Hírek a nagyvilágból

Hírek a nagyvilágból

Csoportunkból többen pályáztak meg külföldi ösztöndíjat. Fekete Lilla az idei tanévet a FLEX középiskolai ösztöndíjpályázat nyerteseként kezdte meg az Egyesült Államokban. Sárközi Emma, Eszter és Péter sikerrel pályázott a Compass Egyesület felhívására és utazhatnak Törökországba. Beszámolóikat az alábbiakban olvashatjátok.

 

Útinapló Houstonból

“Augusztus 9-én érkeztem az USA-ba egy napos utazást követően. Reggel 6 órakor indultunk Budapestről és egy frankfurti átszállással otthoni idő szerint este 11-kor érkeztünk Washingtonba. Pár nappal később utaztam tovább a fogadó családomhoz Houstonba.

 

Az iskolát 19-én kezdtem egy helyi középiskolában, a Manvel High School-ban. Mindennap hét órám van mindig ugyanabban a sorrendben:

  1. Astronomy
  2. Spanish III
  3. English III
  4. US history
  5. Algebra 2
  6. Psychology
  7. Track and field

A tanórák nagyjából 52-60 perc hosszúak. Az első órám 7.20-kor kezdődik és 14.50 kor van vége az utolsónak, ami atlétika edzés. Ezután az iskolabusszal hazamegyek, megírom a házikat és beszélgetek az itteni családommal vagy elmegyünk valahova az újonnan megismert barátaimmal.

Az „itteni” családomban összesen heten vagyunk, két szülő, három gyerek és még egy cserediák Grúziából, akivel együtt lakom és járunk iskolába. Nagyon mozgalmas életet él az „itteni” családom. A hétvégéken legtöbbször szombaton kirándulunk a környéken, vagy vásárolunk. Voltunk múzeumban, ahol Rippl-Rónai képpel találkoztam, nagy örömömre; kihagyhatatlan volt az amerikai focimeccs, ittunk colát egy igazi amerikai szórakozóhelyen.

Mivel az amerikai családom életében nagy hagyomány a templomba járás, minden vasárnap reggel én is megyek velük. Itt önkéntes munkát is végzünk, majd utána a nagymamánál ebédelünk.  Nagyon várom a továbbiakat, kíváncsi vagyok, hogy mit tartogat ez az év számunkra.” Fekete Lilla, Kaposvár 2-es csoport

 

Törökországba készülve

“Édesanyám hívta fel a figyelmünket egy pályázatra, amelynek témája az egészséges életmód volt, a jutalma pedig egy törökországi utazás. A Compass Egyesület felhívására a testvéreimmel elkészítettük pályamunkáinkat, amelyek sikeresnek bizonyultak, így nagy örömmel vettük, hogy szeptember 20-29. között Törökországba, Sakarya városába utazhatunk, ráadásul a pályázati kiírás alapján ingyen és az ellátás sem a szülők pénztárcáját terheli.

Rajtunk kívül más nemzetek fiataljai is ott lesznek a táborban, akikkel a nyelvtudás fejlesztése mellett olyan fontos témákról fogunk tanulni egymástól, mint az egészséges életmód. Bemutatjuk projektjeinket egymásnak az egészséges életmódról, amely a táplálkozástól a sporton keresztül a mentális egészség témaköreit is magában foglalja. A táborra fel kellett készülnünk, hogy jártasak legyünk például a helyi szokásokban. Feladatunk lesz majd, hogy a nemzetközi csapatnak bemutassuk hazánkat, ugyanúgy szűkebb környezetünket, lakóhelyünket is.” Sárközi Péter, Kaposvár 2-es csoport