A mi várunk

A Biztonság projekt keretein belül a legutóbbi kézműves foglalkozáson az erődítményekről volt szó. A történelemórán tanultakat kiegészítendő, ráhangolódásként virtuális vártúrával indítottuk a napot. A film megtekintése után a gyerekek újra átgondolták, mi volt a jelentőségük és funkciójuk ezen épületeknek, melyek voltak a középkori várépítészet jellemzői, hogyan törekedtek egykor a bent lévő emberek és értékek biztonságára. Az elmélet után a megadott kritériumok szerint, kötelező elemek megvalósításával készültek el vármakettjeink, amelyek kívülről nézve is biztonságot, erőt, stabilitást sugároznak. Elkészítésük már csak azért is elismerésre méltó, mert szándékosan korlátozott eszköz- és technikahasználattal születtek e nagyon látványos makettek. A lelkes várépítők és várkatonaság örömére az éppen erre járó görög kereskedők gyros tálat küldtek ebédre… -Kovács Sándor mentor, Szentes 1. csoport