünk!

Így láttuk mi

Rivi: A mai napban a legjobban az angol óra tetszett a legjobban

Paul: Nekem a quiz tetszett.

Döme: A kedvencem a mai napban a tanulás és a sütés volt.

Heni: Mikor Rivivel párnacsatáztunk.

Az utolsó tábori nap (június 2.) reggelén elbúcsúztattuk barátainkat egy kedves videóval, mely az elmúlt hét képeit tartalmazta, képletes ajándékokkal és kedves gondolatokkal egymásról. Rengeteg könnyes szemet és igaz, önfeledt mosolyt véltünk felfedezni a padok mögül. Az első csoport távozását rengeteg könnycsepp kísérte. A délután folyamán ellátogattunk az Ezer Székely Leány napjára. A dombtetőről nagyon csodás kilátás vetődött a színpadra, a tájra és fantasztikus élmény volt számunkra, hogy élőben találkoztunk lovas huszárokkal és páran közülünk fel is pattanhattak a lovak hátára! Késő délután elbúcsúztattuk a maradék két csoportot is úgy, hogy jövőre újra látjuk egymást. Koraeste rajtunk volt a sor és ezt követően nagyon kellemes beszélgetéssel, csocsózással telt az önkéntesek között.