Ismerd meg a Jászságot! – Természetismereti projekthét

„A Jászság 4-es csoport szereti a kalandokat, a természetet és a vidám együttléteket. A csoportba 16 gyermek 8 településről jár be a Jászság fővárosában lévő jászberényi Közösségi Házba és szerettük volna megismerni egymás településeinek értékeit, látnivalóit. Így az egyik nyári projekthetünk szlogenje: “Ismerd meg a Jászságot!” lett és öt nap alatt végigjártuk a gyermekek településeit egy általunk megálmodott jászsági túraútvonalon. Első körben a családok segítettek feltérképezni a saját falujukat és a gyerekekkel együtt készítettek egy leírást a látnivalókról, illetve egy túraútvonalat, majd fotók készültek az épületekről, tájakról. Ezeket az összeállításokat folyamatosan megosztottuk veletek a honlapon. Majd ezt követően az egész csoporttal jártuk végig ezeket a településeket, ahol a helyiek mindenféle finomsággal és mérhetetlen vendégszeretettel fogadtak és navigáltak bennünket.” Hábenciusné Balla Andrea, mentor, Jászság 4-es csoport

„Óriási örömként ért, amikor kiderült, hogy lehetőségem lesz kis-mentorként segíteni a Jászság 4-es csoport projekthetén. Bár a kivitelezést teljesen máshogy kellett megoldani, ettől függetlenül úgy gondolom, sikerült mindenkinek felejthetetlen élményeket szerezni. Augusztus 10. és 14. között megismerhettük a saját otthonunkat, a Jászságot, ahol rengeteg – számunkra eddig rejtett – kincset fedeztünk fel. Sorra látogattunk el a környező városokba és falvakba, ahol a csoport tagjai laknak és az adott helyen élő gyermekek pedig lelkesen meséltek településükről. Érdekes azt megtapasztalni, hogy sokszor azokat az értékeket nem vesszük észre, amik itt vannak az orrunk előtt. Biztos vagyok abban, hogy minden résztvevő számára ez egy különleges kaland volt. Köszönöm, hogy ezzel a lelkes kis csapattal tölthettem a hetet!” Kispál Kitti II.éves mentőtiszt hallgató

„Izgalommal telve vártuk ezt a mai napot,amikor is találkozott a Jászság 4-es csoportja. A kirándulás első állomása a jászberényi Hamza Múzeum volt, ahol állandó és időszaki kiállítások vannak. A múzeumigazgató bemutatta a Hamza házaspár életét és műalkotásait (akvarell,szénceruza rajz,olajfesték,fából faragott szobor,személyes tárgyak,textiltermékek). A műalkotások nagy részét a férj, Hamza D. Ákos készítette (festő-és szobrászművész,filmrendező, producer, költő). Felesége, Hamza Lehel Mária (divattervező,-rajzoló,újságíró) ruháit is bemutatták, ami nagyon tetszett nekem. A múzeum két részre oszlik: Hamza Gyűjtemény illetve Jász Galéria. A Hamza Gyűjteményben a házaspár alkotásai láthatók, míg a Jász Galériában a kiemelt művészeké. Ezután elmentünk a River Étterembe, ahol közös bowling játékkal múlattuk el az időt, majd megebédeltünk. Délután a játszótéren beszélgettünk és jól éreztük magunkat. Kellemesen elfáradva tért haza mindenki.” Simon Ramóna Fruzsina, Jászság 4-es csoport

„Második nap reggel a jászalsószentgyörgyi Lovas Centrum vendégei voltunk, ahol kipróbálhattuk a csónakázást és a horgászást, majd a pusztabusszal (lovaskocsival) elmentünk a közeli malomhoz, ami jelenleg rendezvényteremként működik, de a kézi őrlést azért kipróbálhattuk. Ebéd után sétáltunk egyet a Vadaspark fáinak árnyékában, majd továbbindultunk Jászladányra, ahol a Művelődési Ház gyönyörűen felújított nagytermét és annak történetét ismerhettük meg a kedves dolgozók segítségével. A nap végén pedig még megnéztük a község főterén található emlékműveket.” Mága Bianka és Kállai Regina, Jászság 4-es csoport

„A jászsági túránk harmadik napján első állomásunk a jászjákóhalmi malomnál volt, ahol nagyon kedves fogadtatásban részesültünk. A főmolnár bácsi végigvezetett bennünket a malom területén, minden egyes munkafolyamatot bemutatott nekünk, megismerhettük, hogy hogyan készül a különböző minőségű liszt, hogyan lesz a búzából a liszt előállítva. Érdekes volt végignézni, hogy hogyan irányítják a sok gépet számítógép vezérléssel. A következő megálló Jászapátin volt. Megebédeltünk, majd meglátogattuk a gyönyörűen felújított templomot. Megtekintettük a főtéren felállított szobrokat, többek között Vágó Pál festőművész szobrát, az első világháborúban elesett katonák emlékszobrát, Szent István és Gizella szobrát és végül elmentünk a Művelődési házhoz, melyet Makovecz Imre tervezett a vele szemben lévő épületekkel együtt.” Ignácz Dávid, Jászság 4-es csoport

„Csütörtök délelőtt Jánoshidára, délután pedig Alattyánra látogattunk el. A délelőttöt Jánoshidán a Könyvtár melletti teremben töltöttük, ahol Misi bácsi, a tanoda egyik felügyelője fogadott minket. Vele elsétáltunk a templomhoz, ahová be is mentünk megtekinteni a szobrokat, festményeket. A templomban – ami több mint 800 éves – még az eredeti falat is láthattuk és egy játékos feladatot is megoldottunk. Ezután tettünk egy kört a templom udvarán. Onnan elmentünk a kastélyhoz, ahová sajnos nem tudtunk bemenni, mert felújítás alatt van. Elmentünk még a kastély melletti Sebestyén Albert térre is megnézni a szobrokat. Majd visszamentünk a községházba, ahol sudokuztunk és pihentünk egy kicsit, mert utána ismét útra keltünk a játszótérre, ahol egy órát töltöttünk. Ebéd után átmentünk Alattyánra, ahol a Gecse Árpád emlékházat látogattuk meg. Nagyon sok érdekes szobrot és festményt láthattunk. Innen átmentünk a helytörténelmi kiállításra, ahol megtekintettük a népi használati eszközöket és viseleteket. Ez a nap is szuper volt,mint a többi.” Domján Letícia, Jászság 4-es csoport

„A tábor utolsó napját Jászberényben töltöttük. Délelőtt a Jász Múzeumban voltunk, ahol nagyon részletesen bemutatták nekünk a múzeumot a tárlatvezetés során. Rögtön a bejárati ajtó érdekes volt számunkra, mert kovácsoltvasból készült és különböző szakmák jelképei szerepeltek rajta, amelyeket ki kellett találnunk. Megnéztük őseink történetét, Lehel kürtjét és a jász viseleteket, valamint szokásokat, mesterségeket. Ezután bemutatták, hogy régen hol éltek, mivel vadásztak, mivel horgásztak. Az időszaki kiállításon Hamza Lehel Mária divattervező ruháit is megnézhettük. Voltak különböző szettjei nyárra, télre, őszre, esküvőre és még sok másra.” Sas Maja Anna, Jászság 4-es csoport

További képek a Galériában megtekinthetők!