A szociális munka világa

Orsós Melinda vagyok a Pécs 1 nagy csoport tagja, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának szociális munkás szakos hallgatója, immáron harmadik éve. Egy egyetemi kurzus kapcsán, feladatot kaptunk, hogy kitörve a tantermi keretekből, terepen végezzünk csoportmunkát. Természetesen a választásom a Csányi Alapítványra esett, a csoportom fiatalabb generációjára. Itt mentorom Borsy Luca segített a szervezésben. Örömmel fogadtam, hogy a gyerekek készségesen vettek részt a foglalkozáson. A program célja elsősorban a gyerekek szociális érzékenyítése illetve a jó hangulat megteremtése volt. Ez leginkább a feladatokban és az utána történő reflektálásokban nyilvánult meg. Egy rövid bemutatkozás és bemelegítő gyakorlat után arra kértük a csoportot, hogy megcsillogtatva tehetségüket a színjátszásban, különböző szituációkat mutassanak be nekünk. A jelenetek iskolai bántalmazásról, hajléktalan kéregetésről, családon belüli problémákról és a tömegközlekedésben előforduló konfliktusokról szóltak, melyeket kiválóan ábrázoltak, a saját elképzelésük szerint. Ezt követően kielemeztük a szituációkat, valamint szóba került a szociális munka mint hivatás is. Bátran kérdeztek, érdekelte őket mit is csinál egy szociális munkás, kikkel foglalkozik. A legérdekesebb momentumok azok voltak, amelyben a csoport egyként, közösen gondolkodott, reagáltak kérdéseinkre és megosztották velünk gondolataikat, melyekből mi is tanultunk.

Nekik és az Alapítványnak köszönhetően egy igaz tapasztalattal gazdagodtam, amit a későbbiekben is hasznosíthatok. Szerencsések vagyok, hogy elsőre ilyen jó, aktív és kíváncsi csapattal dolgozhattam együtt, büszke vagyok a Pécs 1 kicsi csoportra. Köszönöm a lehetőséget! Orsós Melinda, PTE harmad éves hallgató, Pécs 1-es csoport