Ép testben ép lélek

Második alkalom: Káros szenvedélyek

Február 15-én folytattuk az Ép testben ép lélek projektünket. A káros szenvedélyek egészségünkre gyakorolt hatásait vizsgáltuk. A nap első felében Kun István rendőr főtörzszászlós érdekes és tanulságos drogprevenciós előadást tartott. Célja az volt, hogy olyan ismeretekkel, készségekkel ruházza fel a diákokat, amelyek birtokában ellenállóbakká válnak az egészségkárosító magatartásokkal szemben. A délután folyamán, a gyerekek csoportokat alkotva, szemléltető eszközök segítségével tették látványosabbá az általuk feldolgozott témát.

„A mi csoportunk a dohányzással kapcsolatban készített előadást. Bemutattuk a dohánynövényt, beszéltünk a cigarettagyártás folyamatáról, a dohányfüst összetételéről és a nikotin egészségkárosító hatásairól. Statisztikai adatok segítségével ábrázoltuk a dohányosok arányát, külön részletezve a felnőtt lakosság, a fiatalok és a nők-férfiak körében.  Nagyon jó hangulatban telt a közös munka. A bemutatónk végén tüdőmodell segítségével szemléltettük az egészséges és a beteg tüdő közötti különbséget. Tanulságos és hasznos volt számunkra a mai nap.” Holecska Bálint, Mohács 1-es csoport

„A csoportommal az alkoholról és annak káros hatásairól kellett bemutatót készítenünk. Az internet segítségével oldottuk meg a feladatunkat: felkutattuk az alkohol keletkezésének folyamatát és csoportosítottuk az alkoholtartalmú italokat. Fotók segítségével mutattuk be az alkoholbeteg emberek tüneteit. Diagram segítségével ábrázoltuk az alkoholfogyasztás mértékét Magyarország lakosai körében. Minden csapattag aktívan részt vett a feladatban és kivette a részét a munkából. A bemutató érdekes és informatív volt, mert alkoholos befolyásoltságot imitáló szemüvegek segítségével tapasztalhattuk meg a részegség állapotát.” Márkus Péter, Mohács 1-es csoport

„Nekünk a drogokról kellett kiselőadást készíteni. Előnyösebb helyzetben voltunk, mint a többi csoport, mivel a délelőtt indításaként elhangzott előadásból sok információra tettünk szert. Csoportosítottuk a kábítószereket fajtáik alapján, megnéztük a káros hatásaikat és a kábítószerélvezők jellegzetes viselkedését, majd statisztikai adatokat gyűjtöttünk a fogyasztókról.” Kern Andor, Mohács 2-es csoport

„Mi a játékszenvedély kialakulásával foglalkoztunk. Ez a függőségek körében nem új jelenség, viszont egyre nagyobb teret hódít a fiatalok között. Bemutatónkban elmondtuk a szerencsejáték történetét, hogy mi a játékszenvedély és melyek a legnépszerűbb szerencsejátékok.” Suhajda Márk, Mohács 2-es csoport