Érveléstechnikai tréning Pécsett

A szombati vitatréning (november 9.) során a gyerekek megismerkedtek a főbb konfliktus megoldási módokkal, vitatípusokkal, és egy játékos csoportos feladat során már a nap elején ki is próbálhatták magukat ezekben.

Filmrészletek segítségével közösen megvizsgáltunk érveléstechnikai mozzanatokat,  a Dr. Csont című sorozat részlete például a vitaszituáció azonosításának fontosságát mutatta meg, amit nagyon nehéz sikeresen, célunkat elérve kommunikálni. A nyilvános szereplés sokaknak okoz nehézséget, az ilyen helyzetek sajátosságaival, megfelelő kezelésével is megismerkedtünk.

A diákok a nap végén egy-egy általuk felvetett témában folytattak vitát. A középiskolás évek után mi lenne a jobb, munkába állni vagy továbbtanulni, illetve az itthoni és külföldi boldogulás témakörében. A vitákra közösen készültünk fel, majd utána közösen beszéltük át a tanulságokat is. Mindenki kipróbálhatta magát érvelőként, így a gyerekek hasznos visszajelzésekkel gazdagodtak egyéni teljesítményüket illetően is, amihez a csoporttársak is aktívan hozzájárultak. Úgy gondolom, hogy a hasznos ismeretek átadásán túl a személyre szóló visszajelzések, erősségek és fejlesztendő területek megfogalmazása volt, ami a legtöbbet segíthet a gyerekeknek a későbbiekben.

A vitákban megvalósított szerepük fényében önismeret tekintetében is fontos előrelépéseket tettek.

Elek Nikolett

tréner MCC