Az egyetemi életről beszélgettünk

Az online térben rendeztünk egy találkozót a Kaposvár 1-es és 3-as csoportjának, hogy az egyetemen tanuló idősebb diákok megoszthassák élményeiket és tapasztalataikat fiatalabb illetve most érettségiző társaikkal.

„Március másodikán online megbeszélést tartottunk, amelynek keretében Kaposvár 1-es csoportjának meséltek a 3-as csoport tagjai az egyetemi életről. A felsőoktatásban szerzett tapasztalataikról kérdeztük a közösségi házunk egyetemen tanuló tagjait, akik mindannyian különböző egyetemekre járnak, így nagyon sokféle kérdésre tudtak válaszolni. Az ülés elején mentorunk tett fel nekik általánosabb kérdéseket, melyekre egymást követően mindannyian, személyes tapasztalatuk alapján válaszoltak. Ezt követték a mi célzottabb, gyakran egy-egy emberhez intézett témafelvetésünk. Megtudtuk, hogy mennyire eltérő egy egyetemista élete, napirendje, időbeosztása egy középiskolás diákétól. Rengeteg információt kaptunk a kollégiumi életről és elhelyezésről, illetve, hogy az Alapítvány által biztosított anyagi források mellett az egyes intézmények milyen támogatásokat biztosítanak. Idősebb társaink arról is beszéltek, hogy mivel lehet pénzt spórolni, valamint milyen szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek vannak.”

Lassu Levente, K1

„Mivel a Kaposvár 1-es csoport számára most esedékes az érettségi és a továbbtanulás, ezért a K3 tagjaiként fontosnak tartottunk egy olyan alkalmat, ahol megbeszélhetjük a felsőoktatással kapcsolatos kérdéseket.

Az online találkozón a legfontosabb témákban igyekeztünk a legjobb tudásunk szerint segíteni a fiatalabbaknak; bemutattuk az egyetemi életet, annak nehézségeit, a legjobb dolgokat, az oktatás módját, hogy milyen hallgatónak lenni. Próbáltunk minden témát érinteni, ebben Zsuzsa néni nagyon sokat segített. Természetesen a beszélgetés interaktív volt, bátran kérdezhettek a végzősök, és kérdeztek is. Reméljük, hogy sok hasznos információt tudtunk átadni a fiatalabbaknak, és ezáltal magabiztosabban dönthetnek jövőjük felől.”

Balla Ábel, K3, Budapesti Műszaki Egyetem, Mérnöki Kar, Energetikai mérnök hallgató