10 éves a Nemzeti Tehetségprogram

Az ünnepi konferenciasorozat első két napjának a Parlament adott otthont (március 22-23.). Számos, a tehetséggondozásban elismert szervezet képviselője, köztük a Csányi Alapítvány mentora is részt vett a magas színvonalon megszervezett szakmai programon. Az ünnepi megnyitót Novák Katalin család-és ifjúságügyért felelős államtitkár, valamint Balogh Zoltán emberi erőforrások minisztere tartotta. Mindketten kiemelték beszédükben a tehetséggondozás ügyének fontosságát, a családok támogatását.

A tehetséggondozás közös felelősség: fel kell kutatni a tehetségeket, segíteni, támogatni kell a diákokat és az őket körülvevő környezetet szülőként, pedagógusként és szakemberként egyaránt. Dr Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár beszédében szintén alátámasztotta, hogy a tehetség önmagában kevés, maximális kibontakoztatásához megfelelő szakemberek, támogató környezet, anyagi forrás biztosítása szükséges. Ezt követően Bajor Péter a MATEHETSZ ügyvezető elnöke az elmúlt 10 év munkáját mutatta be. A szekció-előadások során a zenei tehetséggondozás, valamint a sport és tehetséggondozás eddigi eredményeiről, terveiről hallhattunk. A pódiumbeszélgetés témája a Nemzeti Tehetség Program jövője és lehetőségei, melyről Kisgyőri Roland, dr. Szvathné dr. Szalay Márta, dr. Polonkai Mária, valamint Jávor Balázs gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők.

Köszönöm, hogy részt vehettem a programon. Bálint-Orsós Andrea mentor