Egészségtábor – Pécs 1-es csoport

Első nap: Ismét helyi tábor kezdődött a Pécs 1-es csoport kicsinyeinek június 26-án. Ezúttal az egészségre helyezzük a hangsúlyt a héten. Szó lesz mindenről ami az egészséggel kapcsolatos legyen az sport vagy helyes táplálkozás, higiénia és még sok minden más. Első napunkat az egészségtáborban érdekes programok színesítették. Délelőtt a csoport nagyjai közül Reni egy előadást tartott nekünk melynek során megismerkedtünk az egészséges életmód eléréséhez szükséges tevékenységekkel és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságával. Délután a világörökségi helyszínre a Cella Septichorába látogattunk, ahol a „Gasztronómia az antik világban” című előadáson vettünk részt. ízelítőt kaptunk arról, hogyan étkeztek, milyen ételeket fogyasztottak a római korban. Kóstolót is kaptunk, ami többünknek nagyon ízlett, és a híres római szakács Apicius fennmaradt receptjeinek gyűjteményével távoztunk! Kíváncsian várjuk a hét folytatását! Jáger Luca Pécs1 csoport

Második nap: Kedd délelőtt Edit néni tartott nekünk előadást, a szépségápolásról és bőrápolásról. Sok érdekes dolgot tudtunk meg, például, hogy az emberi bőrnek hány rétege van, miért fontos, hogy reggel is fürödjünk, a higiénikus életmód alapjait. Szó esett még a hajápolásról, az arcbőr ápolásáról, ami most serdülőkorban, amiben mi is vagyunk nagyon fontos! A délelőtt végén az elhangzott témákból totót töltöttünk ki, Edit néni tesztelt minket mennyire figyeltünk. A helyes kitöltésért ajándékot kaptunk. Volt időnk egy kis lazulásra, beszélgetésre, zenélésre. Dinnyét majszoltunk a nagy melegben, csillapítva a szomjunkat is vele. Délután sportolni voltunk, Linda egy intenzív 50 perces spinning edzésen izzasztott meg minket. A zene ütemére tekertünk, „vizes súlyokkal” erősítettük a karizmunkat, fekvőtámaszokat csináltunk. Elfáradtunk, de holnap is folytatjuk az edzést!
Szerdán egy újabb nap, újabb élményekkel vár ránk! Bálint Gergely, Tomity Benjámin Pécs 1-es csoport

Harmadik nap: Az első alkalmam, hogy kismentor lehetek a Pécs 1-es kicsi csoport helyi, egészségtáborába. Nagyon örülök, hogy velük lehetek, és külön megtisztelés volt előadást tartani nekik. A tábor előtt még nem volt alkalmam beszélgetni velük, úgyhogy a hétfő reggelt mindjárt ismerkedéssel kezdtük. Öröm volt hallani számomra, hogy a csoportból sokan sportolnak rendszeresen és versenyszerűen, illetve, hogy fontos számukra az egészségük. Az első prezentációm a prevencióról és a szűrővizsgálatok fontosságáról szólt. Jó volt látni, hogy érdeklődve figyeltek és bátran kérdeztek, ha nem értettek valamit. Sokat beszélgetek velük, szerencsére nagyon nyitottak és közvetlenek. Figyelnek, ha azt kell és kellően bohókásak, ha épp szabadidejük van. Szépen lassan megismerem őket. Hamar eltelt már ez a három nap, ami persze jó kedvnél nem is meglepő. Pénteken, a következő előadásom alkalmával remélem még tudok nekik majd újat és érdekeset mondani. Remélem ők is hasonló jó véleménnyel vannak felém. Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehetek a táborban. Én is sok új élménnyel gazdagodtam. Ma, az egészségtáborunk harmadik napjának délelőttjén a Öko-Kuckóba látogattunk el a gyerekekkel. Borsós Zsófi -aki már önkénteskedett több alkalommal és több csoportban az Alapítványnál-, beszélgetett a csoporttal az energiagazdálkodásról, a szelektív hulladékgyűjtésről, a víz hasznosításáról és egyéb érdekességekről, amivel a környezetünket védeni tudjuk. A foglalkozás ideje alatt számtalan interaktív játékot próbáltak ki, amivel a tudásunkat tehették próbára és bővíthették azt. Azt is megtudták például, hogy sokkal jobb a víztakarékos csap, mert az levegővel keveri a vizet, így ugyan annyi idő alatt lényegesen kevesebbet folyatunk ki, mint a régi, nem környezetbarát csaptelepekkel. A délelőtt folyamán csapatokban is dolgoztak, Zsófi kérdéseire keresték a választ. Újrahasznosítottak pár italos dobozt, pénztárcát illetve nyakláncot gyártottak belőlük. A foglalkozás után pedig levezetésképpen társasjátékoztak, kártyáztak. Ebéd után egy kevés pihenést követően pedig ismét Lindához mentünk a Color Bike Fitnessbe egy jót mozogni. Kíváncsian vártuk mi lesz a mai feladatuk, mivel izzasztja meg ismét őket ma délután. Kipróbálhatták a TRX-et, ami egy sajátos testsúlyos edzés. Egy alapos bemelegítést követően minden izmukat erősítették különféle gyakorlatokkal. Élvezték, jól érezték magukat, de el is fáradtak. A nagy melegben egy közös fagyizással hűtöttük le magunkat és zártuk a napot, miközben átbeszéltük a holnapi napirendünket.
Izgatottan várják a hét következő napjait és újabb élményeit is. Tischlér Renáta Pécs 1.

