Önkéntesként Erdélyben

Élményekben gazdag egy hetet tölthettünk az Erdélyi honismereti és történelmi táborban, ahol megtapasztalhattuk az erdélyiek felbecsülhetetlen vendégszeretetét Kalotaszentkirályon és Csíkrákoson, valamint a környékbeli falvakban.

Vadregényes tájakon jártunk Csíkban, Gyimesben földrajzi különlegességeket láthattunk: Békás-szoros, Gyilkos-tó, Tordai Sóbánya, Medve-tó. Történelmi városokat is meglátogattuk: Segesvár, Kolozsvár, Csíkszereda, Csíksomlyó. Fontos emlékműveknél is tiszteletünket tettük: Tamási Áron, Orbán Balázs és a Házsongárdi-temető. A hagyomány ápolás, népművészeti értékek megőrzése nagyon látványos volt az itt élők körében. Sokat beszélgettünk a helyi magyarokkal, érdekes történetek és vicceket is hallhattunk, amin nagyokat kacagtunk. Különleges gasztronómiai élményekkel is gazdagodhattunk, megkóstoltuk a helyi specialitásokat. Az időjárás nem volt a legkedvezőbb az óriási hőség miatt, de ennek ellenére is remekül éreztük magunkat a tábor ideje alatt. Mindannyiunk nevében köszönjük a Csányi Alapítványnak és mentorainknak ezt a lehetőséget, hogy kijuthattunk Erdélybe. Víg Dávid, Szappanos Ádám, Nemoda Enikő Jász 3.

Önkéntesként Erdélyben

Nagy örömömre lehetőségem volt önkéntesként részt venni az Erdélyi honismereti és történelmi táborban. Most először jártam én is itt, nagyon kíváncsian vártam, hogy milyen lesz. Ez volt az első alkalom, hogy nem diákként, hanem a mentorok segítőjeként utazhattam egy táborba. A hét során igyekeztem minél többet segíteni mindenkinek. A napközbeni programok során több nevezetességet tekintettünk meg. Itt segítettem abban, hogy a 24 fiatalból álló csoport egyik tagja se keveredjen el a járókelők között. Ez különösen hasznos, és érdekes volt számomra tanító szakos hallgatóként. Megtanultam, hogy kell biztonságosan közlekedni nagyobb csoporttal egy zsúfolt városban. Továbbá jó volt betekinteni abba, hogyan kell egy ilyen tábort szervezni, levezényelni, milyen szabályokat kell hozni és betartatni, a honismereti és történelmi tábort hogyan kell érdekessé és izgalmassá tenni. A diákok nagyon együttműködőek voltak, így nem okozott nehézséget a felügyeletük. Nagyon jól éreztem magam a társaságukban. Egyaránt sokat beszélgettem a jászságiakkal és a nagybajomiakkal, betekintést kaptam az életükbe, megtudtam mi érdekli ezt a korosztályt. Úgy gondolom, mindannyiunk számára hasznos volt ez a tábor. Kicsit tartottam tőle, hogyan fogok boldogulni, de abszolút pozitív élményekkel tértem haza, és rengeteget tanultam. Örültem, hogy Erdélyben tölthettem ezt az egy hetet a gyerekekkel, és a mentorokkal. Köszönöm! Sós Nikolett, önkéntes