Ikrák keltetése a Közösségi Házban

A múlt hét folyamán a Szegedi Közösségi Házban sikeres aranyhal ívatást és ex-situ keltetést végeztünk, erre alapoztuk a hétvégi Természetbúvár Klubunk foglalkozását.

Kelés előtti állapot

Négy napos szabadon úszó lárva

Az óra első felében a halak természetes ívásának biológiai és környezeti feltételeit ismertettük, majd a mesterséges szaporítási módszereket mutattuk be a fiatalabb diákoknak.

Az óra második felében a március óta végzett kutatási és gyűjtési munkáink összegzését vizsgálhatták meg az ifjú természetbúváraink.

A Közösségi Ház kistavában természetes táplálékon tartott aranyhalaink és pisztrángsügereink látványetetésével és a kísérleti tégelyeinkbe tenyésztett algák (Chlorella sp.), ágascsápú rákok (Daphnia magna, Simocephalus ventullus) mikroszkópos vizsgálata után ikra és pontyfélék ivadékának fotózásával folytattuk a foglalkozást.

Tenyésztett algánk: Chlorella sp.

Daphnia magna porté

Simocephalus ventullus

Kísérleti összefoglalónk:

Kistavunkban március elején táplálék dúsításos kísérletet végeztünk természetes trágyázással és tápláléklánc szelektív kialakításával általunk begyűjtött rákfajokkal, majd rendszer fenntartást dolgoztunk ki a megfelelő fehérjeforrás elérése céljából. Az általunk kihelyezett növényzet és mesterséges fészkekre ezután sikerült halainkat leívatni, melyeket ex-situ védelembe helyeztünk a Közösségi Ház 200 literes akváriumában. Az eddigi eredményeink alapján folyamatos fehérje ellátás mellett igen magas élő egyedszámú ivadékot sikerült fenntartanunk, nevelnünk.

Turuczki Szabolcs, Berta Luca, Mikics Péter

Szeged 2-es csoport

Órai prezentációnk:

Felhasznált irodalom: László Horváth,Gizella Tamás,A. G. Coche:Common Carp: Mass production of advanced fry and fingerlings in ponds

Bemutatóban szereplő videók (forrás:youtube):

Pontyok ívása

A ponty szaporítása