Negyedik nap: A tábor negyedik napján a délelőttöt ismét az Öko-Kuckóban kezdtük Zsófival, ahol megtudhattuk mi is az az ökológiai lábnyom. Ezen kívül játékos feladatokat oldottunk meg, mint: papírtorony építés, egyedi játékok készítése és emellett az ABC betűivel is játszottunk. Köszönjük Zsófinak aki rávezetett minket arra , hogy környezettudatosabban éljünk, hogy szelektíven gyűjtsük a szemetet, vigyázzunk a környezetünkre és még sok minden másra is.
Délután utoljára találkoztunk Lindával, már az új teremben várt minket, ahol mini egyszemélyes trambulinokon végeztük a gyakorlatokat. A zene mindenkit felpörgetett, jól megizzasztott megint minket, de nem bántuk, nagyon élveztük! Tervezzük, hogy néha napján visszatértünk hozzá egy kis edzésre, mert a sport az élet fontos része, időt kell szakítanunk rá, önmagunk miatt! Holnap az utolsó napunkat kezdjük, reméljük hasonlóan jól fog telni mint az eddigiek! Gergely Zoltán, Papp László, Györk Pécs 1-es csoport

Ötödik nap: Elérkezett az egészségtáborunk utolsó napja. A reggel nem hagyományosan indult, gyümölcssaláta készítésével kezdtünk, amihez többféle barackot, dinnyét és málnát vásároltunk. Nemcsak mi lányok de még a fiúk is kivették a részüket a gyümölcsök aprításából. Majd Reni tartott ismét egy kis prezentációt nekünk az egészséges táplálkozásról és a vitaminokról. Megtudhattuk az egyes vitaminok fontosságát, hogy melyik zöldségekben, gyümölcsökben mely vitaminok találhatók, miért fontos a fogyasztásuk, hogy az egyes vitaminokból mennyi a szükséges napi bevitel és azt is hogy a tejtermékekben és a húsokban milyen vitaminok találhatóak. Láthattuk azt is , mi kell egy szabályozott étrendhez. Ezt követően fogyasztottuk el a salátát, ami igazán finom lett, ami az előadás alatt a hűsben pihent is frissítő is volt. Délután, hogy az utolsó napon kikapcsolódjunk moziba mentünk, ahol a Verdák 3 című animációs filmet néztük meg. A filmben Villám McQueen, aki most már veterán versenyző, benevez a Szelep Kupa legnagyobb futamára, hogy bebizonyítsa, még képes igazi bajnok lenni, természetesen a régi segítőtársak sem hiányozhattak mellőle.
Köszönjük az Alapítványnak ezt a hetet, nagyon élveztük, alig várjuk, hogy újra találkozhassunk tokaji tábor alkalmával! Polgár Antónia, Polgár Petra Pécs 1.