Dokumentumfilm Fesztiválon jártunk

„A Jászság 3-as és 4-es csoportból többen részt vettünk a jászberényi Lehel Filmszínházban tartott Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál megnyitó rendezvényén. Az országban több helyszínen is folynak filmvetítések. Mi a Kölyök Platónok című filmet néztük meg, ami a gyermekek stresszkezelését mutatta be, a görög filozófusok nézetein keresztül. A film mondandója egyértelmű volt, próbálta a nézőt rávezetni a kevésbé stresszes, előítéletektől mentes gondolkodásra, mindezt egy ír állami iskola életén keresztül. Végül nagyon hatásosra sikeredett az alkotás és szerintem nagyom fontos, hogy nézzünk ilyen filmeket, dokumentumfilmeket!” Pege Gyula, Jászság 3-as csoport

„Már tavaly is részt vettem ezen a fesztiválon, akkor még Budapesten a Mammut moziban néztem meg a filmeket. Idén az a megtiszteltetés érte Jászberény városát, hogy többek között itt is megrendezik az eseményt. Ez egy hatalmas dolog, hogy a szülővárosomban ilyen filmeket lehet megtekinteni, amiktől sokáig nem szabadul az ember, annyira elgondolkodtatóak és súlyos témákat feszegetnek. Számomra nagyon fontos, mint dokumentumfilm rendező szakos hallgatónak, hogy tanuljak, tapasztaljak a filmek által.

A fesztivál jászberényi részének nyitófilmje a Kölyök Platónok című ír-észak-ír alkotás volt. A film Belfast északi részén játszódik, egy hánytatott történelmű városrészen, ami nagyon sok dolgot látott már, hiszen a kilencvenes évek óta a katolikus-protestáns ellentét egyik gyújtópontja. Rengeteg terrorcselekmény történt már itt, szerencsére az ezredforduló óta egyre kevesebb. Egy katolikus fiúiskolában játszódik a cselekmény, ahol csak alsós diákok tanulnak, nem is akárkitől és nem is akármit. Az igazgató filozófiát tanít az alsósoknak, ahol ők az erkölcsös élet kérdéseire keresik a válaszokat. Vajon miért háborúznak évtizedek óta a testvérnemzetek, mi értelme van ennek és hogyan juthatunk el a békés együttélésig, amikor már nem kell falakat építeni a brit és az ír nemzetiségűnek valló emberek között. A film az iskola mindennapjaiba és a gyerekek lelki világába enged mély betekintést. Az igazgató úr az intellektus és a megértés eszközeivel próbálja a gyerekeket és szüleiket az erkölcsös békés útra ráterelni, és egy olyan jövő generációt kiépíteni, ami nem az ember embernek farkasa mentén éli az életét. A film nagy hatást gyakorolt rám, mindenképpen meg fogom nézni még egyszer, másnak is nagyon szívesen ajánlom a figyelmébe ezt az alkotást. A hétvégén szerencsére még több ehhez hasonló kiváló dokumentumfilmet nézhetek meg a fesztiválon.” Vig Dávid, Jászság 3-as csoport

A Jászsági Térségi Tv összefoglalója a fesztiválról: https://www.youtube.com/watch?v=nKHEylgkqiw