Ha mindenki „töri” a fejét…

„A történelem foglalkozásokon -noha szem előtt tartjuk az általános iskolai tananyagot- az évi „Közlekedés” projektnek megfelelő ismeretek átadására törekszünk. A legutóbbi foglalkozáson Kékegyi Dorottya kulturális antropológus, Alapítványunk önkéntese az antik kultúrák jelenre is hatással lévő találmányairól, vívmányairól, eszméiről mesélt. Milyen találmányok születtek az ókori Hellasban, amelyek nélkül mindennapi életünk elképzelhetetlen lenne? Ki gondolta volna, hogy a rómaiak betonja, melyet máig sem sikerül újra előállítanunk, kétezer év múlva is stabil? Hogyan épült ki a római úthálózat és hogyan építették az utakat? Ilyen és hasonló kérdésekre kaptunk választ, majd szusszanásnyi szünet után Kovács Sándor, a foglalkozás házigazdája egy korszakokon átívelő témakörről mesélt, a kerék történeti jelentőségéről, valamint a kocsi feltalálásáról, elterjedéséről és fejlődéséről az őskortól az újkorig. A foglalkozás résztvevői jól figyeltek, mert a végén a tudást tesztelő feladatok gyakran csalafinta kérdései sem fogtak ki rajtuk.” Kovács Sándor, mentor, Szentes 1-es csoport